StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoVikendaši, odriješite kesu!

Svi se u Županiji spremaju povećati porez na vikendice. Evo koje mjesto naplaćuje najviše poreza od vlasnika kuća za odmor, a nije Dubrovnik!

Piše Maja Rilović Koprivec
6. lipnja 2023. - 18:43

 Na području Grada Dubrovnika tijekom prošle, 2022. godine izdano je 660 rješenja za porez na kuće za odmor, od čega je gradski proračun  ostvario prihod 90.000 eura.

Do sada je Grad Dubrovnik imao maksimalan iznos poreza na kuću za odmor, u iznosu od 1,99 eura, a reforma koju Vlada RH provodi omogućit će povećanje ovog iznosa na 5 eura po metru kvadratnom godišnje i Grad će u tom slučaju ponovno ići s maksimalnim iznosom. Minimalni iznos ostaje kao i dosad - 0,66 eura po kvadratu. Već prvog dana predstavljanja porezne reforme gradonačelnik Mato Franković najavio da će Grad Dubrovnik podignuti taj porez, a sada je to i potvrđeno.  Sukladno broju rješenja od prošle godine na ime poreza na vikendice uz cijenu od 5 eura po kvadratu u gradski proračun Dubrovnika  dogodine će se  sliti 226.130 eura.

Većina je općina i gradova na području Županije dubrovačko neretvanske imala propisan porez na vikendice koji je bio i zakonski maksimum – 15 kuna, odnosno 1,99 eura. Izvjesno je kako će nakon što prođe Vladin Prijedlog izmjena poreznih zakona u jedinicama lokalne samouprave ponovo ići na maksimalno dozvoljeni iznos poreza za vikendice, a koji iznosi 5 eura po četvornom metru.   Zanimljivo je kako Grad Dubrovnik i Grad Korčula, mada najveće   jedinice lokalne samouprave i najveća turistička središta nisu one koje dosada imaju najveće prihode od poreza na vikendice, pa čak niti najveći broj vikendica na svom području!  Kada su u pitanju kuće za odmor tu su pelješke općine na prvom mjestu.

image

.

Denis Jerkovic/Cropix/Cropix

Na području male općine Janjina čak je 370 vikendica, i općina je od vlasnika lani naplatila gotovo 700.000 kuna poreza koji je iznosio 15 kuna odnosno iznosi 1,99 eura po četvornom metru. –  Isti porez imaju sve  pelješke općine i vjerojatno je da će sve ponovno ići na podizanje poreza na maksimalan iznos koji daje zakon. Moj će prijedlog prema Općinskom vijeću ići na pet eura po četvornom metru, a smatram kako je to i dalje mali iznos s obzirom na to koliko vlasnici vikendaši zarađuju  na iznajmljivanju  vikendica turistima – govori Vlatko Mratović, načelnik Janjine.

Najviše vikendica na Pelješcu je na  području Općine Orebić. Ta je pelješka općina  u 2022. godini  izdala 1348 rješenja za porez na kuće za odmor od kojih  očekuje ukupnu naplatu u iznosu oko 1.000.000 kuna odnosno 133.000  eura, odgovaraju iz te općine.

Kako Općina Orebić nije nikada uvela prirez porezu na dohodak, nakon što se zakonom omogući Općina će vjerojatno donijeti odluku o povećanju visine poreza na kuće za odmor, odgovaraju iz te općine.

 U gradu Korčuli u 2022. godini izdano je 894 rješenja za porez na kuću za odmor, pa je ukupno zaduženje toga poreza iznosilo  1.123.271,67 kuna odnosno 149.083,77 eura.  I u Vela Luci  računaju na ovaj porez. Upravni odjel za proračun i financije u 2022. godini je izdao 528 Rješenja o razrezu poreza na kuće za odmor u ukupnom iznosu od 517.032,69 kuna. O daljnjim potezima odnosno  povećanju iznosa poreza za iduću godinu načelnica Katarina Gugić nije htjela komentirati dok se ne donese  konačan prijedlog Zakona.  

image

.

Zanimljivo je kako je Općinsko vijeće Vela Luke u odluku o plaćanju poreza na vikendice  unijelo stavke po kojima se građani Hrvatske djelomično  oslobađaju plaćanja poreza na kuće za odmor u visini od 2 kune po četvornom metru korisne površine, a građanima sa stalnim mjestom prebivališta na području općine Vela Luka taj porez iznosi samo 3 kune po četvornom metru. Oni državljani koji ne žive u Vela Luci, ali su kuću stekli nasljeđivanjem plaćaju porez na kuće za odmor u visini od 7 kuna po četvornom metru korisne površine.

Općina Vela Luka, ali i Općina Blato propisale su i dodatne olakšice obveznicima koje ovise o stanju infrastrukture na području na kojem se nalazi kuća za odmor, zbog nepostojanja struje  i javne rasvjete, tekuće vode ili  asfaltirane ceste. U Vela Luci je to popust od 5 posto, za svaku od tih stavku, a u Blatu  gdje je porez na kuće za odmor 1,99 eura po kvadratu, na području bez asfaltiranih prometnica, porez pada za 15 posto, za pet posto ako nema tehničkih uvjeta za instaliranje telefonskog priključka, za 20 posto ako nema tehničkih uvjeta za priključenje električne energije i javne rasvjete i još 20 posto ako nema vodovoda.   Unatoč svim tim popustima Općina je u 2020. naplatila oko 550.000 kuna poreza za gotovo 600 poreznih rješenja.

 

29. travanj 2024 04:54