StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU |

KREĆU LETOVI IZ AMERIKE Sjetio sam se Trumpa i uzviknuo ‘Učinimo Dubrovnik ponovo velikim!‘

Piše Mark Thomas
18. svibnja 2021. - 11:07

Izgleda da je zraka nade doplovila s proljetnim suncem. Možda je do mene, ali mi se čini da u grad koji živi i o turizmu ovisi stiže obilje dobrih vijesti. Izgleda da ćemo morati otvorit McDonalds ili Starbucks kako bismo ugostili sve goste ove godine. Amerikani dolaze, a kad to kažem, mislim, stvarno dolaze i to u velikom broju.

Ova bi godina mogla završiti kao jedna od najčudnijih godina dosad, godina u kojoj bi nam mogao doći veliki broj gostiju s udaljenosti od 7.254 kilometra preko Atlantika! Prva iznenađujuća vijest bila je ta da United Airlines planira uvesti direktne letove iz Njujorka za Dubrovnik što je razgalilo mnoge hotelijere i vlasnike restorana. Čak sam u vezi s tim dobio poruku od direktora jednog zadarskog hotela koji je skoro pao sa stolice od uzbuđenja zbog vijesti i koji drži fige da Jenkiji dođu i popune i njegove smještajne kapacitete.

Novi tjedan i nova zračna kompanija. Ovaj put Delta najavljuje direktne letove za Dubrovnik. Letovi iz Amerike do Dubrovnika izgledaju mi ko Libertasovi autobusi: čekaš cijelu vječnost i onda ti dođu dva u isto vrijeme. A onda, evo još jednog avio-prijevoznika, iako se radi o novoj, tzv. “start-up” kompaniji, avioprijevoznik Pragusa. One koji najavljuje svoje letove direktno iz Njujorka u biser Jadrana! Drugim riječima, letova iz Amerike ima više nego redovnih autobusnih linija za Župu!

Hello, America!

Idemo pogledati kontekst cijele priče. Koliko ja znam, u ovom trenu ne postoji nijedan let iz Amerike za neku drugu hrvatsku destinaciju. A onda mi dobijemo tri avioprijevoznika s više od dva leta dnevno! Ako ste imali ikakvu sumnju tko je apsolutni dragulj hrvatskog turizma, odgovor je pred vama.

Šalio sam se da Amerikanci samo žele pobjeći od Trumpa, međutim, nemaju razloga jer on sa svojim pajdašima na Floridi uživa u kantama KFC-a. Informacija o otvaranju letova s Amerikom dovela je do zatrpavanja mog sandučića s elektronskom poštom: “Jesu li restorani otvoreni?” – “Kakva je situacija s Covidom?” – i onda na kraju, najčudnije pitanje, “Koliko je daleko Trebinje udaljeno od Dubrovnika?” Mogu samo pretpostaviti da je pitanje postavio neki Njujorker kojeg zanima jeftiniji smještaj preko granice.

Izgleda da se prosječni američki putnici osjećaju poput životinja zatvorenih u kavezu te nakon toliko dugog vremena provedenog u lockdownu jedva čekaju izaći vani na slobodu. I tko bi im zamjerio? Zamislite da smo potrošili samo dio novca utrošenog na lokalnim izborima i na stranke, mogli smo sami kupiti flotu i organizirati letove. Srećom, dok Jenkiji počnu dolaziti sramotni reklamni panoi političkih kandidata završit će u reciklaži. Neki dan sam vozio od Župe do Orebića i u pokušaju da izbrojim koliko ima jumbo plakata, pogubio sam se negdje kod broja 35 - da, da, pokušao sam ih prebrojati.

Mamurluk 2

Ne samo da na plakatima prevladavaju stariji muškarci, (o da, nema ravnopravnosti spolova), nego ih većina izgleda kao da su se probudili u filmu Mamurluk ili su toliko fotošopirani da izgledaju kao kandidati za show Otok ljubavi. A tek slogani! Majko mila! Teško je izabrati najgori. Mnogi od njih zvuče kao da je netko u Google tražilicu ukucao “dobar slogan” i onda prvi dobiveni rezultat prekopirao za svoju kampanju.

U mene u Župi postoji američki ili bolje rečeno Trumpov obrat: Župa na prvom mjestu, što jako zvuči kao Trumpov uzvik: “Amerika First”! Kad bi svi naši političari radili tako kao što rade posljednja tri mjeseca prije isteka mandata mi bi živjeli ko u Švicarskoj! To je zadnji “udar” gdje oni glasačima pokazuju “pogledajte samo kako smo zaposleni”. Sve je to već viđeno i svi znamo što rade i kako nas zapravo vuku za nos. Pretpostavljam da neki glasači to nikad neće shvatiti.

A zahvaljujući dnevnim letovima iz Amerike koji nam se smiješe, mogli bismo ukrasti Trumpovu krilaticu i reći “Učinimo Dubrovnik ponovo velikim!” Ako sve bude išlo po planu, a dosad smo naučili ne planirati, zar ne, mogli bismo se vratiti u “dane slave”! Iako me svakodnevno bombardiraju s pitanjima “kad će Britanci početi s rezervacijama”, oči su nam okrenute prema zapadu, ne onom Divljem, već tamo prema Velikoj jabuci. Oblaci jada i čemera napokon se podižu!

20. travanj 2024 00:54