StoryEditorOCM
KulturaUMJETNIČKA GALERIJA

Zoran Šimunović dubrovačkoj publici predstavio svoj svijet optimizma i bezbrižnog ‘Odrastanja‘: ‘Ovo je hommage roditeljstvu! Život ne treba živjeti, već ga uživati punim plućima!‘

Piše Bruno Lucić
8. studenog 2023. - 22:11

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvorena je izložba "Odrastanje" suvremenog hrvatskog slikara Zorana Šimunovića a kojom se autor dubrovačkoj publici predstavio djelima velikih formata.

U svom pozdravnom govoru, ravnatelj UGD-a Tonko Smokvina otkrio je kako umjetnikov rad prati još od njegovog prvog predstavljanja u Dubrovniku i to u Lazaretima 2016. te kako otad njegovo stvaralaštvo ide uzlaznom putanjom.

image
Miho Skvrce

- Sudionik je brojnih izložbi kako u Hrvatskoj tako i u Europi. Osim slikarstvom, osam godina radio je kao kustos u Gradskom muzeju Vukovar, a do danas je voditelj Galerije likovnih umjetnosti "Slavko Kopač" u Vinkovcima. Večerašnjom izložbom "Odrastanje" predstavlja nam se s 18 radova, slika, ulja na platnu jakih formata te projekcijama digitalnih kolaža koji su nastali u posljednje dvije godine. Izložba "Odrastanje" svojevrsni je hommage roditeljima koji su zaslužni za bezbrižno, mirno i zdravo odrastanje, odrastanje koje je izolirano svih onih negativnih utjecaja. Upravo roditeljstvo i izazovi roditeljstva ponukali su autora na promišljanje, duboko uranjanje u sebe. Izvukao je ono pozitivno, prenio to na svoja djela i ostavio pozitivan odjek kod promatrača, komentirao je Smokvina čestitajući umjetniku.

Izložbu prati dvojezični katalog, a prvi čovjek Galerije zahvalio je na potpori Grad Dubrovniku te Ministarstvu kulture i medija. Kustos izložbe je povjesničar umjetnosti i ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu Branko Franceschi.

image
Miho Skvrce

- Uvijek mi je zadovoljstvo biti u Dubrovniku u ovako prekrasnom prostoru i kad se to još poklopi s kvalitetnim slikarstvom, onda je to zgoditak, kao i u ovom slučaju. Kolega Smokvina dotakao se odrastanja, to je proces svake umjetničke karijere, proces neprekidnog odrastanja, ali kad o svojoj karijeri govorite kao o ‘odrastanju‘ znači da ste već odrasli. Dubrovnik ima sreću što zapravo vidi zreli rad Zorana Šimunovića u nečemu što predstavlja prvi vrhunac od vrhunaca njegovog stvaralaštva koje će se i dalje mijenjati i koje tek predstoji. Naravno, on može biti izuzetno sretan i ponosan da svoju prvu muzejsku izložbu velikog formata priređuje u ovom prostoru koji ne samo da je prekrasan po svojoj arhitekturi, već je riječ o jednoj o najvažnijih muzejskih institucija u Hrvatskoj. To je veliko priznanje. Dubrovačku publiku mi sa strane svi uvijek promatramo kao publiku znalaca jer ovdje su izlagali ne samo naši najveći umjetnici i mnogobrojni, nego i veliki, strani umjetnici pa ste vi, po našem mišljenju, možda najkultiviranija publika u Hrvatskoj, što znači i najzahtjevnija za svakoga umjetnika koji tu dolazi i predstavlja se. Vjerujem da ćete imati sud i ovoj izložbi, naveo je Franceschi te dodao:

image

Slijeva: Branko Franceschi, Zoran Šimunović, Julijana Antić Brautović i Tonko Smokvina

Miho Skvrce

- Lijepo smo povezali istok, jug i sredinu Hrvatske, još i Široki Brijeg koji nije Hrvatska, ali je četvrta točka. Umjetnost i kultura nas, za razliku od politike, spajaju i vežu. Sa Zoranom surađujem od 2019., a njegova snaga leži u tome jer je zarana uspio kreirati vlastiti prepoznatljivi stil i kad vidite ove slike, mislim da ćete ih poslije toga lako prepoznati među svim drugima slikama jer ovakvog kolorita, ovih kombinacija boja, pa čak i ovih motiva i kompozicija u našem slikarstvu zapravo nema. Zoran se kreće u jednom difuznom prostoru koji nije ni sinteza ni analiza, čak nije ni promišljanje nego se radi o nekim refleksijama koje često znaju biti i zamorne i onda se pojavi slikar koji uspije dosta toga u svom slikarstvu poput Zorana, koji je figurativan a opet nije figurativan... On slika figuraciju s instinktom apstraktnog slikara i između ovih likova koje prepoznajemo i koji su nam svima bliski uspostavlja emotivni odnos s nama i sa sobom i sa slikarstvom, izjavio je Franceschi spomenuvši i nedavno preminulog konceptualnog i multimedijalnog umjetnika, bivšeg ravnatelja UGD Antuna Maračića.

Umjetnik je zahvalio okupljenima, Galeriji i gradu domaćinu.

image
Miho Skvrce

- Kad umjetnik izađe van, kad izađe pred svjetla, kritika je nešto s čime se mora nositi, to je nešto što je najbitnije. Vjerujte mi, nije lako kad izađete iz svog prostora u kojem provodite sate, dane, mjesece, godine i koliko je već potrebno da nešto napravite i onda stanete pred svjetlo javnosti i očekujete neku kritiku. Pozitivnu ili negativnu, nebitno je, s njom se u konačnici treba znati nositi. Ciklus ‘Odrastanje‘ nastao je kao hommage roditeljstvu, meni kao malog roditelja i svih roditelja koji pred svojim klincima, svojom djecom znaju dobro zakamuflirati svu onu problematiku s kojom se nosimo. Odlučio sam ratove i negativne stvari maknuti sa strane i ne živjeti taj život, već uživati ga punim plućima i to želim i vama, želim da to osjetite na ovim radovima i to je glavna poruka svega ovoga, poručio je Šimunović.

Izložbu je otvorila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Julijana Antić Brautović. Istaknula je kako izložba slavi radost življenja i optimizam koji je danas potreban više nego ikad.

image
Miho Skvrce

- Vjerujem da će večerašnja izložba u nama probuditi neke nove načine čitanja i da će nam pomoći da i mi, kao Zoran, kod svakodnevnih, običnih stvari lakše pronađemo ljepotu. Zorane, hvala što si već drugi put u Dubrovniku podijelio ovaj svijet s nama, sigurna sam da će nas sve inspirirati i nadahnuti i da će tvoja djela još punog godina nadahnjivati publiku diljem svijeta, kazala je Antić Brautović zahvalivši svim akterima koji su sudjelovali u projektu, te dodavši kako će, s obzirom na to da ima uvid u izložbene programe prije javnosti, i sljedeća godina u Galeriji biti jednako zanimljiva i uspješna kao 2023.

Izložba ostaje otvorena do 10. prosinca.

02. svibanj 2024 16:33