StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKREĆEMO SREDINOM TRAVNJA, ALI...

Letvica je postavljena na 80 posto turističkog prometa iz 2019., nema jamstava da će se prognoze ostvariti. Na covid kartama uskoro i postotak procijepljenih

Piše Maja Rilović Koprivec
28. prosinca 2021. - 14:30

Nova će turistička godina, kao i ova uvelike ovisiti o epidemiološkoj situaciji u nas posebice procijepljenosti stanovništva u našim odredištima, no turistički stručnjaci Dubrovačko neretvanske županije očekuju kako će se ostvariti oko 80 posto turističkog prometa u odnosu na 2019. godinu.

Rečeno je to danas na Skupštini Turističke zajednice Dubrovačako neretvanske županije, na kojoj je prihvaćen rebalans proračuna za ovu godinu i proračun za iduću, te najavljene aktivnosti rada u organizaciji promotivnih aktivnosti Županije na turističkim tržištima.

image
Tonći Plazibat/Cropix

U nadi da u pojedinim zemljama neće biti donošene strože protupandemijske mjere i da će turistička putovanja biti moguća, početak intenzivnijih dolazaka turista u našu Županiju očekuje se sredinom travnja iduće godine, a dalje uobičajeni tijek turističke sezone do listopada. I dalje će dominirajući tip putovanja biti glavni godišnji odmor duljeg trajanja uz sunce i more, no procjene su da bi se iduće godne mogli početi oporavljati i drugi oblici putovanja posebno važni za našu Županiju, čiji je turizam naslonjen na aviopromet, a to su kratka vikend putovanja, konferencije i odmori potaknuti događajima. Istaknuo je to direktor ureda TZ Dubrovačko neretvanske županije Vladimir Bakić koji očekuje značajan rast prometa u hotelskom smještaju i domaćinstvima, no rekao je i kako će dogodine prevladavati last booking odnosno instant rezervacije.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Od 10. siječnja na epidemiološki semafor uvodi se i parametar procijepljenosti unutar neke zemlje zbog čega se na tom polju treba više potruditi, rečeno je. Najveće promidžbene aktivnosti planiraju se na tržište Ujedinjenog Kraljevstva, koje je ranije činilo jednu trećinu prometa, SAD-a, Njemačke, Francuske, Poljske, nordijskih zemlja, Austrije Španjolske, Rusije, dok će aktivnosti na dalekim tržištima Azije i Australje, odakle je nekada dolazila četvrtina turista, ovisit o tamošnjim mjerama za suzbijanje pandemije i u organizaciji HTZ-a.

Dogovoreni međunarodni nalet prema Zračnoj luci Dubrovnik za sezonu koja počinje 26. ožujka bit će četiri milijuna sjedala, odnosno dva milijuna u dolasku, a 30 posto toga prometa u Čilipima će ostavriti niskotarifne kompanije dok je opredlejenjost uprave Zračne luke prema etabliranim prijevoznicima, i očekuju oko 60 posto putnika u dolasku u odnosu na 2019. godinu, rekao je ovom progodom Frano Luetič, člana uprave ZL.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Svi sudionici skupštine kao i predsjedavajući župan Nikola Dobroslavić istaknuli su kako je i za novu sezonu ključ dobra epidemiološka slika i procijepljenost.

Proračun županijske TZ za 2022. godinu iznosi 10,215 milijuna kuna, od čega su 8,1 milijun izvorni prihodi uglavnom turističke pristojbe i članarine.       

29. travanj 2024 13:27