stdClass Object ( [id] => 1226855 [title] => Bartul Barbarus iz Donje Čibače je budući vodoinstalater, Tea Vatović iz Topologa kozmetičarka, Andrija Vukšić s Pila slastičar, Mihael Saulović iz Cavtata automehaničar..... [alias] => bartul-barbarus-iz-donje-cibace-je-buduci-vodoinstalater-tea-vatovic-iz-topologa-kozmeticarka-andrija-vuksic-s-pila-slasticar-mihael-saulovic-iz-cavtata-automehanicar [catid] => 354 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Upravni odbor zaklade ”Ante i Evelyn Mrgudić“ i ove je godine dodijelio Libertas Foundation stipendije budućim obrtnicima s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Ove je godine dodijeljeno ukupno 121 stipendija, a stipendisti iz Dubrovnika su slastičar Antea Rusković, frizerka Petra Vrnoga, kuhar Marin Topić i slastičar Andrija Vukšić, iz Mokošice frizerka Petra Puhjera i automehaničar Maroje Kraljević, iz Župe dubrovačke vodoinstalateri Bartol Barbarus i Lucijano Lujo, iz Konavala frizerka Antonija Tošić i automehaničar Mihael Saulović, iz Primorja kozmetičarka Tea Vatović te iz Metkovića frizerka Zorana Čuljak. Dio stipendista zbog trajanja školske nastave nije mogao doći na uručenje ugovora, ali svima uskoro slijedi isplata u pet jednakih rata.

---

image

Predsjednik upravnog odbora zaklade "Ante i Evelyn Mrgudić" Niko Hazdovac

---

Predsjednik upravnog odbora zaklade Niko Hazdovac koji je i dodijelio ugovore o stipendiranju, prisjeća se kako su iseljenici zakladu osnovali u jeku borbi za oslobođenje Dubrovnika 1992. godine:- Tada smo pomagali pučke kuhinje na Boninovu, a kad smo čuli da gradu nedostaju obrtnici, odlučili smo potaknuti mladež da uče deficitarna zanimanja. Obično dodjeljujemo 10- 17 stipendija koje isplaćujemo iz priloga prikupljenih tijekom velike i tradicionalne Feste sv.Vlaha, ali nas je uveliko omela pandemija COVID-a. Raduje nas da ima dosta kandidata za stipendije a mi im uzvraćamo simboličnom gestom dokazujući da cijenimo njihov izbor. Mnogi su shvatili da trebamo konobare, kuhare i da ih je teško naći, da ne mogu svi studirati a s ”velikom diplomom” poslije nemaju posla. Dosad smo dodijelili više od 250 stipendija! U SAD obrtnici uvijek imaju posla i dobro prolaze, a vjerujem da će ovaj grad ponovno imate obrtnike kao pokretače razvoja. Obrtnike treba stimulirati i plaćati, tako da vide svoj interes i dobro izuče zanat.

---

image

Jany Hansal je predsjednica udruge Deša

---

Predsjednica udruge Deša Jany Hansal sretna je da će i ove godine 12 djece iz naše županije dobiti stipendiju koja iznosi 1.000 USD po školskoj godini- od 2003. je ovo 19. godina da se dodjeljuje a bilo prijavljeno 29 djece, ali je nažalost, ne mogu svi dobiti. Stipendije su dogovorene s Upravnim odborom zaklade ”Ante i Evelyn Mrgudić“ iz San Pedra u Kaliforniji a svi kandidati su dostavili dokumentaciju o imovnom stanju obitelji te dobrom vladanju i uspjehu u školu. Išli smo po školama i objašnjavali kako je biti dobar meštar jako cijenjeno zanimanje u svijetu i to su mali poduzetnici, a kod nas to postaju uglavnom djeca iz siromašnijih obitelji i nisu samo krivi roditelji nego i sustav obrazovanja.

---

image

Ana Cvjetković je izvršna direktorica udruge Deša

---

Izvršna direktorica Deše Ana Cvjetković ističe da je Deša oduvijek odgovarala na potrebe zajednice:- Jedna od potreba su i meštri koje je teško naći kad treba nešto popraviti. I prije nego je s akcijom krenulo nadležno ministarstvo, Deša je promicala deficitarna zanimanja i dijasporu smo uspjeli motivirati da novac prikupljen na Festi sv.Vlaha ulažu u mlade. Odluku o stipendiji ne donosimo mi nego prikupljenu dokumentaciju proslijedimo odboru Zaklade. U sklopu aktivnosti Deše i ovo je jedna od izuzetno vrijednih. Inače, među 29 kandidata izabran po je 12 kandidata koji zadovoljavaju sve uvjete natječaja. No, susreli smo se sa sedam kandidata koji su željeli stipendije a inače su medicinske sestre, što ukazuje na novu potrebu zajednice jer i medicinske sestre iako nisu obrt, predstavljaju deficitarno zanimanje. Stoga nam valja razmisliti i na razini zaklade pronaći donatore i vidjeti što možemo učiniti jer očito postoji potreba za ovim deficitarnim zanimanjem čim je stiglo toliko zahtjeva.

Buduća kozmetičarka Tea Vatović iz Topologa ide u obrtničku školu u Opatiji i kaže da joj mnogo znači stipendija:- Svaka kuna vrijedi i dosad mi izvrsno ide i lijepo sam, se snašla, treći sam razred i od početka školovanja primam stipendiju koju trošim za plaćanje učeničkog doma i potrepština za školovanje. Čvrsto sam odlučila vratiti se u rodni kraj, ali još ne znam gdje ću ga otvoriti. No, definitivno znam: vraćam se na jug Hrvatske – kaže Tea i priznaje da se već nalazi ”pod lupom” lovaca na talente koji u Opatiji obilaze buduće obrtnike dok obavljaju praksu. Obitelj je pozitivno primila moju odluku a bili su svjesni i toga da ću, ako kažu da nisu suglasni, tvrdoglava kakva jesam svakako poći na željeno školovanje. Nisam se ni malo pokajala zbog svog izbora zanimanja.

