StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU |

U čemu je tajna 17. lipnja? Ljudi moj, počinje sezona!

Piše Mark Thomas
1. svibnja 2020. - 09:47
Dok svjetlo na kraju tunela zvanog COVID-19 postaje sve veće, tako i zov turističke sezone postaje sve glasniji. Nisam tip kockara, niti čovjek koji bi ušao u rizik, ali ovo govorim s velikom sigurnošću: ove godine imat ćemo turističku sezonu, a započeti će 15. lipnja! A evo i na čemu temeljim ovu izjavu.

Ovaj datum nije samo tako nasumice izbačen. Vrlo dobro znamo da jesmo, da ćemo uvijek biti te da smo uvijek bili “taoci” zrakoplovnih kompanija. One su te koje odlučuju kad i koliko ćemo zaraditi, a ne mi. Dva najveća turistička tržišta važna za Dubrovnik žestoko se bore s COVIDOM-19.

Kontaktirao sam sve zračne kompanije u Velikoj Britaniji kako bi saznao kad planiraju uspostaviti promet s najjužnijim aerodromom u Hrvatskoj. Svi su mi odgovorili, i svi redom su dali isti datum, čarobni 17. lipanj! Zašto su svi odabrali srijedu u sredini mjeseca lipnja?


A sada su počeli pozivi i od nama nešto bližih turističkih tržišta: Austrije, Njemačke i Republike Češke. Zanimljivo je to kako mi, kao odredišna destinacija, zaboravimo da postoji i druga strana, a to je odlazna destinacija. A turističke agencije postaju sve nemirnije.

Ove godine u Dubrovniku, bez sumnje, “dogoditi” će se neki oblik turizma, kakav, to još nitko ne zna. Hrvatska borba s COVIDOM-19 bila je monumentalna, dali smo primjer cijelom svijetu, a to nije nešto što često možemo reći. Vidjelo se da je pitanju nešto više od same borbe protiv virusa, pokazalo se kakvi možemo biti, u kakvoj bi državi mogli živjeti. Postoji nekoliko ključnih faktora u uspješnoj borbi protiv COVIDA-19. Prije svega, prvoklasno vodstvo!

Zatim, disciplinirano i predano stanovništvo. Kombinacija ovih dvaju elemenata jednostavno je nezaustavljiva! Prošla dva mjeseca to su i pokazala.

Ako želite vidjeti što se dogodi kada ta dva osnovna elementa izostanu, pogledajte Ameriku. Ono što mene frustrira je zašto ovo ne možemo ovo imati u “mirnodopsko” vrijeme. Zašto moramo čekati da se dogodi neka katastrofa kako bismo se ujedinili? Jel’ bi pomoglo kada bi na kraju svega Vili, Davor, Krunoslav i Alemka vodili ovu zemlju?

Kako promijeniti naš mentalni sklop? Znam, nažalost, kada se završi situacija s virusom, sve će opet biti isto, i to je ono što pomalo deprimira. Iako, možda ipak i neće; možda je sve ovo dalo smjernice novim generacijama da postoji i drugi način.

Možemo spasiti Planet, sačuvati sebe i sagraditi svjetliju budućnost. Kao što je izumitelj Charles Kettering jednom rekao: “Možemo imati bolje sutra ako cijelo vrijeme imamo prošlost na umu”. Ali, prije svega, moramo razmišljati na kratke staze i o tome kako ćemo ugostiti turiste kad nam zakucaju na vrata. Zapamtite moje riječi, imat ćemo sezonu ove godine, zato je nemojmo z***bat!
24. travanj 2024 10:11