Michelin je danas otkrio svoj izbor Michelinova vodiča za 2023. u Hrvatskoj, destinaciji koja je oduševila poznate anonimne inspektore vodiča. Čak 13 novih restorana očaralo je svojim zahtjevnim senzibilitetom kako bi se pridružili ovoj novoj postavi za 2023. godinu, objavili su. Iz Michelina navode da 89 restorana dio tog izbora, uključujući 11 objekata s jednom zvjezdicom (s jednom novonagrađenom), 14 restorana s nagradom Bib Gourmand (uključujući tri nova) i 64 preporuke (uključujući devet novih).
I Hrvatska turistička zajednica pozdravila je odlične vijesti za hrvatsku gastronomiju: Michelin je hrvatskom restoranu Korak iz Jastrebarskog dodijelio prestižnu zvjezdicu. Sada se Hrvatska može pohvaliti s ukupno 11 nositelja ove prestižne oznake obzirom da su restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj) uspješno zadržali svoje zvjezdice.
„Nova selekcija hrvatskih restorana od strane MICHELINA potvrđuje kako gastro scena naše zemlje iz godine u godinu napreduje i prati globalne trendove, odnosno kako Hrvatska u ovom segmentu nudi vrhunsku kvalitetu koju prepoznaju i sami inspektori MICHELINA. Činjenicu da Hrvatska danas ima 11 restorana s prestižnom zvjezdicom, odnosno da imamo ukupno 89 restorana nositelja neke od oznaka MICHELINA, itekako ćemo iskoristiti u našim promotivnim aktivnostima i nastojanjima da Hrvatsku još snažnije pozicioniramo kao kvalitetnu, održivu i poželjnu cjelogodišnju eno-gastronomsku destinaciju“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, uputivši iskrene čestitke svim nagrađenim i izdvojenim restoranima.
U sklopu novog vodiča MICHELINA za Hrvatsku svoju su oznaku MICHELIN Green Star uspješno zadržali restorani Zinfandel’s (Zagreb) te Konoba Mate (Korčula), dok je restoranu Korak (Jastrebarsko), uz prestižnu zvjezdicu, dodijeljena i ova oznaka koja se dodjeljuje restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja je održiva i ekološki prihvatljiva.
„Ove su godine inspektori MICHELINOVA vodiča uočili da je sve veća pažnja usmjerena na kvalitetu lokalnih namirnica te da kuhari i vlasnici restorana imaju sve veću predanost u traženju lokalnih poljoprivrednika. Bilo da je riječ o restoranima s MICHELINOVOM zvjezdicom ili Bib Gourmand oznakom, uvažavanje kvalitetnih namirnica je prioritet jer naši timovi teže kvalitetnim gastronomskim iskustvima“, izjavio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor vodiča MICHELIN, nadodavši kako je Hrvatska primjer istinske osjetljivosti prema održivosti te ekološkim kulinarskim praksama.
Uz navedene oznake MICHELIN je na listu Bib Gourmand dodatno uvrstio još tri restorana, odnosno restorane pa se tako Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 14 restorana s ovom MICHELINOVOM oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama, priopćili su iz HTZ-a. Među njima su sada cavtatska Bugenvila i dubrovački Taj Mahal!
Za Bugenvilu navode: "U srcu Cavtata, u blizini luke, otkrit ćete ovaj restoran s neodoljivom terasom s pogledom na prekrasan jasmin. Od blagovaonice do kuhinje, osoblju je prioritet ugodan doživljaj objedovanja. Vrhunski jelovnik nudi izvanrednu vrijednost za cijenu, temeljeći izbor na godišnjim dobima sa svježim namirnicama i duhom Mediterana. Jela su privlačna i vrlo ukusna", a za Taj Mahal – Dubrovnik: "Izbor i ambijent dočaravaju bosanske okuse i tradiciju, od klasičnih jela preko svježeg mesa i ribe sa žara do izbora vina i koktela. Dođite otkriti u srce staroga grada zašto je ovaj gurmanski stol pravi favorit".
Devet novih restorana oduševilo je inspektore Michelinova vodiča, među njima dubrovački Marco Polo: "Ovaj šarmantni bistro na osami nalazi se u privatnom prolazu u srcu staroga grada. Njegova su jela izuzetno lagana, puna boja i sezonskih otkrića. Izbor ocrtava Mediteran, nudeći varijacije jelovnika na temelju dolaska namirnica na tržište".