---

image

Budući vodoinstalater Bartul Barbarus iz Donje Čibače

---

Bartul Barbarus iz Donje Čibače je budući vodoinstalater i priznaje kako će mu stipendija mnogo pomoći u ostvarenju želje da čim prije postane samostalni obrtnik. Volim poslove koji iziskuju fizički rad i dvojio sam između ovog i poziva automehaničara, što je većina ostalih članova obitelji. Kako god, uredski posao nije za mene: i djed i otac, ali sam odlučio biti vodoinstalater- kaže Bartul i priznaje da je u školi prosječan u učenju, ali bolji u radu te na upit što kažu ukućani jer neće nastaviti obiteljsku tradiciju, spremno odgovara:- Znaju da ću im besplatno popraviti vodovodnu instalaciju! Planirao sam otvoriti svoj obrt i nakon dvije godine rada kao pomoćnik, postati sam svoj meštar. Susjedi i stariji sugrađani su, osjećam, sretniji kad znaju da imamo obrtnike jer su im potrebni za gradnju i održavanje obiteljskih kuća koji su im teško dostupni, ali ja ću se truditi da budem svima i uvijek dostupan.

---

image

Iz Cavtata je budući automehaničar Mihael Saulović

---

No, budući automehaničar je Mihael Saulović iz Cavtata i priznaje:- Volim raditi s vozilima, ali obitelj nije uticala na moju odluku! Dapače, podržavaju me i nisu ni jednog trenutka rekli da bi mi bolje bilo da upišem neki ”uredski poziv”. Volio bih imati svoju radionicu, ali nisam još odlučio gdje ću je otvoriti. Međutim, neću od toga odustati! Uživao sam kao dijete gledati odrasle kako rade oko automobila i to me privuklo izabranom pozivu. Među 14 učenika u mojem je razredu dosta prijatelja, zapravo skoro cijela klapa. I dalje su sa mnom u razredu i u Obrtničkoj školi, ali i da nisu ja bih svakako pošao učiti za automehaničara. I moj je otac obrtnik. On je zidar i po njemu znam kako je biti stalno na terenu.

---

image

Andrija Vukšić je budući slastičar i želi raditi najbolje kolače

---

Andrija Vukšić s Pila budući je slastičar i kroz smijeh priznaje da je volio često mami krasti kolače ali i pomagati joj u izradi:- I osobno sam ih pravio, a kad sam izabrao ovaj poziv dio prijatelja me zezao ali su ubrzo prestali. Najviše volim praviti paris- brest kolač od lješnjaka i kuhanog tijesta. U ovom pozivu možda neklo vrijeme budem radio po hotelima, ali želim otvoriti neku malo bolju slastičarnu u gradu, najbolje na Pilama, u blizini kojih i živim. Nas je devetero u razredu i jedini sam muškarac, a kolegice su me brzo prihvatile. Po završetku školovanja volio bih obići vani slastičare i naučiti pravbiti brojne kolače koji me zanimaju više nego sladoled, a potom one najbolje praviti u svome gradu u kojeg se svakako želim vratiti i tu raditi.

---

image

Dio stipendista nakon uručenja ugovora u Lazaretima

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STIPENDIJE zaklade ‘Ante i Evelyn Mrgudić‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => STIPENDIJE zaklade ‘Ante i Evelyn Mrgudić‘ 2 0 6921 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-23 13:14:11 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Ahmet Kalajdžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-23 19:25:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-09-23 19:25:11 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 57 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 354 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja turizma i gospodarstva [menu-meta_keywords] => vijesti, turizam, gospodarstvo [secure] => 0 [page_title] => Turizam i gospodarstvo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23458221.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23458220.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23458222.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23458223.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23458224.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23458225.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23458226.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23458227.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23458228.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23458229.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23458230.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23458231.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23458232.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23458233.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23458234.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Stipendisti s \u010dlanovima De\u0161e i Zaklade \u201dAnte i Evelyn Mrgudi\u0107\u201d<\/p>","

Dio stipendista nakon uru\u010denja ugovora u Lazaretima<\/p>","

Ana Cvjetkovi\u0107 i Jany Hansal iz udruge De\u0161a<\/p>","

Jany Hansal je predsjednica udruge De\u0161a<\/p>","

Ana Cvjetkovi\u0107 je izvr\u0161na direktorica udruge De\u0161a<\/p>","

Detalj sa sve\u010danog uru\u010denja ugovora o stipendiji<\/p>","

Detalj sa sve\u010danog uru\u010denja ugovora o stipendiji<\/p>","

Detalj sa sve\u010danog uru\u010denja ugovora o stipendiji<\/p>","

Detalj sa sve\u010danog uru\u010denja ugovora o stipendiji<\/p>","

Detalj sa sve\u010danog uru\u010denja ugovora o stipendiji<\/p>","

Iz Cavtata je budu\u0107i automehani\u010dar Mihael Saulovi\u0107<\/p>","

Predsjednik upravnog odbora zaklade \u201dAnte i Evelyn Mrgudi\u0107\u201d Niko Hazdovac<\/p>","

Budu\u0107a kozmeti\u010darka Tea Vatovi\u0107 iz Topologa \u0161kolu poha\u0111a u Opatiji<\/p>","

Andrija Vuk\u0161i\u0107 je budu\u0107i slasti\u010dar i \u017eeli raditi najbolje kola\u010de<\/p>","

