StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNije im svejedno

Hoće li izmjene pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji iznajmljivačima zadati glavobolje i donijeti nove namete?

Piše Maja Rilović Koprivec
22. ožujka 2024. - 19:55

Grad Dubrovnik nedavno je prema resornom Ministarstvu turizma i sporta uputio zahtjev za nužnom izmjenom Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu. Traže da radna skupina Ministarstva koja treba izmijeniti Pravilnik, a u koju je imenovana gradska pročelnica Ivana Brnin uvrsti stavak da se za stan u višestambenoj zgradi namijenjenoj stanovanju ne može se ishoditi rješenje o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. Ne bi dakle bilo više iznajmljivanja u zgradama koje imaju više od tri stana.

image
Ahmet Kalajdžić

Pitali smo ih hoće li na valu ograničavanja iznajmljivanja, a napose razdvajanju domaćina u privatnom smještaju i rentijera koji ne ugošćuju turiste već samo kratkoročno daju stanove u najam, kroz budući pravilnik ‘provući‘ i  povećanje cijene nekih komunalnih usluga za takve apartmane? Već se dugo govori o uvođenju posebne cijene usluga Čistoće za iznajmljivače gdje bi se odvoženje otpada naplaćivalo po registriranom krevetu. Podsjetimo kako se već nekoliko puta najavljivalo i na sjednici Gradskog vijeća kako „iznajmljivači nisu kućanstva i oni će ubuduće u Dubrovniku plaćati više za odvoz otpada nego drugi građani“, a sve sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom?

Evo što odgovaraju iz gradske uprave po tom pitanju:  

- Inicijativa gradske uprave ne ide u smjeru zabrana ili ukidanja postojećih smještajnih kapaciteta niti povećavanju nameta već ide u smjeru regulacije i upravljanja kapacitetima s naglaskom da se izmjenama pravilnika onemogući daljnje izdavanje dozvola, ali isključivo u višestambenim zgradama kako bi izbjegli da se zone namijenjene stanovanju naših sugrađana pretvore u apartmanska naselja.

Navedenim pravilnikom ne definiraju se nameti za obveznike koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu već Pravilnik propisuje minimalne uvjete za vrste objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, kategorije, uvjeti za kategorije, oznake za kategorije, način označavanja kategorija te sastav povjerenstva koje provodi očevid u objektu. 

image
Ahmet Kalajdžić

Stoga će prijedlozi gradske uprave kroz radnu skupinu biti odgovor na stvarne učinke usluga kratkoročnog najma čemu danas zorno svjedoči primjer Zlatnog Potoka odnosno zgrada u kojim sada žive tek pojedine obitelji dok se 70 posto nekadašnjih stanova namijenjenih za život iznajmljuju, a obiteljima koje nemaju riješeno pitanje stanovanja upravo predloženim izmjenama otvorio bi se cijeli niz mogućnosti za rješavanje stambenog pitanja kroz dugoročni najam u višestambenim zgradama – odgovaraju iz gradske uprave.

27. travanj 2024 18:52