stdClass Object ( [id] => 1105329 [title] => VODITELJICA ZNANSTVENE KNJIŽNICE PAULA RAGUŽ Nastavljači smo bogate tradicije kulture čitanja i obrazovanja u Gradu [alias] => voditeljica-znanstvene-knjiznice-paula-raguz-nastavljaci-smo-bogate-tradicije-kulture-citanja-i-obrazovanja-u-gradu [catid] => 355 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nedavno je u organizaciji Znanstvene knjižnice Dubrovačkih knjižnica održan međunarodni trodnevni stručni skup „Susreti konzervatora i restauratora arhivskog gradiva, knjižnične građe i umjetnina na papiru“. Tema ovogodišnjeg skupa, održanom putem Zooma, bila je „Čuvanje znanja: dijeljenje znanja i iskustva u svrhu unaprjeđenja konzervatorsko-restauratorske djelatnosti“. Osim ravnateljice Dubrovačkih knjižnica Jelene Bogdanović, Skup je otvorila i voditeljica Znanstvene knjižnice Paula Raguž koja je na toj funkciji već tri godine. Za 'Dubrovački' je Raguž govorila o aktivnostima Znanstvene knjižnice, procesu digitalizacije, suradnjama, ali i nedostacima.

---

image
Tonći Plazibat/Cropix
---

KULTURNO BLAGO

Koliko ste zadovoljni onim što ste dosad kao voditeljica Znanstvene knjižnice napravili, jeste li sebi zadali neke konkretne ciljeve?

Dubrovačke knjižnice ukupno imaju nešto više od 40 zaposlenih, a u Znanstvenoj knjižnici radi 13 stručnih djelatnika. Velika smo knjižnica, jedna od najvećih u Hrvatskoj, s oko pola milijuna jedinica građe, od toga dvadesetak tisuća pripada u kulturno dobro jer je starije od 1850. godine. Među najvećim vrijednostima u navedenom kulturnom dobru izdvajaju se osamdeset i jedna inkunabula i devetsto pedeset rukopisa. Moji ciljevi su svakako bili provesti reviziju, pregled, zaštitu i obradu dijela građe nedostupnog u računalnom katalogu, te digitalizirati i javno izložiti onaj dio naših zbirki koji nije zaštićen autorskim pravima, a od javnog je interesa. Moram priznati kako sam zadovoljna svim dosad postignutim rezultatima koji su ostvareni zahvaljujući trudu svih kolega i ravnateljice.

Koliko korisnika ima Znanstvena knjižnica, kakva je njihova struktura? Koliko ih je iz inozemstva, a koliko domaćih? Jeste li se uspjeli umrežiti s drugim sličnim ustanovama u inozemstvu?

Budući da smo više orijentirani na podršku u istraživanju i učenju, nego na posudbu popularne literature, korisnika imamo nešto manje od Narodne knjižnice: prošle godine smo imali oko 3000 posjeta uživo, a virtualno još oko 5000. Međutim, oni ovdje provode višestruko više vremena, a usluge koje traže su složenije naravi: to su u prvom redu tematska pretraživanja za studente, pomoć u istraživanju za znanstvenike sa sveučilišta iz Hrvatske i ostatka Europe, te neovisne istraživače. Nerijetko se traži skeniranje građe na zahtjev, što je usluga koju smo u mogućnosti obaviti iznimno kvalitetno otkako smo prije dvije godine kupili skener za osjetljivu građu. Međunarodni korisnici nam dolaze redovito: samo u posljednjih pet godina imali smo goste istraživače iz Italije, Bugarske, Poljske, Srbije, Njemačke i SAD-a, a bili smo domaćini međunarodnog (virtualnog) skupa konzervatora i restauratora.