Budu\u0107i vodoinstalater Bartul Barbarus iz Donje \u010ciba\u010de<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23458221_1920.jpg":"1920x1080","k_23458221_1280.jpg":"1280x1280","k_23458221_1024.jpg":"1024x1024","k_23458221_640.jpg":"640x640","k_23458221_480.jpg":"480x480","k_23458221_340.jpg":"340x340","k_23458221_220.jpg":"220x220","o_23458221_1280.jpg":"1280x853","o_23458221_1024.jpg":"1024x682","o_23458221_640.jpg":"640x426","o_23458221_480.jpg":"480x320","o_23458221_340.jpg":"340x226","o_23458221_220.jpg":"220x146","h_23458221_1280.jpg":"1280x854","h_23458221_1024.jpg":"1024x683","h_23458221_640.jpg":"640x427","h_23458221_480.jpg":"480x320","h_23458221_340.jpg":"340x227","h_23458221_220.jpg":"220x147","pp_23458221_1280.jpg":"1280x1628","pp_23458221_1024.jpg":"1024x1303","pp_23458221_640.jpg":"640x814","pp_23458221_480.jpg":"480x611","pp_23458221_340.jpg":"340x432","pp_23458221_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23458220_1920.jpg":"1920x1080","k_23458220_1280.jpg":"1280x1280","k_23458220_1024.jpg":"1024x1024","k_23458220_640.jpg":"640x640","k_23458220_480.jpg":"480x480","k_23458220_340.jpg":"340x340","k_23458220_220.jpg":"220x220","o_23458220_1280.jpg":"1280x853","o_23458220_1024.jpg":"1024x682","o_23458220_640.jpg":"640x426","o_23458220_480.jpg":"480x320","o_23458220_340.jpg":"340x226","o_23458220_220.jpg":"220x146","h_23458220_1280.jpg":"1280x854","h_23458220_1024.jpg":"1024x683","h_23458220_640.jpg":"640x427","h_23458220_480.jpg":"480x320","h_23458220_340.jpg":"340x227","h_23458220_220.jpg":"220x147","pp_23458220_1280.jpg":"1280x1628","pp_23458220_1024.jpg":"1024x1303","pp_23458220_640.jpg":"640x814","pp_23458220_480.jpg":"480x611","pp_23458220_340.jpg":"340x432","pp_23458220_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23458222_1920.jpg":"1920x1080","k_23458222_1280.jpg":"1280x1280","k_23458222_1024.jpg":"1024x1024","k_23458222_640.jpg":"640x640","k_23458222_480.jpg":"480x480","k_23458222_340.jpg":"340x340","k_23458222_220.jpg":"220x220","o_23458222_1280.jpg":"1280x853","o_23458222_1024.jpg":"1024x682","o_23458222_640.jpg":"640x426","o_23458222_480.jpg":"480x320","o_23458222_340.jpg":"340x226","o_23458222_220.jpg":"220x146","h_23458222_1280.jpg":"1280x854","h_23458222_1024.jpg":"1024x683","h_23458222_640.jpg":"640x427","h_23458222_480.jpg":"480x320","h_23458222_340.jpg":"340x227","h_23458222_220.jpg":"220x147","pp_23458222_1280.jpg":"1280x1628","pp_23458222_1024.jpg":"1024x1303","pp_23458222_640.jpg":"640x814","pp_23458222_480.jpg":"480x611","pp_23458222_340.jpg":"340x432","pp_23458222_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23458223_1920.jpg":"1920x1080","k_23458223_1280.jpg":"1280x1280","k_23458223_1024.jpg":"1024x1024","k_23458223_640.jpg":"640x640","k_23458223_480.jpg":"480x480","k_23458223_340.jpg":"340x340","k_23458223_220.jpg":"220x220","o_23458223_1280.jpg":"1280x1920","o_23458223_1024.jpg":"1024x1536","o_23458223_640.jpg":"640x960","o_23458223_480.jpg":"480x720","o_23458223_340.jpg":"340x510","o_23458223_220.jpg":"220x330","h_23458223_1280.jpg":"1280x854","h_23458223_1024.jpg":"1024x683","h_23458223_640.jpg":"640x427","h_23458223_480.jpg":"480x320","h_23458223_340.jpg":"340x227","h_23458223_220.jpg":"220x147","pp_23458223_1280.jpg":"1280x1628","pp_23458223_1024.jpg":"1024x1303","pp_23458223_640.jpg":"640x814","pp_23458223_480.jpg":"480x611","pp_23458223_340.jpg":"340x432","pp_23458223_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23458224_1920.jpg":"1920x1080","k_23458224_1280.jpg":"1280x1280","k_23458224_1024.jpg":"1024x1024","k_23458224_640.jpg":"640x640","k_23458224_480.jpg":"480x480","k_23458224_340.jpg":"340x340","k_23458224_220.jpg":"220x220","o_23458224_1280.jpg":"1280x1920","o_23458224_1024.jpg":"1024x1536","o_23458224_640.jpg":"640x960","o_23458224_480.jpg":"480x720","o_23458224_340.jpg":"340x510","o_23458224_220.jpg":"220x330","h_23458224_1280.jpg":"1280x854","h_23458224_1024.jpg":"1024x683","h_23458224_640.jpg":"640x427","h_23458224_480.jpg":"480x320","h_23458224_340.jpg":"340x227","h_23458224_220.jpg":"220x147","pp_23458224_1280.jpg":"1280x1628","pp_23458224_1024.jpg":"1024x1303","pp_23458224_640.jpg":"640x814","pp_23458224_480.jpg":"480x611","pp_23458224_340.jpg":"340x432","pp_23458224_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23458225_1920.jpg":"1920x1080","k_23458225_1280.jpg":"1280x1280","k_23458225_1024.jpg":"1024x1024","k_23458225_640.jpg":"640x640","k_23458225_480.jpg":"480x480","k_23458225_340.jpg":"340x340","k_23458225_220.jpg":"220x220","o_23458225_1280.jpg":"1280x1920","o_23458225_1024.jpg":"1024x1536","o_23458225_640.jpg":"640x960","o_23458225_480.jpg":"480x720","o_23458225_340.jpg":"340x510","o_23458225_220.jpg":"220x330","h_23458225_1280.jpg":"1280x854","h_23458225_1024.jpg":"1024x683","h_23458225_640.jpg":"640x427","h_23458225_480.jpg":"480x320","h_23458225_340.jpg":"340x227","h_23458225_220.jpg":"220x147","pp_23458225_1280.jpg":"1280x1628","pp_23458225_1024.jpg":"1024x1303","pp_23458225_640.jpg":"640x814","pp_23458225_480.jpg":"480x611","pp_23458225_340.jpg":"340x432","pp_23458225_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23458226_1920.jpg":"1920x1080","k_23458226_1280.jpg":"1280x1280","k_23458226_1024.jpg":"1024x1024","k_23458226_640.jpg":"640x640","k_23458226_480.jpg":"480x480","k_23458226_340.jpg":"340x340","k_23458226_220.jpg":"220x220","o_23458226_1280.jpg":"1280x853","o_23458226_1024.jpg":"1024x682","o_23458226_640.jpg":"640x426","o_23458226_480.jpg":"480x320","o_23458226_340.jpg":"340x226","o_23458226_220.jpg":"220x146","h_23458226_1280.jpg":"1280x854","h_23458226_1024.jpg":"1024x683","h_23458226_640.jpg":"640x427","h_23458226_480.jpg":"480x320","h_23458226_340.jpg":"340x227","h_23458226_220.jpg":"220x147","pp_23458226_1280.jpg":"1280x1628","pp_23458226_1024.jpg":"1024x1303","pp_23458226_640.jpg":"640x814","pp_23458226_480.jpg":"480x611","pp_23458226_340.jpg":"340x432","pp_23458226_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23458227_1920.jpg":"1920x1080","k_23458227_1280.jpg":"1280x1280","k_23458227_1024.jpg":"1024x1024","k_23458227_640.jpg":"640x640","k_23458227_480.jpg":"480x480","k_23458227_340.jpg":"340x340","k_23458227_220.jpg":"220x220","o_23458227_1280.jpg":"1280x1920","o_23458227_1024.jpg":"1024x1536","o_23458227_640.jpg":"640x960","o_23458227_480.jpg":"480x720","o_23458227_340.jpg":"340x510","o_23458227_220.jpg":"220x330","h_23458227_1280.jpg":"1280x854","h_23458227_1024.jpg":"1024x683","h_23458227_640.jpg":"640x427","h_23458227_480.jpg":"480x320","h_23458227_340.jpg":"340x227","h_23458227_220.jpg":"220x147","pp_23458227_1280.jpg":"1280x1628","pp_23458227_1024.jpg":"1024x1303","pp_23458227_640.jpg":"640x814","pp_23458227_480.jpg":"480x611","pp_23458227_340.jpg":"340x432","pp_23458227_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23458228_1920.jpg":"1920x1080","k_23458228_1280.jpg":"1280x1280","k_23458228_1024.jpg":"1024x1024","k_23458228_640.jpg":"640x640","k_23458228_480.jpg":"480x480","k_23458228_340.jpg":"340x340","k_23458228_220.jpg":"220x220","o_23458228_1280.jpg":"1280x1920","o_23458228_1024.jpg":"1024x1536","o_23458228_640.jpg":"640x960","o_23458228_480.jpg":"480x720","o_23458228_340.jpg":"340x510","o_23458228_220.jpg":"220x330","h_23458228_1280.jpg":"1280x854","h_23458228_1024.jpg":"1024x683","h_23458228_640.jpg":"640x427","h_23458228_480.jpg":"480x320","h_23458228_340.jpg":"340x227","h_23458228_220.jpg":"220x147","pp_23458228_1280.jpg":"1280x1628","pp_23458228_1024.