StoryEditorOCM

Dubrovnik najbolja kongresna destinacija u Hrvatskoj! Evo koliko smo napredovali u usporedbi s 2019. na svjetskoj listi

Piše Maja Rilović Koprivec
21. srpnja 2023. - 19:12

Dubrovnik je najbolja kongresna destinacija u Hrvatskoj prema listi Međunarodne udruge za kongrese i stručne skupove (ICCA)! Potvrđeno je to na  jednom od najvećih i najznačajnijih okupljanja svjetske kongresno-incentive industrije, kongresnoj burzi IMEX Frankfurt, gdje je ICCA  objavila najnoviju ljestvicu svjetskih kongresnih destinacija za 2022. godinu. Dubrovnik je, s 29 održanih skupova asocijacija, zauzeo 66. mjesto na svjetskoj ljestvici kongresnih gradova. U usporedbi s 2019. godinom kada je bio na 88. mjestu, to je skok za čak 22 mjesta! Na listi najboljih europskih gradova Dubrovnik je na 44. poziciji.

Dok je turistička sezona u punom jeku ona kongresna već je odavno dogovorena. U  Turističkoj zajednici grada Dubrovnika, ističu kako su prema informacijama s tržišta, najave za jesen ove godine i za 2024. izvrsne.

- Kongresna sezona sljedeće godine počinje već u veljači s međunarodnim kongresom agronoma INSORE, s preko 400 sudionika. Istaknuli bismo i veliki medicinski kongres od 800 sudionika, European Congress of Haematopathology, koji se trebao održati u rujnu 2020. pa je zbog pandemije u međuvremenu realiziran virtualno i odgođen za rujan 2024. kada će se održati u Dubrovniku – najavljuju iz dubrovačkog TZ-a.

Kongresni ured TZGD ciljano promovira Dubrovnik kao MICE destinaciju na specijaliziranim sajmovima, poslovnim radionicama i forumima prema unaprijed dogovorenim sastancima. - U MICE segmentu se bilježi interes iz cijelog svijeta, posebno jer je riječ o međunarodnim kongresima i korporacijama. Uz kvalitetne kongresne kapacitete i atraktivnost destinacije, izuzetno je važna dostupnost direktnim letovima, a činjenica da je Dubrovnik povezan direktno sa SAD-om je od velike važnosti s obzirom na to da se radi o nama vrlo značajnom tržištu i za MICE segment – ističu iz TZ-a.

Dodajmo i kako je ICCA objavila svoju listu najboljih svjetskih kongresnih zemalja i gradova nakon dvije godine stanke i nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da se COVID-19 više ne kvalificira kao globalna pandemija, tijekom koje je kongresna industrija bila u potpunosti prebačena u virtualni svijet. Na listi najboljih europskih kongresnih gradova Beč je  prvi na listi, a dodajmo i kako je  Zagreb na 51. mjestu, a Split se s 5 održanih skupova smjestio na 326. poziciju u svijetu i 187. u Europi.

28. travanj 2024 14:16