StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoStudija prihvatnog kapaciteta

Koliko Dubrovnik i njegova infrastruktura mogu izdržati ovakav turistički tempo? Odgovor očekuju UNESCO, iznajmljivači, ugostitelji, taksisti...

Piše Maja Rilović Koprivec
15. siječnja 2024. - 07:35

Sveučilište u Dubrovniku trebalo je za Grad Dubrovnik izraditi studiju prihvatnog kapaciteta Dubrovnika do kraja 2023. godine. Najavio je to prije nekoliko mjeseci gradonačelnik Mato Franković na sjednici Gradskog vijeća, no čini se da su se ti rokovi pomaknuli. Pitali smo gradsku upravu je li naručena studija izrađena i što sadrži? Za funkcioniranje cijeloga grada naročito od 1. travnja do 1. studenoga, organizacija samo protočnosti prometa od ključne je važnosti, a izdržljivost sve druge, ljeti preopterećene infrastrukture, tvrde stručnjaci, na samom je rubu.

Obveza UNESCO-u

Studija prihvatnog kapaciteta jedna je od obveza koju od Grada Dubrovnika očekuje izraditi UNESCO, ali i svaki ugostitelj, vlasnik brodice, suvenirnice, taksisti, vlasnici apartmana.., kako bi mogli planirati svoje poslove, ali i ljetni život. U 2024. očekuje se zbog Ryanaira i više ljetnih letova niskotarifnih kompanija prema Dubrovniku i više gostiju nego 2023. Iz gradske uprave kažu kao je izrada dokumenta Studije nosivog kapaciteta Svjetskog dobra UNESCO-a Starog grada Dubrovnika u završnoj fazi.

- U prethodnom razdoblju provodile su se opsežne aktivnosti prikupljanja podataka, analize stanja i razvoja modela procjene. Radi se o velikom broju podataka za specifično područje koje do sada nije bilo samostalno analizirano već su se podaci vodili u okviru šireg prostora.

Nakon završetka faze istraživanja i analize, Sveučilište će izraditi izvješće, odnosno stručnu studiju koja će sagledati nosivi kapacitet područja Svjetskog dobra sa socio-ekonomskog, okolišnog i infrastrukturnog gledišta te će biti predstavljena javnosti najkasnije do konca veljače – navode u odgovoru iz gradske uprave.

- U narednom razdoblju uslijedit će i ostale istraživačke aktivnosti, sukladno sklopljenom Sporazumu o znanstveno-stručnoj suradnji u istraživanju i razvoju, a što će rezultirati izradom Strategije integriranog upravljanja održivim turizmom grada Dubrovnika. Ove istraživačke aktivnosti od strateškog su značaja za postizanje održivog i uravnoteženog razvitka grada i izradi dokumentacije sukladno Planu upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a. Ujedno će biti dodana vrijednost svim naporima koje Grad Dubrovnik, kroz svoj projekt Respect the City i provedbu Plana upravljanja, ulaže u postizanje održivog turizma i boljeg života za svoje građane – ističe se u odgovoru gradske uprave.

Sporazum s UNIDU

Podsjetimo kako su Grad Dubrovnik, TZ grada Dubrovnika i Lučka uprava Dubrovnik u srpnju potpisali Sporazum sa Sveučilištem u Dubrovniku o znanstveno-stručnoj suradnji u istraživanju i izradi dokumentacije gdje su između ostalog, trebali provesti istraživanje vezano za nosivi kapacitet. Sporazum je potpisan za razdoblje do 31. prosinca 2026. godine i ukupno je vrijedan 300.000 eura, od čega 237.000 eura sufinanciraju Grad u udjelu 50%, TZ 40% i Lučka uprava 10%, dok preostalih 62.500 eura sufinancira Sveučilište. Već smo pisali kako su i znanstvenici Instituta za turizam 2021. godine već objavili Studiju održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta. Prema njoj su ključna područja ugroženosti u Dubrovnika prometna infrastruktura i opterećenost povijesne jezgre pješacima te da bi u godini broj noćenja mogao preći 5.2 milijuna.

27. travanj 2024 23:26