StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKONFERENCIJA U SHERATONU

Premijer Plenković: ‘Naš turizam treba biti održiv, inovativan i otporan‘

Piše DML
29. listopada 2021. - 10:50

Započela je konferencija o budućnosti Europe ‘Mladi u turizmu‘ u hotelu Sheraton u Srebrenom. Uvodnu riječ dala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac rekavši da je cilj ove konferencije uključiti mlade u zanimanja u turizmu i ojačati institucionalni okvir za obrazovanje i zapošljavanje mladih u turizmu. Skup je pozdravio i župan Nikola Dobroslavić koji je rekao da je ovo poruka ohrabrenja i solidarnosti županiji koja je najteže pogođena u ovoj pandemiji. Vratili smo samo 60 posto noćenja iz 2019. godine na području županije, a na području grada 44 posto.

Uvodnu riječ dala je i Dubravka Šuica, predsjednica EU komisije za demografiju i demokraciju.

- Ne bi imalo smisla razmišljati o budućnosti Europe da ne uzimamo u obzir mlade na kojima ta budućnost počiva. Ova tema je ključna za europsku budućnost i Hrvatske također. Raspravljat ćemo na višejezičnoj digitalnoj platformi i ti zaključci će se uzeti u obzir u europskim institucijama - kazala je Šuica.

- Drago mi je da smo turistička zemlja i da smo kao članica Europske unije jednu od tema niza ovakvih konferencija proteklih mjeseci u Hrvatskoj posvetili upravo turizmu. To mi je posebno drago jer je cijela Europa, cijela Europska unija, gledamo globalno turistički , najatraktivije područje. Europsku uniju je prošle godine posjetilo 764 milijuna turista, to je 50 posto svih turista u svijetu. Hrvatska je u tom kontekstu, u smislu broja stanovnika, jedinstvena. Zemlji od nešto više od 4 milijuna stanovnika dođe 20 milijuna turista - istaknuto je premijer Andrej Plenković u svom uvodnom izlaganju. 

- I ovdje u Župi dubrovačkoj i gradu Dubrovniku ove pandemijske okolnosti izazvale su poteškoće. Međutim, grad Dubrovnik je ovoga listopada, plus Zagreb, najposjećenija destinacija. To znači da smo na putu oporavka i onih brojki koje su krasile jug Hrvatske prije pandemije. 

U Dubrovniku je ove godine ostvareno 520.000 dolaka i 2 milijuna noćenja, to je 130 posto više nego prošle godine koja je bila teška. Morali smo posvetiti pozornost upravo Dubrovačko-neretvanskoj županiji zbog specifičnih okolnosti, tu se vidjelo koliko je jug Hrvatske vezan za turiste koji dolaze zrakoplovima u odnosu na ostali dio Hrvatske koja je zbog mreže autocesta praktički auto destinacija. S Pelješkim mostom bit ćemo spojeni i bit će lakše dolaziti turistima i u Dubrovačko-neretvansku županiju – istaknuo je Andrej Plenković.

Radili smo na tome da se Hrvatska brendira kao sigurna destinacija, smanjili iznose članarina u iznosu od 120 milijuna, pokrenuli projekt Stay safe in Croatia koji je sigurno na ključnim hrvatskim tržištima jako dobro odjeknuo, to se vidjelo i po broju dolazaka. Jasno smo regulirali pravila putovanja, nabavili testove, postavili punktove za testiranja, omogućili besplatno cijepljenje baš svima koji su došli u Hrvatsku. Pokrenuli smo i ovu kampanju Mjesec hrvatskog turizma s naglaskom na privlačenje naših građana, da koriste blagodati hrvatskog turizma. Kad se sve to skupa zbroji, možemo konstatirati da smo u prvih devet mjeseci ove godine imali 30 milijuna dolazaka, preko 82 milijuna noćenja i 89 posto vrijednosti disparziranih računa u odnosu na to razdoblje 2019. godine.

- Sjećate se prije 2-3 godine, ključna riječ koja se koristila za hrvatski turizam bila je ‘održivost‘. Imao sam dojam da je poruka turističkog sektora bila da imamo previše gostiju, da je prevelika gužva u Dubrovniku i drugim turističkim destinacijama. Ove smo godine postigli dobre rezultate, a uz nešto manje gužve. Mi smo turističkom sektoru isplatili 16,8 milijardi kuna, a to se odnosilo na 36.000 poslodavaca i 190.000 radnika u turizmu – istaknuo je premijer Plenković.

- Posebno je važno danas spomenuti da smo i u programu Vlade i u nacionalnoj razvojnoj strategiji kazali da naš turizam treba biti održiv, inovativan i otporan. Zato smo osigurali i sredstva, 22 milijarde kuna i to će biti prigoda da se realiziraju i dodatni projekti za razvoj turizma. Stabilni ekonomski razvoj zemlje je naša zajednička zadaća i zato smo u vremenu najveće krize usvojili sve strateške dokumente, a s druge strane osigurali najviše ikada u povijesti Hrvatske mahom nepovratnih sredstava koja dolaze iz europskog proračuna jer sami, siguran sam, ne bi mogli – rekao je potpredsjednik Vlade i proglasio konferenciju otvorenom.

29. travanj 2024 09:56