StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoza nas nepojmljivo

Talijani u panici, nedostaje im djelatnika kojih u Dubrovniku ima previše!

Piše Hina
2. kolovoza 2023. - 11:59

Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecaja počeo je prikupljati informacije o tržištu taksi usluga zbog manjka taksista, a vlada predlaže izdavanje dodatnih dozvola i isplatu naknada za smanjeni prihod u uvjetima pojačane konkurencije.

Mediji su proteklih mjeseci pisali o ozbiljnom manjku taksista u većim talijanskim gradovima, naznačivši da kampanja povećanja broja dozvola za taksiranje nije urodila plodom, unatoč pojačanoj potražnji turista i stanovnika.

Regulator za zaštitu tržišnog natjecanja AGCM odlučio je prikupiti informacije o tržištu nakon nekoliko "kritičnih situacija" u Rimu, Milanu i Napulju, uključujući dugotrajno čekanje na prijevoz, odbijanje kartičnog plaćanja i problematičnu upotrebu taksimetra.

Regulator je od taksi kompanija i gradskih vlasti u Rimu, Milanu i Napulju zatražio podatke o ključnim parametrima u sektoru, poput broja dostupnih dozvola i automobila.

Ministri transporta i industrije Matteo Salvini i Adolfo Urso objavili su u utorak nakon sastanka s predstavnicima sektora da će predložiti izdavanje dodatnih dozvola taksistima s licencom i isplatu naknada onima čiji će se prihod smanjiti zbog pojačane konkurencije.

Dodatnu potporu mogli bi dobiti oni koji staro vozilo pokušavaju zamijeniti električnim ili hibridnim, istaknuli su ministri.

Taksisti su moćan lobi u Italiji i do sada su se uspješno odupirali pokušajima lokalnih i državnih vlasti da potaknu konkurenciju u sektoru, napominje Reuters.

Uspjeli su tako ograničiti opseg Uberovog poslovanja, tvrdeći da predstavlja sigurnosni rizik za korisnike.

02. svibanj 2024 19:02