StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoUOČI TURISTIČKE SEZONE|

DUBROVAČKI HOTELIJERI NUDE NOVU USLUGU: Laborant u propisanoj opremi, u hotelskoj sobi testira gosta na koronu!

Piše Maja Rilović Koprivec
26. ožujka 2021. - 19:21

Posljednjih dana vijesti vezane uz covid-19 prestižu jedna drugu. Europska komisija usvojila je u srijedu prijedlog “digitalnog zelenog certifikata”, ili potvrde koja bi trebala olakšati putovanja u EU. Prijedlog zajedničkog EU okvira za priznavanje certifikata, koji bi trebao olakšati putovanja u pandemiji, pozdravile su sve zemlje ovisne o turizmu, Hrvatska među prvima.

Covid putovnice

Doznaje se kako bi potvrda sadržavala podatke o tome da je neka osoba cijepljena ili ima svježi negativni PCR test, ili je preboljela koronu i razvila antitijela. Posjedovanje “digitalnog zelenog certifikata” ne bi trebao biti preduvjet za slobodu kretanja, ali bi olakšao putovanja unutar EU gdje se zbog nedostatka cjepiva do ljeta neće stići cijepiti niti polovica stanovnika, pa testiranje ostaje glavna ulaznica i izlaznica za putnike.

Pred sezonu smo pitali dubrovačke hotelijere jesu li omogućili gostima testiranje u prostorima hotela od trenutka otvaranja. Izvjesno je da je testiranje jedno od prvih pitanja koje potencijalni gosti postavljaju, a testiranje skupo i hotelske prodaje u ovom trenutku važu koliko je isplativo ponuditi i sadržaj koji može biti presudan za prodaju.

Hilton Imperial Dubrovnik od početka nudi gostima mogućnost testiranja na zahtjev, a tako će nastaviti i po otvaranju hotela 1.travnja. Laborant, u propisanoj opremi, dolazi u hotel te u sobi testira gosta.

- Cijena testiranja nije uvijek uključena u cijenu sobe, no ovisno o duljini boravka gosta i rezerviranom paketu može biti. Rezultati PCR testa su na hrvatskom i engleskom – navode iz dubrovačkog Hiltona koji ima dogovor s Općom bolnicom Dubrovnik te Poliklinikom Marin Med prema kojem su rezultati PCR testova na hrvatskom i engleskom jeziku.

Nije Hilton jedini. U Hotelu Villa Dubrovnik ističu kako im je sad glavni prioritet zdravlje i dobrobit gostiju i zaposlenika. Što se testiranja tiče, navodi direktorica Mirna Lončar Stražičić - razni čimbenici utječu, prije svega mogućnost da se testiranje organizira u samom hotelu, cijena i pouzdanost bolnica i tvrtki koje pružaju takve usluge.

Promocija i cijena

- Villa Dubrovnik je takvu uslugu nudila i prošle godine, želja nam nastaviti i u ovoj. Vijest da dubrovačka bolnica pruža mogućnost testiranja gostiju u samim objektima smještaja, ali i prilagođavanje cijena svjetskim trendovima, pomaže učiniti ovu uslugu dostupnijom. Prije otvaranja cilj nam je prikupiti podatke o mogućnostima kako bismo gostima ponuditi pouzdano testiranje u hotelu. Radi promocije hotela i destinacije interes nam je da ta usluga bude ukomponirana u cijenu smještaja, odnosno besplatna za goste koji rezerviraju više kategorije smještaja – govori direktorica.

Ističe dakako kako je hotelu dodijeljena i nacionalna oznaka sigurnosti u turizmu i ugostiteljstvu Safe stay in Croatia te međunarodna oznaka Bureau Veritas, certifikat izvrsnosti na području zdravstvene zaštite i sigurnosti Safeguard nakon iznimno strogog postupka vrednovanja i terenskih revizija na svim razinama rada hotela. Stekavši ovu oznaku u jeku pandemije, hotel je dokazao primjenu najviših higijenskih i sigurnosnih standarda - podvlači Mirna Lončar Stražičić.

image
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac
Ranko Suvar/Cropix
Ministrica Brnjac: Uskoro uvjeti za ulazak turista u RH

Ministrica turizma Nikolina Brnjac izjavila je nedavno da će Vlada RH 'pravovremeno donijeti detaljnu odluku o uvjetima za ulazak turista u RH', koja će vrijediti do uspostave zajedničkog europskog modela. Testiranje na ulazu i izlasku iz zemlje za one koji žele putovati svakako ostaje uvjet i ove sezone.

I Jadranski luksuzni hoteli nude mogućnost testiranja gostiju koji su zatražili takvu uslugu, a tu praksu planiraju nuditi klijentima i dalje, dok god bude postojala potreba i interes za takvom uslugom, pišu iz te tvrtke.

I Valamar organizira PCR i Antigen testiranje gostiju kod ovlaštenih zdravstvenih ustanova, a gosti samostalno snose troškove. Rezultati PCR testiranja su gotovi unutar 24 sata, brzih Antigen testova unutar 15 do 30 minuta. U Dubrovačkim Vrtovima Sunca gostima već nude na zahtjev tesiranje u resortu. Dogovorili su suradnju s poliklinikom Marin Med, a otvoreni su i za suradnju s Općom bolnicom Dubrovnik.

Računica na čekanju

U Hotelu Lapad, kaže direktor Hrvoje Brbora, zasad nisu uveli testiranje, premda o tome pregovaraju sa zdravstvenim ustanovama.

- Veliki je problem što je testiranje u Dubrovniku još jako skupo te smatram da ne bi bilo prihvatljivo gostima po trenutačnoj cijeni. Za nas sad nema nikakve ekonomske računice nuditi gostima besplatno testiranje. Nadajmo se da će se cijela situacija čim prije riješiti i da nam ovakva usluga gostima ubrzo neće biti potrebna – dodaje Brbora.

I direktor prodaje Hotela Lero Ivan Galov kaže kako se o testiranju u hotelu razmišlja, no čeka se razvoj situacije s pandemijom zbog čega još nisu poduzimali nikakve akcije. Među većim visokokategornicima, koje smo anketirali zasad su samo iz hotela Kazbek odgovorili da ovom trenutku ne planiraju testiranja na koronu.

Na Korčuli Aminess hoteli i kampovi testiranje gostiju planiraju nastaviti i ove godine već od otvorenja prvih objekata krajem mjeseca. Sukladno terminu i prema mogućnostima epidemioloških službi, testiranja će biti organizirana u suradnji sa Zavodima za javno zdravstvo i područnim domovima zdravlja, odgovaraju iz uprave hotela Lagune Novigrad.

24. travanj 2024 18:40