jpg":"1024x1303","pp_23458228_640.jpg":"640x814","pp_23458228_480.jpg":"480x611","pp_23458228_340.jpg":"340x432","pp_23458228_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23458229_1920.jpg":"1920x1080","k_23458229_1280.jpg":"1280x1280","k_23458229_1024.jpg":"1024x1024","k_23458229_640.jpg":"640x640","k_23458229_480.jpg":"480x480","k_23458229_340.jpg":"340x340","k_23458229_220.jpg":"220x220","o_23458229_1280.jpg":"1280x853","o_23458229_1024.jpg":"1024x682","o_23458229_640.jpg":"640x426","o_23458229_480.jpg":"480x320","o_23458229_340.jpg":"340x226","o_23458229_220.jpg":"220x146","h_23458229_1280.jpg":"1280x854","h_23458229_1024.jpg":"1024x683","h_23458229_640.jpg":"640x427","h_23458229_480.jpg":"480x320","h_23458229_340.jpg":"340x227","h_23458229_220.jpg":"220x147","pp_23458229_1280.jpg":"1280x1628","pp_23458229_1024.jpg":"1024x1303","pp_23458229_640.jpg":"640x814","pp_23458229_480.jpg":"480x611","pp_23458229_340.jpg":"340x432","pp_23458229_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23458230_1920.jpg":"1920x1080","k_23458230_1280.jpg":"1280x1280","k_23458230_1024.jpg":"1024x1024","k_23458230_640.jpg":"640x640","k_23458230_480.jpg":"480x480","k_23458230_340.jpg":"340x340","k_23458230_220.jpg":"220x220","o_23458230_1280.jpg":"1280x1920","o_23458230_1024.jpg":"1024x1536","o_23458230_640.jpg":"640x960","o_23458230_480.jpg":"480x720","o_23458230_340.jpg":"340x510","o_23458230_220.jpg":"220x330","h_23458230_1280.jpg":"1280x854","h_23458230_1024.jpg":"1024x683","h_23458230_640.jpg":"640x427","h_23458230_480.jpg":"480x320","h_23458230_340.jpg":"340x227","h_23458230_220.jpg":"220x147","pp_23458230_1280.jpg":"1280x1628","pp_23458230_1024.jpg":"1024x1303","pp_23458230_640.jpg":"640x814","pp_23458230_480.jpg":"480x611","pp_23458230_340.jpg":"340x432","pp_23458230_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23458231_1920.jpg":"1920x1080","k_23458231_1280.jpg":"1280x1280","k_23458231_1024.jpg":"1024x1024","k_23458231_640.jpg":"640x640","k_23458231_480.jpg":"480x480","k_23458231_340.jpg":"340x340","k_23458231_220.jpg":"220x220","o_23458231_1280.jpg":"1280x1920","o_23458231_1024.jpg":"1024x1536","o_23458231_640.jpg":"640x960","o_23458231_480.jpg":"480x720","o_23458231_340.jpg":"340x510","o_23458231_220.jpg":"220x330","h_23458231_1280.jpg":"1280x854","h_23458231_1024.jpg":"1024x683","h_23458231_640.jpg":"640x427","h_23458231_480.jpg":"480x320","h_23458231_340.jpg":"340x227","h_23458231_220.jpg":"220x147","pp_23458231_1280.jpg":"1280x1628","pp_23458231_1024.jpg":"1024x1303","pp_23458231_640.jpg":"640x814","pp_23458231_480.jpg":"480x611","pp_23458231_340.jpg":"340x432","pp_23458231_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23458232_1920.jpg":"1920x1080","k_23458232_1280.jpg":"1280x1280","k_23458232_1024.jpg":"1024x1024","k_23458232_640.jpg":"640x640","k_23458232_480.jpg":"480x480","k_23458232_340.jpg":"340x340","k_23458232_220.jpg":"220x220","o_23458232_1280.jpg":"1280x1920","o_23458232_1024.jpg":"1024x1536","o_23458232_640.jpg":"640x960","o_23458232_480.jpg":"480x720","o_23458232_340.jpg":"340x510","o_23458232_220.jpg":"220x330","h_23458232_1280.jpg":"1280x854","h_23458232_1024.jpg":"1024x683","h_23458232_640.jpg":"640x427","h_23458232_480.jpg":"480x320","h_23458232_340.jpg":"340x227","h_23458232_220.jpg":"220x147","pp_23458232_1280.jpg":"1280x1628","pp_23458232_1024.jpg":"1024x1303","pp_23458232_640.jpg":"640x814","pp_23458232_480.jpg":"480x611","pp_23458232_340.jpg":"340x432","pp_23458232_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23458233_1920.jpg":"1920x1080","k_23458233_1280.jpg":"1280x1280","k_23458233_1024.jpg":"1024x1024","k_23458233_640.jpg":"640x640","k_23458233_480.jpg":"480x480","k_23458233_340.jpg":"340x340","k_23458233_220.jpg":"220x220","o_23458233_1280.jpg":"1280x1920","o_23458233_1024.jpg":"1024x1536","o_23458233_640.jpg":"640x960","o_23458233_480.jpg":"480x720","o_23458233_340.jpg":"340x510","o_23458233_220.jpg":"220x330","h_23458233_1280.jpg":"1280x854","h_23458233_1024.jpg":"1024x683","h_23458233_640.jpg":"640x427","h_23458233_480.jpg":"480x320","h_23458233_340.jpg":"340x227","h_23458233_220.jpg":"220x147","pp_23458233_1280.jpg":"1280x1628","pp_23458233_1024.jpg":"1024x1303","pp_23458233_640.jpg":"640x814","pp_23458233_480.jpg":"480x611","pp_23458233_340.jpg":"340x432","pp_23458233_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23458234_1920.jpg":"1920x1080","k_23458234_1280.jpg":"1280x1280","k_23458234_1024.jpg":"1024x1024","k_23458234_640.jpg":"640x640","k_23458234_480.jpg":"480x480","k_23458234_340.jpg":"340x340","k_23458234_220.jpg":"220x220","o_23458234_1280.jpg":"1280x1920","o_23458234_1024.jpg":"1024x1536","o_23458234_640.jpg":"640x960","o_23458234_480.jpg":"480x720","o_23458234_340.jpg":"340x510","o_23458234_220.jpg":"220x330","h_23458234_1280.jpg":"1280x854","h_23458234_1024.jpg":"1024x683","h_23458234_640.jpg":"640x427","h_23458234_480.jpg":"480x320","h_23458234_340.jpg":"340x227","h_23458234_220.jpg":"220x147","pp_23458234_1280.jpg":"1280x1628","pp_23458234_1024.jpg":"1024x1303","pp_23458234_640.jpg":"640x814","pp_23458234_480.jpg":"480x611","pp_23458234_340.jpg":"340x432","pp_23458234_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 354 [name] => Turizam i gospodarstvo [alias] => turizam-i-gospodarstvo [description] => [parent] => 319 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38857071 Threads: 3 Questions: 7130122169 Slow queries: 3312648 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609174614 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/vijesti/turizam-i-gospodarstvo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 354 [name] => Turizam i gospodarstvo [alias] => turizam-i-gospodarstvo [parent] => 319 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dubrovnik/vijesti/turizam-i-gospodarstvo ) ) [link] => /dubrovnik/vijesti/turizam-i-gospodarstvo/bartul-barbarus-iz-donje-cibace-je-buduci-vodoinstalater-tea-vatovic-iz-topologa-kozmeticarka-andrija-vuksic-s-pila-slasticar-mihael-saulovic-iz-cavtata-automehanicar-1226855 [printLink] => /dubrovnik/vijesti/turizam-i-gospodarstvo/bartul-barbarus-iz-donje-cibace-je-buduci-vodoinstalater-tea-vatovic-iz-topologa-kozmeticarka-andrija-vuksic-s-pila-slasticar-mihael-saulovic-iz-cavtata-automehanicar-1226855?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 691828 [name] => zaklada ”Ante i Evelyn Mrgudić“ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-23 21:25:55 [main_article_id] => 0 [alias] => zaklada-ante-i-evelyn-mrgudic [link] => /tag/zaklada-ante-i-evelyn-mrgudic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 368193 [name] => Udruga Deša [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => udruga-desa [link] => /tag/udruga-desa ) [2] => stdClass Object ( [id] => 343050 [name] => Libertas Foundation [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => libertas-foundation [link] => /tag/libertas-foundation ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STIPENDIJE zaklade ‘Ante i Evelyn Mrgudić‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bartul Barbarus iz Donje Čibače je budući vodoinstalater, Tea Vatović iz Topologa kozmetičarka, Andrija Vukšić s Pila slastičar, Mihael Saulović iz Cavtata automehaničar..... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-05-09-50-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23458221.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Stipendisti s članovima Deše i Zaklade ”Ante i Evelyn Mrgudić”