---

image
Dragišić, Juraj - De natura celestium spirituum (...): De natura angelica. Florentiae: [Bartholomaeus de Libris], 1499. (Znanstvena knjižnica, Ink. 45)

Inkunabula posvećena Dubrovniku i sadržajno vezana uz njegove građane, tiskana u Firenci 1499. uz potporu Senata Dubrovačke republike, s unikatnim iluminacijama i minijaturama. Poklonio Dubrovačkoj biblioteci arheolog Arthur Evans 1932.
Znanstvena knjižnica
---

S hrvatskim sveučilištima i znanstvenim institutima ostvarujemo izvrsnu suradnju. Od srodnih ustanova u inozemstvu izdvojila bih suradnju s Rochester Institute of Technology s kojima smo realizirali projekt „Spektralno snimanje“ gdje su se posebnim uređajem snimali i analizirali naši stari rukopisi i rekonstruirao izbrisani tekst. I na skupu konzervatora i restauratora koji je održan od 26. do 28. svibnja imali smo goste predavače iz deset zemalja. Ipak, najbrojniji svakodnevni korisnici su studenti i predavači Sveučilišta u Dubrovniku, te kolegice i kolege iz srodnih gradskih ustanova u kulturi. Dođu nam vrlo često i turistički vodiči te umirovljenici koji istražuju dubrovačku povijest „za svoju dušu“. Velikoj većini korisnika je zajednička ljubav prema dubrovačkoj povijesti i kulturnom blagu koju naša ustanova baštini dugi niz godina. Naša je dužnost i čast kao knjižničarima to blago ne samo očuvati već ga iznova oživljavati i prezentirati kroz izložbe, digitalizaciju, javna predavanja, znanstvena istraživanja, skupove, radionice i izdavačku djelatnost.

U kojoj je fazi revizija građe?

Revizija Spomeničkih zbirki knjiga iz 16. do 19. stoljeća je završena, kao i revizija trezorskih zbirki (Inkunabula i Rukopisa), dok je revizija zbirke Ragusina upravo u tijeku i bit će u potpunosti završena do kraja lipnja. U ljetnim mjesecima većina djelatnika radit će u ljetnikovcu Skočibuha na reviziji zbirke serijskih publikacija, kao i opće zbirke, koje su započete prošle godine. Pri tome su iz opće zbirke izdvojene i preseljene u palaču Caboga u Gradu sve knjige starije od 1808. godine, te je tako nastala još jedna zbirka koja ima status kulturnog dobra.

ODJEL ZA KONZERVACIJU I POHRANU

Okrenuli ste se digitalizaciji građe. Što je sve digitalizirano i dostupno korisnicima, a što još namjeravate digitalizirati i po kojem kriteriju?

Digitalizacija građe je danas nezaobilazan proces ne samo u knjižnicama, nego i u svakoj javnoj ustanovi. Nama je ona zanimljiva i potrebna iz dva aspekta: zaštite od oštećenja i dostupnosti udaljenim korisnicima. U našoj ustanovi digitalizacija je započela prije više od desetljeća, no od 2018. napokon imamo digitalnu platformu ZDUR gdje je moguće vrlo lako pronaći, čitati i pretraživati dio naše građe. Treba naglasiti kako smijemo objavljivati samo građu koja više ne podliježe autorskim pravima pa smo se stoga orijentirali prvenstveno na stare dubrovačke novine s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća. To je ujedno i ono što čitatelje i najviše zanima. Naslovi koji su zasad objavljeni su Narodna svijest, Crvena Hrvatska, Prava Crvena Hrvatska te oko devedeset naslova satiričnih novina. Stranice iz naše zbirke satiričnih listova ili „Foja od pazara“, na društvenim mrežama često dijele Dubrovčani iz Grada i svijeta. Na ZDUR-u je dostupno osam inkunabula, dva rukopisa i nekoliko vrlo starih i rijetkih knjiga.

