Mediteranski sajam 16. ožujka u hotelu Rixsos Premium Dubrovnik danas za posjetitelje otvara svoja vrata, a u sklopu gastro showa ‘Mediteranska kuhinja‘ okuse Mediterana interpretirati će poznati chefovi od Italije do Grčke. Naime, svi posjetitelji popularnog sajma imat će priliku uživati u ribljim i mesnim jelima mediteranske kuhinje koja će za njih pripremati chefovi Tomislav Špiček, Ivan Pažanin, Gianfranco Crepaldi, Vlasta Mandić, Ozgur Donertas i Veljko Barbieri.
Podsjetimo, najpoznatija sajamska manifestacija u Hrvatskoj godinama okuplja ljubitelje dobre hrane, a ove godine Mediteranski sajam okupio je vrhunske chefove koji će u petak 17.ožujka i subotu 18.ožujka kuhati za sve one koji žele kušati nešto ukusno I posebno.
Mediteranski sajam se inače, kao specijalizirana manifestacija profilirao kao najznačajnija sajamska priredba u Hrvatskoj na području ekološke poljoprivrede i ekološkog poduzetništva. Iz svih anketa koje provodimo godinama – ističe organizator sajma Vedran Kraljević – vidljivo je ogromno zadovoljstvo malih proizvođača ekoloških i tradicijskih proizvoda koji upravo na mediteranskom sajmu vide veliku priliku za plasman i promociju svojih proizvoda.
Stalni partneri sajma su Vlada Republike Hrvatske, Hrvatski sabor, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska poljoprivredna komora, što ujedno i potvrđuje nacionalnu prepoznatljivost i važnost Sajma. Svake godine na sajmu se odjeljuju nagrade za najbolji nastup, naj-proizvod i doprinos za promociju eko-gospodarstva u Republici Hrvatskoj.
Valja naglasiti kako se na mediteranskom sajmu svake godine uz kvalitetnu sajamsku ponudu izlagača i gastro show odvijaju edukativna predavanja i konferencije, a sve je popraćeno bogatim kulturno-zabavnim programom.
Uz besplatan ulaz od 16. do 19. ožujka, poručuju organizatori, prepustite se okusima mediteranske kuhinje i uživajte u interpretaciji jela poznatih chefova te budite dio ove gastro priče. Podržite male proizvođače i hrvatsko selo!
Sajam se otvara 16. ožujka u 9 sati, a osim 19. ožujka kada se zatvara u 17 sati, svaki dan je za posjetitelje otvoren do 19 sati.
Među bogatim programom izdvajamo radionicu ‘Ugradnja solarne elektrane i proizvodnja vlastite energije te postupak prijave na natječaj s mogućnošću sufinanciranja‘ koja će se održati 17. ožujka u 9,30 sati, a puno zanimljivog čut će se I na okruglom stolu ‘Stanje i perspektive poljoprivredne proizvodnje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji‘. Naime govoriti će se o imovinsko pravnim problemima poljoprivrednih zemljišta, kako država upravlja svojim zemljištima te zašto se u hrvatskim hotelima i restoranima konzumira uvezeno voće i povrće kao i bi li otkupni i distributivni centar u županiji mogao riješiti problem slabe zastupljenosti domaće poljoprivredne proizvodnje u turizmu?
PARTNER SAJMA VARAŽDINSKA ŽUPANIJA
Program
21. Mediteranskog sajma zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva
Rixos Premium Dubrovnik hotel
(15. - 19. ožujka 2023.)
srijeda, 15. ožujka 2023.
Velika kongresna dvorana Mistral
Dolazak, smještaj i raspoređivanje izlagača do 15:00
15:00 - 19:00 dolazak posjetitelja (kupaca, poslovnih partnera i sl.)
PRVI DAN . četvrtak, 16. ožujka 2023.
09:00 Početak rada Sajma
19:00 Završetak rada Sajma
DRUGI DAN - petak, 17.ožujka 2023.