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23458221.jpg [title] =>

Stipendisti s članovima Deše i Zaklade ”Ante i Evelyn Mrgudić”

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23458220.jpg [title] =>

Dio stipendista nakon uručenja ugovora u Lazaretima

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23458222.jpg [title] =>

Ana Cvjetković i Jany Hansal iz udruge Deša

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23458223.jpg [title] =>

Jany Hansal je predsjednica udruge Deša

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23458224.jpg [title] =>

Ana Cvjetković je izvršna direktorica udruge Deša

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23458225.jpg [title] =>

Detalj sa svečanog uručenja ugovora o stipendiji

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23458226.jpg [title] =>

Detalj sa svečanog uručenja ugovora o stipendiji

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23458227.jpg [title] =>

Detalj sa svečanog uručenja ugovora o stipendiji

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23458228.jpg [title] =>

Detalj sa svečanog uručenja ugovora o stipendiji

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23458229.jpg [title] =>

Detalj sa svečanog uručenja ugovora o stipendiji

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23458230.jpg [title] =>

Iz Cavtata je budući automehaničar Mihael Saulović

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23458231.jpg [title] =>

Predsjednik upravnog odbora zaklade ”Ante i Evelyn Mrgudić” Niko Hazdovac

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23458232.jpg [title] =>

Buduća kozmetičarka Tea Vatović iz Topologa školu pohađa u Opatiji

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23458233.jpg [title] =>

Andrija Vukšić je budući slastičar i želi raditi najbolje kolače

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23458234.jpg [title] =>

Budući vodoinstalater Bartul Barbarus iz Donje Čibače

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Upravni odbor zaklade ”Ante i Evelyn Mrgudić“ i ove je godine dodijelio Libertas Foundation stipendije budućim obrtnicima s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Ove je godine dodijeljeno ukupno 121 stipendija, a stipendisti iz Dubrovnika su slastičar Antea Rusković, frizerka Petra Vrnoga, kuhar Marin Topić i slastičar Andrija Vukšić, iz Mokošice frizerka Petra Puhjera i automehaničar Maroje Kraljević, iz Župe dubrovačke vodoinstalateri Bartol Barbarus i Lucijano Lujo, iz Konavala frizerka Antonija Tošić i automehaničar Mihael Saulović, iz Primorja kozmetičarka Tea Vatović te iz Metkovića frizerka Zorana Čuljak. Dio stipendista zbog trajanja školske nastave nije mogao doći na uručenje ugovora, ali svima uskoro slijedi isplata u pet jednakih rata.