---

image
Isidorus Hispalensis. Fragment De serpentibus iz djela Etymologiae, X/XI st. (Zbirka rukopisa Znanstvene knjižnice)

Najstarija jedinica građe u Znanstvenoj knjižnici. Fragment pisan na pergameni otkriven je pri restauraciji u korici inkunabule Summa aurea de virtutibus & vicijs autora Paraldusa iz 1494.
Znanstvena knjižnica
---

Mogu se pregledati i katalog Zbirke inkunabula te oba kataloga Zbirke rukopisa Znanstvene knjižnice kao nezaobilazna referentna djela, a odnedavno je po prvi put javno dostupan i skenirani abecedni katalog na listićima zbirke knjiga nekadašnjeg isusovačkog kolegija - Collegium Ragusinum (CR). Ovi kataložni listići su bili dosta nečitko ispisani rukom pa je sve podatke s njih trebalo prepisati u metapodatkovne profile. Može se reći kako je zbirka CR temelj današnjih Dubrovačkih knjižnica jer je 1944. godine s njom u knjižnicu pristiglo oko pet tisuća knjiga tiskanih od 16. do 19. stoljeća, četrdeset i pet inkunabula, te tridesetak iznimno vrijednih rukopisa. Čim je katalog objavljen, odmah smo dobili upit od Instituta za filozofiju u vezi s radom na projektu Hrvatski renesansni aristotelizam budući da je sad postala poznata činjenica da Znanstvena knjižnica u zbirki CR posjeduje više od dvadeset primjeraka Aristotelovih djela i komentara tiskanih u 16. stoljeću.

Dubrovačke knjižnice ove godine obilježavaju 80. rođendan, što Vam osobno znači ta obljetnica?

Izuzetnu čast što mogu biti dio te povijesti. Iako moje osobne zasluge i nisu baš velike, smatram da svatko od nas tko je imao i najmanju ulogu u očuvanju, zaštiti i obradi pisane baštine ili pomogao čitatelju da pronađe potrebnu literaturu može biti ponosan jer smo nastavljači bogate tradicije kulture čitanja i obrazovanja u našemu Gradu. Jako sam zahvalna osnivačima Dubrovačke biblioteke, te svim bivšim i sadašnjim kolegama i ravnatelji(ca)ma. Osobno mi je posebno zadovoljstvo što sam zahvaljujući pripremi nekih materijala za obljetnicu, kao i za izlaganje na skupu o poratnoj zaštiti knjižnične građe održanom u NSK u Zagrebu u ožujku, imala priliku (doduše, samo telefonom) upoznati gospođu Mirjanu Urban, nekadašnju ravnateljicu Dubrovačkih knjižnica.

---

image
Tonći Plazibat/Cropix
---

Što je s prostorom ljetnikovca Skočibuha, nazire li se dan kad bi građa koja se tamo čuva mogla dočekati adekvatne uvjete? Postoje li konkretna rješenja oko prostora?

Ljetnikovac Skočibuha je nažalost devastiran i opasan za boravak i rad. Drago nam je da je Grad prepoznao ovaj gorući problem. Palača Caboga u Gradu ima dovoljno prostora tek za spomenički dio fonda i zbirku Ragusina pa ostatak građe nema izbora nego ostati u takvim uvjetima. Pozdravljamo inicijativu za obnovom i svakako bi jako puno značilo za Knjižnicu i Grad da knjige budu smještene u adekvatnom i suhom prostoru. Ovaj Grad, njegovi građani, studenti i posjetitelji zaslužuju uređeno zdanje renesansnog ljetnikovca koje bi trebalo biti na ponos svima nama.

NASTAVAK DIGITALIZACIJE

Koliko je izgledan scenarij da Znanstvena knjižnica u budućnosti postane Sveučilišna?

Sveučilišna knjižnica je u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, a mi smo gradska ustanova u kulturi orijentirana na čuvanje, prezentaciju i istraživanje pisane baštine, te razvoj novih zbirki i usluga. Radi se o kompleksnom pravnom pitanju koje iziskuje konsenzus dvaju ministarstava i Grada. Smatram da su Gradu Dubrovniku potrebne i Znanstvena i Narodna i Sveučilišna knjižnica.