09:00 Početak rada Sajma
9:30 RADIONICA/DVORANA Boreas
„Ugradnja solarne elektrane i proizvodnja vlastite energije te postupak prijave na natječaj s mogućnošću sufinanciranja“,
Hrvatska gospodarska komora
Radionica će dati osnovne informacije o tržištu električne energije, o zakonskoj regulativi, o tehničkim preduvjetima te načinu priključenja solarnih elektrana, ali i o izvorima za sufinanciranje izgradnje integriranih solarnih elektrana.
Predavači: HEP Opskrba, HEP ODS, Elektrojug Dubrovnik te Centar za inovacije i EU projekte HGK.
10:00 PREDAVANJE/DVORANA Levantera
„Mogućnosti financiranja ulaganja u razvoj i tekuće poslovanje“
Hrvatske banka za obnovu i razvitak
Predstavljanje obuhvaća aktualne programe HBOR-a, a posebno mogućnost korištenja sredstava financijskog instrumenta Nacionalni plan oporavka i otpornosti, kao i mogućnosti financiranja obrtnih sredstava sukladno uvjetima programa Obrtna sredstva COVID ruralni razvoj te Obrtna sredstva Kriza 2022 – mjera.
Predavačica: dr. sc. Mira Krneta voditeljica Područnog ureda za Dalmaciju, Sektor kreditiranja.
12:00 - Svečanost otvorenja sajma ispred velike kongresne dvorane Mistral
Voditeljica programa: Suzi Sokol
12:30 - 14:00 Kulturno umjetnički program:
KUD "SV. Juraj Osojnik", balanje tradicionalnog kola linđa, Klapa Laus, Glazbeni sastav "Prijatelji" i ženska klapa Bisernice Boke iz Kotora.
Gastro show popularnih kuhara:
Ivana Pažanina, Tomislava Špičeka, Veljka Barbijeria, Vlaste Mandić iz Kotora, domaćina glavnoga kuhara Ozgur Donertasa te Gijanfranca Crepaldia, gastro majstora iz Italije koji će prezentirati mediteransku kuhinju, uz zakusku.
14:00 Okrugli stol
„Stanje i perspektive poljoprivredne proizvodnje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji“
Organizator: HGK – ŽK Dubrovnik
Sudionici okruglog stola:
Ministarstvo poljoprivrede
Hrvatska gospodarska komora
Dubrovačko-neretvanska županija
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju
Odbor za poljoprivredu Sabora RH
Poduzetnik
Teme okruglog stola:
Razmatranje prepreka intenzivnijem razvoju poljoprivrede, problemi imovinsko pravnih odnosa – ima li vizije i volje za početi rješavati ovaj osnovni kamen spoticanja?
Državno zemljište – upravlja li država njime na adekvatan način, ugovori s vlasnicima – vrijeme i uvjeti na koje se potpisuju, jesu li destimulativni za ozbiljnije ulaganje korisnika?
Zašto je produktivnost hrvatske poljoprivrede tako niska, a trenutni postotak iskorištenosti EU sredstava slab?
Plasman proizvoda kroz turizam – zašto se u hrvatskim hotelima i restoranima konzumira uvezeno voće i povrće?
Bi li otkupni i distributivni centar u DNŽ mogao riješiti problem slabe zastupljenosti domaće poljoprivredne proizvodnje u turizmu?
19:00 Završetak rada Sajma
TREĆI DAN - Subota, 18. ožujka 2023.
9:00 Početak rada Sajma
10:00 Uključivanje Sajma u program Hrvatskog radija, Radija Dubrovnik
Kulturno umjetnički program
Klapa Laus iz Dubrovnika,
Voditeljica programa: Suzi Sokol
19:00 Završetak radnog dana Sajma
ČETVRTI DAN - Nedjelja, 19. ožujka 2023.
9:30 Početak rada Sajma
Posljednji dan ugodnog druženja sa izlagačima (možebitna iznenađenja)
17:00 Zatvaranje Sajma
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....