StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSTRANI MEDIJI |

NJEMAČKI WDR Mnogi u Dubrovniku jako su zabrinuti za svoju budućnost, a prije dvije godine vladala je atmosfera ‘zlatne groznice‘

Piše Dv
15. kolovoza 2020. - 10:37
Njemački WDR (Westdeutscher Rundfunk/Zapadnonjemačka radiotelevizija) na svom je YouTube kanalu nedavno objavio dokumentarac o hrvatskom turizmu u vrijeme korone.

Prvi dio dokumentarca posvećen je Dubrovniku, a sugovornici su, između ostalih, Tea Batinić, Željko Raguž, Nikolina Farčić… Zanimljivo je kako je ista njemačka novinarska ekipa Dubrovnik posjetila 2018. pa su tako najbolje mogli vidjeti posljedice korone za dubrovački turizam.

Navedeno je tako kako se prije krize tisuće i tisuće gostiju slijevalo u Grad te kako su mase turista za 1500 stanovnika povijesne jezgre postajale sve veći i veći problem.

Naglašeno je kako se zbog korone smanjio broj gostiju. Također, navedeno je kako cijeli grad živi od turizma, mnogima padaju prihod, posvuda su popusti pa i zatvorene butige. Rečeno je kako Grad i država pomažu, ali ostaje pitanje koliko će poslovnih subjekata preživjeti.



Gosti koji su u Dubrovniku mogu uživati u Gradu onako kako to godinama prije nije bilo moguće.

Tvorci dokumentarca vraćaju se u 2018. te napominju kako u Dubrovniku tada mnogi išli zaraditi brzi novac, pritom posebno koristeći 'hype' oko Igre prijestolja. Dodaju kako bi obožavatelji Igre prijestolja, gosti koji su dolazili autobusima i gosti s kružnih putovanja tijekom vrhunca sezone 'začepili' uske uličice Grada. Ističe se i kako je gradska uprava pripremila paket mjera kojim bi se ublažili negativni utjecaji turizma a koji je ove godine trebao pokazati svoju učinkovitost, ali onda je došla korona…
Osvrnuli su se autori dokumentarca i na praznu luku u Gružu, ali i na projekt „Respect the City“ kojim se želi ograničiti broj turista u Gradu i tako rasteretiti povijesna jezgra.

U dokumentarcu se postavlja pitanje što ako i sezona 2021. bude loša?

Također, lifestyle magazin „taff“ na komercijalnoj televiziji ProSieben također je prikazao prilog u Dubrovniku. Istaknuti su slavni koji su ove godine došli u Dubrovniku, naglašene su ljepote Grada, a kao jedini manjak istaknuto je kako se ljudi baš ne pridržavaju distance, ali da inače uživanju u Dubrovniku ništa ne stoji na putu.

26. travanj 2024 17:59