---

image

Predsjednik upravnog odbora zaklade "Ante i Evelyn Mrgudić" Niko Hazdovac

---

Predsjednik upravnog odbora zaklade Niko Hazdovac koji je i dodijelio ugovore o stipendiranju, prisjeća se kako su iseljenici zakladu osnovali u jeku borbi za oslobođenje Dubrovnika 1992. godine:- Tada smo pomagali pučke kuhinje na Boninovu, a kad smo čuli da gradu nedostaju obrtnici, odlučili smo potaknuti mladež da uče deficitarna zanimanja. Obično dodjeljujemo 10- 17 stipendija koje isplaćujemo iz priloga prikupljenih tijekom velike i tradicionalne Feste sv.Vlaha, ali nas je uveliko omela pandemija COVID-a. Raduje nas da ima dosta kandidata za stipendije a mi im uzvraćamo simboličnom gestom dokazujući da cijenimo njihov izbor. Mnogi su shvatili da trebamo konobare, kuhare i da ih je teško naći, da ne mogu svi studirati a s ”velikom diplomom” poslije nemaju posla. Dosad smo dodijelili više od 250 stipendija! U SAD obrtnici uvijek imaju posla i dobro prolaze, a vjerujem da će ovaj grad ponovno imate obrtnike kao pokretače razvoja. Obrtnike treba stimulirati i plaćati, tako da vide svoj interes i dobro izuče zanat.

---

image

Jany Hansal je predsjednica udruge Deša

---

Predsjednica udruge Deša Jany Hansal sretna je da će i ove godine 12 djece iz naše županije dobiti stipendiju koja iznosi 1.000 USD po školskoj godini- od 2003. je ovo 19. godina da se dodjeljuje a bilo prijavljeno 29 djece, ali je nažalost, ne mogu svi dobiti. Stipendije su dogovorene s Upravnim odborom zaklade ”Ante i Evelyn Mrgudić“ iz San Pedra u Kaliforniji a svi kandidati su dostavili dokumentaciju o imovnom stanju obitelji te dobrom vladanju i uspjehu u školu. Išli smo po školama i objašnjavali kako je biti dobar meštar jako cijenjeno zanimanje u svijetu i to su mali poduzetnici, a kod nas to postaju uglavnom djeca iz siromašnijih obitelji i nisu samo krivi roditelji nego i sustav obrazovanja.

---

image

Ana Cvjetković je izvršna direktorica udruge Deša

---

Izvršna direktorica Deše Ana Cvjetković ističe da je Deša oduvijek odgovarala na potrebe zajednice:- Jedna od potreba su i meštri koje je teško naći kad treba nešto popraviti. I prije nego je s akcijom krenulo nadležno ministarstvo, Deša je promicala deficitarna zanimanja i dijasporu smo uspjeli motivirati da novac prikupljen na Festi sv.Vlaha ulažu u mlade. Odluku o stipendiji ne donosimo mi nego prikupljenu dokumentaciju proslijedimo odboru Zaklade. U sklopu aktivnosti Deše i ovo je jedna od izuzetno vrijednih. Inače, među 29 kandidata izabran po je 12 kandidata koji zadovoljavaju sve uvjete natječaja. No, susreli smo se sa sedam kandidata koji su željeli stipendije a inače su medicinske sestre, što ukazuje na novu potrebu zajednice jer i medicinske sestre iako nisu obrt, predstavljaju deficitarno zanimanje. Stoga nam valja razmisliti i na razini zaklade pronaći donatore i vidjeti što možemo učiniti jer očito postoji potreba za ovim deficitarnim zanimanjem čim je stiglo toliko zahtjeva.

Buduća kozmetičarka Tea Vatović iz Topologa ide u obrtničku školu u Opatiji i kaže da joj mnogo znači stipendija:- Svaka kuna vrijedi i dosad mi izvrsno ide i lijepo sam, se snašla, treći sam razred i od početka školovanja primam stipendiju koju trošim za plaćanje učeničkog doma i potrepština za školovanje. Čvrsto sam odlučila vratiti se u rodni kraj, ali još ne znam gdje ću ga otvoriti. No, definitivno znam: vraćam se na jug Hrvatske – kaže Tea i priznaje da se već nalazi ”pod lupom” lovaca na talente koji u Opatiji obilaze buduće obrtnike dok obavljaju praksu. Obitelj je pozitivno primila moju odluku a bili su svjesni i toga da ću, ako kažu da nisu suglasni, tvrdoglava kakva jesam svakako poći na željeno školovanje. Nisam se ni malo pokajala zbog svog izbora zanimanja.

---

image

Budući vodoinstalater Bartul Barbarus iz Donje Čibače

---

Bartul Barbarus iz Donje Čibače je budući vodoinstalater i priznaje kako će mu stipendija mnogo pomoći u ostvarenju želje da čim prije postane samostalni obrtnik. Volim poslove koji iziskuju fizički rad i dvojio sam između ovog i poziva automehaničara, što je većina ostalih članova obitelji. Kako god, uredski posao nije za mene: i djed i otac, ali sam odlučio biti vodoinstalater- kaže Bartul i priznaje da je u školi prosječan u učenju, ali bolji u radu te na upit što kažu ukućani jer neće nastaviti obiteljsku tradiciju, spremno odgovara:- Znaju da ću im besplatno popraviti vodovodnu instalaciju! Planirao sam otvoriti svoj obrt i nakon dvije godine rada kao pomoćnik, postati sam svoj meštar. Susjedi i stariji sugrađani su, osjećam, sretniji kad znaju da imamo obrtnike jer su im potrebni za gradnju i održavanje obiteljskih kuća koji su im teško dostupni, ali ja ću se truditi da budem svima i uvijek dostupan.

---

image

Iz Cavtata je budući automehaničar Mihael Saulović

---

No, budući automehaničar je Mihael Saulović iz Cavtata i priznaje:- Volim raditi s vozilima, ali obitelj nije uticala na moju odluku! Dapače, podržavaju me i nisu ni jednog trenutka rekli da bi mi bolje bilo da upišem neki ”uredski poziv”. Volio bih imati svoju radionicu, ali nisam još odlučio gdje ću je otvoriti. Međutim, neću od toga odustati! Uživao sam kao dijete gledati odrasle kako rade oko automobila i to me privuklo izabranom pozivu. Među 14 učenika u mojem je razredu dosta prijatelja, zapravo skoro cijela klapa. I dalje su sa mnom u razredu i u Obrtničkoj školi, ali i da nisu ja bih svakako pošao učiti za automehaničara. I moj je otac obrtnik. On je zidar i po njemu znam kako je biti stalno na terenu.

