StoryEditorOCM
MišljenjaPROTIV KORONE

Mogu li osobe s dijabetesom primiti cjepivo protiv koronavirusa? Evo što su pokazala dosadašnja istraživanja, donosimo i mišljenje endokrinologinje

Piše DV
30. siječnja 2021. - 09:57
osobe s dijabetesom tipa 1 i 2 su tri do četiri puta u većem riziku oboljevanja korona virusom s težom kliničkom slikompixabay

Smiju li i osobe oboljele od dijabetesa primiti cjepivo protiv korona virusa. O tome je za portal Blic govorila endokrinologinja i profesorica na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, dr. Edita Stokić:
-Definitivno je poznato i utemeljeno na podacima da su osobe s dijabetesom tipa 1 i 2 tri do četiri puta u većem riziku oboljevanja korona virusom s težom kliničkom slikom.

Kak odonosi "Slobodna Dalmacija", američko dijabetičko udruženje, koja je nama i orjentir u liječenju dijabetesa, jasno je istaklo da je cijepljenje jedna od najsigurnijih opcija za izlazak iz ove epidemije, pa tako i u populaciji oboljelih od dijabetesa.

Dakle, cijepljenje je efikasno sredstvo, sigurno u sprječavanju oboljenja ali i širenju COVID-19 infekcije, zaključila je dr. Stokić.

Napomenula je kako kod oboljelih od dijabetesa do sada nije bilo ozbiljnijih neželjenih reakcija na cjepivo.

"Kada su obavljana istraživanja, prije svega sa Pfizerovim cjepivom, praćena su sve neželjene reakcije. I kod oboljelih od dijabetesa ona su bila vrlo blaga, uglavnom se pojavljivala bol u ruci i slabost, ali i to su bili rijetki i kratkotrajni simptomi.

Ovakve se reakcije javljaju kao imunološki odgovor organizma. Kod bolesnika s dijabetesom je važno da u roku od dana ili dva nakon primanja cjepiva pomno prate vrijednosti šećera u krvi, uzimaju dovoljne količine tekućine, posebno ako osjete simptome slabosti.

Kada je riječ o drugim endokrinološkim bolestima, dr. Stokić ističe da nema kontraindikacija za cjepivo.

"Kod drugih endokrinoloških bolesti, najviše je upita za osobe koje imaju problema sa štitnjačom kao i hašimoto tireoditis, koji spada u autoimune bolesti. Ali odmah ističem da ove bolesti nisu kontraindikacija za cijepljenje. Takođe, primjena hormonske supstitutivne terapije nije kontraindikacija za cijepljenje", prenosi "Slobodna Dalmacija" zaključak dr. Edite Stokić za Blic.

23. travanj 2024 20:33