StoryEditorOCM

DUBROVAČKI GOSPODARSTVENICI I EKONOMISTI O GRADONAČELNIKOVIM MJERAMA Najizgledniji scenariji je da ćemo ovu turističku sezonu morati prekrižiti!  

Piše Maja Rilović Koprivec
30. ožujka 2020. - 16:03
Nikolina Trojić, predsjednica Županijske komore Dubrovnik:

Podržavam Gradonačelnika u pripremanju mjera za različite scenarije, nama je predstavio tri moguća scenarija. Dobro je da se o tome priča i promišlja. Upravo ove mjere Grada nedavno objavljene u javnosti su odgovor na prvi scenarij, a to je da će sve završiti do konca lipnja te da će sezone ipak biti.

Međutim, po meni, mi smo spremni za scenarij broj 2, a to je da ćemo ovu turističku sezonu morati prekrižiti. Temeljem informacija od naših članica to je scenarij koji je najizgledniji i stoga se svi na njega trebamo pripremiti, što rezanjem troškova, što definiranjem pravovremenih i učinkovitih mjera, u cilju preživljavanja do travnja iduće godine, kad bi realno mogli očekivati neke prihode. Ukoliko na jesen i bude nešto posla, daleko je to od onoga na što smo navikli ili od onoga što bi nas moglo financijski držati iznad vode.
Vizionarski i mudro bi bilo da nacionalna i lokalna razina vlasti povuče hitne i kirurški precizne poteze za rasterećenje gospodarstva, kako bi omogućili firmama očuvanje radnih mjesta i likvidnosti. Što to konkretno znači? To znači početi koristiti termin oprost umjesto odgoda, za sva potraživanja od poslovnih subjekata. Poslovnim ljudima ta mala razlika u terminu znači sve.

image
Nikolina Trojić, direktorica Županijske HGK Dubrovnik
Cropix


Odluku zatvoriti firmu ili ne definiraju temeljem ta dva pojma. Moramo biti svjesni činjenice da poslovni subjekti (većina njih) imaju prihode 0 kuna, ne svojom voljom ili krivnjom, i tako će biti još neko vrijeme. Oni pri tome žele zadržati svoje timove zaposlenika, koje su godinama gradili, pa sav ušteđeni novac žele preusmjeriti njima. S druge strane banke im za sad kredite ne daju (koliko god se u javnosti pričalo o novim kreditima za likvidnost s niskim kamatnim stopama – sve je ovo na dugom štapu, hoće li poduzetnici do tad preživjeti i pitanje je tko će moći zadovoljiti postavljene uvjete). Cilj ovih mjera mora biti očuvanje radnih mjesta, zaštita zaposlenika te omogućavanje firmama da prežive do iduće godine. Koristit ću onu jednu staru poslovicu „na mrtvom konju se nitko najest ne može“. Ukoliko budemo predugo čekali za donošenje pravih mjera mogli bi imati puno „mrtvih konja“, a onda je kasno. I najbolje odluke, ako se donose prekasno, neće polučiti željene rezultate, zato je nužno djelovati odmah i spasiti što se spasit da. Ako spasimo naše poslovne subjekte, jednom kad ovo prođe, oni će biti najveći zamašnjak oporavka i ponovnog vraćanja u normalu.“

Ana Hrnić, direktorica TZ Grada Dubrovnika:

Mjere koje je krajem prošlog tjedna predstavio gradonačelnik, pokazuju kako je Grad uzeo u obzir sve ono što je u ovom trenutku i potrebno i što je ujedno i jedino moguće, obzirom na situaciju s punjenjem proračuna. Velika je pozornost posvećena onima koji zaista i jesu najugroženiji- a to su osobe slabijeg imovinskog stanja i osobe koje su zbog svega ovoga ostale bez posla odnosno bilo kakvih prihoda. U mjerama je vidljiva i velika potpora gospodarstvenicima i to ne samo kroz mjere kojima se neka plaćanja odgađaju nego se dobar dio toga i otpisuje. Smatram da je otpis oko 28,7 milijuna kuna potraživanja zaista hvalevrijedan potez gradske uprave.

image
Ana Hrnić, direktorica TZ Dubrovnik
Cropix


Dakle, uvjerena sam da su gradonačelnikove mjere itekako dobro osmišljene i da je to maksimum koji su i građani i poduzetnici mogli dobiti u ovom trenutku. I to od gradske uprave koja je najprije sebi smanjila plaće i donirala naknade za rad stranaka i vijećnika našim najugroženijim sugrađanima. Zaista sam, dakle, zadovoljna postupanjem gradonačelnika i cijele gradske uprave u ovoj kriznoj situaciji.

Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Dubrovačko - neretvanske županije:

Mjere Grada koje je predstavio gradonačelnik Franković pokušavaju imati što veći doseg u smislu ugroženih skupina i društva i gospodarstva. Razumijemo način na koji Grad promišlja i donosi iste u tom kontekstu. U nekoliko navrata predložili smo olakšice za gospodarstvo, na nacionalnoj i lokalnoj razini, koje bi ujedno olakšale zadržavanje što većeg broja radnih mjesta što je generalni prioritet.

image
Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja Dubrovnik DNŽ
Cropix


Za sada sve mjere idu u smjeru odgoda i smanjenja, ne u smjeru oprosta tako je jako teško raditi bilo kakve projekcije i poslovne planove kad nema poslovnih aktivnosti niti znamo koliko će ova situacija trajati. Mišljenja sam da će bez obzira na sve mjere koje pokušavaju amortizirati stanje u poduzetništvu, posebno mislim na male poslovne subjekte, neki u ovoj situaciji imati velike poteškoće i jednostavno neće moći servisirati svoje obaveze budući da se bez poslovanja ne generiraju prihodi, a limitirane su i kreditne mogućnosti.

Nezahvalno je raditi prognoze, vremenski odmak zahtijevat će novi set mjera za pokretanje bilo kakve poslovne aktivnosti. Na način na koji slušamo riječi stručnjaka i njihova upozorenja i mjere u kontekstu ove zdravstvene ugroze, a ona je primarna, trebali bismo poslušati iste i u kontekstu gospodarstva.

Ante Vlašić, predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik

- Mjere nisu dovoljne jer do 1. lipnja sigurno neće biti stabilizacije a u tom vremenu će ljudi koji posluju u gradskim prostorima i na javnim površinama Grada Dubrovnika generirati dodatne dugove koje godinama neće moći vratiti. Ako u međuvremenu ne pođu u stečaj.

image
Ante Vlašić, predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik
Cropix


To što je gradska uprava izašla s nekim mjerama je dobar korak naprijed. Podržavamo da je konačno i Dubrovnik nakon drugih gradova izašao sa mjerama pomoći i građanima i gospodarskim subjektima ali moram priznati da za gospodarstvo te mjere nisu dovoljne. Na dobrom su tragu ali nisu dovoljne. Mislim da Grad ne bi trebao naplaćivati ništa ljudima kojima je država zabranila da rade. Sve je zatvoreno, a mi smo i dalje dužni plaćati.

To u ovom periodu Grad ne bi trebao naplaćivati jer nije fer. Ipak drago mi je da su se ipak napravile nekakve mjere.

Stanko Ljubić, predsjednik Udruženja turističkih agencija:

- Mislim da je previše rano govoriti o posljedicama koje će biti zaista velike za turizam općenito, pa i o mjerama. Izgledi kakvi su za sezonu su dosta pesimistični kada se analiziraju emitivna tržišta gdje se zemlje odakle turisti dolaze k nama, bore kako preživjeti. Ovo što su gradonačelnik i pojedine ustanove poput Blagih djela napravili da odgađaju slanje računa na tri mjeseca je dobro, ali tri mjeseca će brzo proći, jesen će doći a država će iscrpiti sve svoje financijske mogućnosti. Bit će zaista teško. U svakom slučaju dobro je da gradonačelnik i županija o tome razmišljaju i svi mi poduzetnici da pokušamo zadržati radna mjesta.

image
Stanko Ljubić predsjednik Udruge turističkih agencija
Cropix


Još je rujan pod velikim upitnikom, odnosno sve je pod velikim upitnikom, no treba biti optimista i sve se može nadoknaditi ako bi 2021. godina bila dobra kao što je bila prethodna sezona svi bi se gubitci nadoknadili. Nema stručnjaka koji bi mogao nešto predvidjeti u ovom trenutku. Sigurno je da 2000 malih agencija neće sve moći preživjeti, ali možda će kad sve završi zdravstveno u pozitivnom smislu, doprinijeti tome da se situacija raščisti i nastane selekcija u kojoj će ostati na tržištu samo oni koji znaju raditi. Čekat ćemo i čuvati zdravlje
16. travanj 2024 15:00