---

image

Andrija Vukšić je budući slastičar i želi raditi najbolje kolače

---

Andrija Vukšić s Pila budući je slastičar i kroz smijeh priznaje da je volio često mami krasti kolače ali i pomagati joj u izradi:- I osobno sam ih pravio, a kad sam izabrao ovaj poziv dio prijatelja me zezao ali su ubrzo prestali. Najviše volim praviti paris- brest kolač od lješnjaka i kuhanog tijesta. U ovom pozivu možda neklo vrijeme budem radio po hotelima, ali želim otvoriti neku malo bolju slastičarnu u gradu, najbolje na Pilama, u blizini kojih i živim. Nas je devetero u razredu i jedini sam muškarac, a kolegice su me brzo prihvatile. Po završetku školovanja volio bih obići vani slastičare i naučiti pravbiti brojne kolače koji me zanimaju više nego sladoled, a potom one najbolje praviti u svome gradu u kojeg se svakako želim vratiti i tu raditi.

---

image

Dio stipendista nakon uručenja ugovora u Lazaretima

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Stipendisti s članovima Deše i Zaklade ”Ante i Evelyn Mrgudić”


Dio stipendista nakon uručenja ugovora u Lazaretima


Ana Cvjetković i Jany Hansal iz udruge Deša


Jany Hansal je predsjednica udruge Deša


Ana Cvjetković je izvršna direktorica udruge Deša


Detalj sa svečanog uručenja ugovora o stipendiji


Detalj sa svečanog uručenja ugovora o stipendiji


Detalj sa svečanog uručenja ugovora o stipendiji


Detalj sa svečanog uručenja ugovora o stipendiji


Detalj sa svečanog uručenja ugovora o stipendiji


Iz Cavtata je budući automehaničar Mihael Saulović


Predsjednik upravnog odbora zaklade ”Ante i Evelyn Mrgudić” Niko Hazdovac


Buduća kozmetičarka Tea Vatović iz Topologa školu pohađa u Opatiji


Andrija Vukšić je budući slastičar i želi raditi najbolje kolače


Budući vodoinstalater Bartul Barbarus iz Donje Čibače

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/vijesti/turizam-i-gospodarstvo/bartul-barbarus-iz-donje-cibace-je-buduci-vodoinstalater-tea-vatovic-iz-topologa-kozmeticarka-andrija-vuksic-s-pila-slasticar-mihael-saulovic-iz-cavtata-automehanicar-1226855 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6497a742dff28cb5eb7437bcf0ec857c5c30ab0d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bartul+Barbarus+iz+Donje+%C4%8Ciba%C4%8De+je+budu%C4%87i+vodoinstalater%2C+Tea+Vatovi%C4%87+iz+Topologa+kozmeti%C4%8Darka%2C+Andrija+Vuk%C5%A1i%C4%87+s+Pila+slasti%C4%8Dar%2C+Mihael+Saulovi%C4%87+iz+Cavtata+automehani%C4%8Dar.....&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fvijesti%2Fturizam-i-gospodarstvo%2Fbartul-barbarus-iz-donje-cibace-je-buduci-vodoinstalater-tea-vatovic-iz-topologa-kozmeticarka-andrija-vuksic-s-pila-slasticar-mihael-saulovic-iz-cavtata-automehanicar-1226855 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fvijesti%2Fturizam-i-gospodarstvo%2Fbartul-barbarus-iz-donje-cibace-je-buduci-vodoinstalater-tea-vatovic-iz-topologa-kozmeticarka-andrija-vuksic-s-pila-slasticar-mihael-saulovic-iz-cavtata-automehanicar-1226855 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STIPENDIJE zaklade ‘Ante i Evelyn Mrgudić‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSTIPENDIJE zaklade ‘Ante i Evelyn Mrgudić‘

Bartul Barbarus iz Donje Čibače je budući vodoinstalater, Tea Vatović iz Topologa kozmetičarka, Andrija Vukšić s Pila slastičar, Mihael Saulović iz Cavtata automehaničar.....

Piše Ahmet Kalajdžić
23. rujna 2022. - 21:25

Upravni odbor zaklade ”Ante i Evelyn Mrgudić“ i ove je godine dodijelio Libertas Foundation stipendije budućim obrtnicima s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Ove je godine dodijeljeno ukupno 121 stipendija, a stipendisti iz Dubrovnika su slastičar Antea Rusković, frizerka Petra Vrnoga, kuhar Marin Topić i slastičar Andrija Vukšić, iz Mokošice frizerka Petra Puhjera i automehaničar Maroje Kraljević, iz Župe dubrovačke vodoinstalateri Bartol Barbarus i Lucijano Lujo, iz Konavala frizerka Antonija Tošić i automehaničar Mihael Saulović, iz Primorja kozmetičarka Tea Vatović te iz Metkovića frizerka Zorana Čuljak. Dio stipendista zbog trajanja školske nastave nije mogao doći na uručenje ugovora, ali svima uskoro slijedi isplata u pet jednakih rata.

image

Predsjednik upravnog odbora zaklade "Ante i Evelyn Mrgudić" Niko Hazdovac

Predsjednik upravnog odbora zaklade Niko Hazdovac koji je i dodijelio ugovore o stipendiranju, prisjeća se kako su iseljenici zakladu osnovali u jeku borbi za oslobođenje Dubrovnika 1992. godine:- Tada smo pomagali pučke kuhinje na Boninovu, a kad smo čuli da gradu nedostaju obrtnici, odlučili smo potaknuti mladež da uče deficitarna zanimanja. Obično dodjeljujemo 10- 17 stipendija koje isplaćujemo iz priloga prikupljenih tijekom velike i tradicionalne Feste sv.Vlaha, ali nas je uveliko omela pandemija COVID-a. Raduje nas da ima dosta kandidata za stipendije a mi im uzvraćamo simboličnom gestom dokazujući da cijenimo njihov izbor. Mnogi su shvatili da trebamo konobare, kuhare i da ih je teško naći, da ne mogu svi studirati a s ”velikom diplomom” poslije nemaju posla. Dosad smo dodijelili više od 250 stipendija! U SAD obrtnici uvijek imaju posla i dobro prolaze, a vjerujem da će ovaj grad ponovno imate obrtnike kao pokretače razvoja. Obrtnike treba stimulirati i plaćati, tako da vide svoj interes i dobro izuče zanat.

