StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPoznati ugostitelj prisjetio se lijepih dana u župskom Hotelu Astarea

Ante Štrbić Fulin: Kao najbolji personal imali smo svog frizera, uniforme krojene po mjeri, goste smo posluživali u bijelim rukavicama...

Piše Anđelka Kelava
9. ožujka 2024. - 17:06

Župski hotel Astarea našao se na popisu šesnaest hotela u Hrvatskoj koji će zahvaljujući Nacionalnom planu oporavka i otpornosti biti rekonstruiran u hotel za obiteljski odmor tijekom cijele godine. Kako će Astarea izgledati nakon obnove još nije poznato, ali Župljani i zaposlenici uvijek se rado prisjete rada u ovom kultnom župskom hotelu. Jedan od njih je i poznati neretvanski ugostitelj Ante Štrbić Fulin koji je činio prvu postavu zaposlenika Astaree. U župskom hotelu počeo je raditi u listopadu 1971. godine kada je iz Ploča došao u Mline.

- Zahvaljujući Dubrovniku, Mlinima i hotelu Astarea postao sam ono što sam danas.

Personal je bio vrhunski, plaće su bile vrhunske, ako vam samo kažem da smo bankete služili u bijelim rukavicama, da smo imali svoje frizere koji su nas šišali... Nismo nosili konfekcijsku robu nego se roba šivala prema nama, po mjeri, za bankete koji su se služili u frakovima. Bilo je to vrhunsko ugostiteljstvo, vrhunski gosti. Platežna moć im je bila pet puta veća nego danas i više se spremalo ribe u restoranu Studenac nego što se danas sprema u trećini Županije – priča nam Štrbić, dodajući kako su ga u Mlinima, u koje je došao sa sela, primili kao člana obitelji.

- Gostima se nudio puni pansion. Pila su se visokokvalitetna, flaširana vina. Primjerice ako bi gost u sobi 203 popio pola boce vina, napisao bi se broj sobe, stavila boca u frižider, hladila opet bi mu njegovu bocu iznio za večeru, takav je odnos i povjerenje bilo prema gostima i osoblju. Gosti su se za razliku od današnjih zadržavali po 15 dana u hotelu.

Točno su znali kad je kojem gostu rođendan, pa bi mu se poslalo cvijeće, a šefovi kuhinje bi napravili tortu ili neko iznenađenje. Zadovoljni gosti bi ispod vaze ostavljali bakšiš, koji bi konobar dijelio s ostalim osobljem - prisjetio se poznati neretvaaski ugostitelj. 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika. 

26. travanj 2024 21:59