image

Jany Hansal je predsjednica udruge Deša

Predsjednica udruge Deša Jany Hansal sretna je da će i ove godine 12 djece iz naše županije dobiti stipendiju koja iznosi 1.000 USD po školskoj godini- od 2003. je ovo 19. godina da se dodjeljuje a bilo prijavljeno 29 djece, ali je nažalost, ne mogu svi dobiti. Stipendije su dogovorene s Upravnim odborom zaklade ”Ante i Evelyn Mrgudić“ iz San Pedra u Kaliforniji a svi kandidati su dostavili dokumentaciju o imovnom stanju obitelji te dobrom vladanju i uspjehu u školu. Išli smo po školama i objašnjavali kako je biti dobar meštar jako cijenjeno zanimanje u svijetu i to su mali poduzetnici, a kod nas to postaju uglavnom djeca iz siromašnijih obitelji i nisu samo krivi roditelji nego i sustav obrazovanja.

image

Ana Cvjetković je izvršna direktorica udruge Deša

Izvršna direktorica Deše Ana Cvjetković ističe da je Deša oduvijek odgovarala na potrebe zajednice:- Jedna od potreba su i meštri koje je teško naći kad treba nešto popraviti. I prije nego je s akcijom krenulo nadležno ministarstvo, Deša je promicala deficitarna zanimanja i dijasporu smo uspjeli motivirati da novac prikupljen na Festi sv.Vlaha ulažu u mlade. Odluku o stipendiji ne donosimo mi nego prikupljenu dokumentaciju proslijedimo odboru Zaklade. U sklopu aktivnosti Deše i ovo je jedna od izuzetno vrijednih. Inače, među 29 kandidata izabran po je 12 kandidata koji zadovoljavaju sve uvjete natječaja. No, susreli smo se sa sedam kandidata koji su željeli stipendije a inače su medicinske sestre, što ukazuje na novu potrebu zajednice jer i medicinske sestre iako nisu obrt, predstavljaju deficitarno zanimanje. Stoga nam valja razmisliti i na razini zaklade pronaći donatore i vidjeti što možemo učiniti jer očito postoji potreba za ovim deficitarnim zanimanjem čim je stiglo toliko zahtjeva.

Buduća kozmetičarka Tea Vatović iz Topologa ide u obrtničku školu u Opatiji i kaže da joj mnogo znači stipendija:- Svaka kuna vrijedi i dosad mi izvrsno ide i lijepo sam, se snašla, treći sam razred i od početka školovanja primam stipendiju koju trošim za plaćanje učeničkog doma i potrepština za školovanje. Čvrsto sam odlučila vratiti se u rodni kraj, ali još ne znam gdje ću ga otvoriti. No, definitivno znam: vraćam se na jug Hrvatske – kaže Tea i priznaje da se već nalazi ”pod lupom” lovaca na talente koji u Opatiji obilaze buduće obrtnike dok obavljaju praksu. Obitelj je pozitivno primila moju odluku a bili su svjesni i toga da ću, ako kažu da nisu suglasni, tvrdoglava kakva jesam svakako poći na željeno školovanje. Nisam se ni malo pokajala zbog svog izbora zanimanja.

image

Budući vodoinstalater Bartul Barbarus iz Donje Čibače

Bartul Barbarus iz Donje Čibače je budući vodoinstalater i priznaje kako će mu stipendija mnogo pomoći u ostvarenju želje da čim prije postane samostalni obrtnik. Volim poslove koji iziskuju fizički rad i dvojio sam između ovog i poziva automehaničara, što je većina ostalih članova obitelji. Kako god, uredski posao nije za mene: i djed i otac, ali sam odlučio biti vodoinstalater- kaže Bartul i priznaje da je u školi prosječan u učenju, ali bolji u radu te na upit što kažu ukućani jer neće nastaviti obiteljsku tradiciju, spremno odgovara:- Znaju da ću im besplatno popraviti vodovodnu instalaciju! Planirao sam otvoriti svoj obrt i nakon dvije godine rada kao pomoćnik, postati sam svoj meštar. Susjedi i stariji sugrađani su, osjećam, sretniji kad znaju da imamo obrtnike jer su im potrebni za gradnju i održavanje obiteljskih kuća koji su im teško dostupni, ali ja ću se truditi da budem svima i uvijek dostupan.

image

Iz Cavtata je budući automehaničar Mihael Saulović

No, budući automehaničar je Mihael Saulović iz Cavtata i priznaje:- Volim raditi s vozilima, ali obitelj nije uticala na moju odluku! Dapače, podržavaju me i nisu ni jednog trenutka rekli da bi mi bolje bilo da upišem neki ”uredski poziv”. Volio bih imati svoju radionicu, ali nisam još odlučio gdje ću je otvoriti. Međutim, neću od toga odustati! Uživao sam kao dijete gledati odrasle kako rade oko automobila i to me privuklo izabranom pozivu. Među 14 učenika u mojem je razredu dosta prijatelja, zapravo skoro cijela klapa. I dalje su sa mnom u razredu i u Obrtničkoj školi, ali i da nisu ja bih svakako pošao učiti za automehaničara. I moj je otac obrtnik. On je zidar i po njemu znam kako je biti stalno na terenu.

image

Andrija Vukšić je budući slastičar i želi raditi najbolje kolače

Andrija Vukšić s Pila budući je slastičar i kroz smijeh priznaje da je volio često mami krasti kolače ali i pomagati joj u izradi:- I osobno sam ih pravio, a kad sam izabrao ovaj poziv dio prijatelja me zezao ali su ubrzo prestali. Najviše volim praviti paris- brest kolač od lješnjaka i kuhanog tijesta. U ovom pozivu možda neklo vrijeme budem radio po hotelima, ali želim otvoriti neku malo bolju slastičarnu u gradu, najbolje na Pilama, u blizini kojih i živim. Nas je devetero u razredu i jedini sam muškarac, a kolegice su me brzo prihvatile. Po završetku školovanja volio bih obići vani slastičare i naučiti pravbiti brojne kolače koji me zanimaju više nego sladoled, a potom one najbolje praviti u svome gradu u kojeg se svakako želim vratiti i tu raditi.

image

Dio stipendista nakon uručenja ugovora u Lazaretima

20. svibanj 2024 07:09