---

image
Logotip povodom 80. godišnjice Dubrovačkih knjižnica
Dubrovačke knjižnice
---

Što smatrate prioritetnim kad je riječ o Znanstvenoj knjižnici?

Prioritet su osiguravanje primjerenog prostora te razvoj zbirki i stručne djelatnosti uz povećanje broja zaposlenika i odgovarajuću tehničku opremu. Željeli bismo razviti i Odjel za konzervaciju i pohranu s adekvatnim laboratorijem i uvjetima rada te postati referentni centar za zaštitu papirnatih kulturnih dobara. U budućnosti ćemo svakako nastaviti s projektima digitalizacije koja nas povezuje globalno i nudi potencijal za suradnju s brojnim međunarodnim partnerima.

Koja biste događanja u Znanstvenoj knjižnici mogli najaviti?

Obljetnica se zbog očitih razloga obilježava nešto skromnije nego što smo prvotno zamislili. Ipak, nakon zastoja od nekoliko mjeseci, nastavljamo i s događanjima i izdavačkom djelatnošću. U vrtu Skočibuhe Luko Paljetak ponovo će voditi radionice dubrovačkog govora, tamo će biti i sastanci čitateljskog kluba, književni susreti s gostujućim autorima poput Monike Herceg i Julijane Matanović, te sastanci „Engleska čajanka“ za umirovljenike. U Znanstvenoj knjižnici u Gradu možemo najaviti ciklus znanstveno-popularnih predavanja (potvrđeni su predavači dr.sc. Vinicije Lupis i dr. sc. Ivica Martinović), a s prvim danima jeseni planiramo i dvije izložbe: jednu uživo i jednu virtualnu. Drago mi je najaviti i izdanje Kataloga libreta iz ostavštine Luke Dropca koje je priredila kolegica Lucija Kukica Ćosić.

---

image
Tonći Plazibat/Cropix
---

---

Broj knjižničara i broj knjiga

Nedostaje li vam u Znanstvenoj knjižnici stručnog kadra?
Apsolutno. Svaki stručni djelatnik Knjižnice, uključujući ravnateljicu, radi prema potrebi sve vrste poslova, od čišćenja, prenošenja teških knjiga nadalje. Prema broju knjižničara u odnosu na broj knjiga, prosječno je svaki odgovoran za oko četrdeset tisuća jedinica građe, a svake godine taj se broj još poveća za oko šest tisuća knjiga i četiri tisuće časopisa. Lani su nam tijekom ljetnih radova priskočile u pomoć dvije volonterke, te nekoliko studentica i studenata na praksi, na čemu im od srca zahvaljujemo, a dvoje volontera je radilo i tijekom jeseni i zime. Bilo bi nam drago da nam se mladi ljudi jave i ove godine.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ljetnikovac Skočibuha je nažalost devastiran i opasan za boravak i rad. Drago nam je da je Grad prepoznao ovaj gorući problem, ističe sugovornica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAZGOVOR | [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Ljetnikovac Skočibuha je nažalost devastiran i opasan za boravak i rad. Drago nam je da je Grad prepoznao ovaj gorući problem, ističe sugovornica RAZGOVOR | 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-06-02 09:01:55 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Bruno Lucić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-12 15:21:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-06-12 15:21:41 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 40 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 355 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture [menu-meta_keywords] => vijesti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/06\/02\/17770954.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18150144.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18044860.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18044876.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18044986.png","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18150134.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18150136.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18150138.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18150140.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18150142.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Znanstvena knji\u017enica","Znanstvena knji\u017enica","Dubrova\u010dke knji\u017enice","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Smatram da su Gradu Dubrovniku potrebne i Znanstvena i Narodna i Sveu\u010dili\u0161na knji\u017enica, napominje Ragu\u017e","","Dragi\u0161i\u0107, Juraj - De natura celestium spirituum (...): De natura angelica. Florentiae: [Bartholomaeus de Libris], 1499. (Znanstvena knji\u017enica, Ink. 45)
\n
\nInkunabula posve\u0107ena Dubrovniku i sadr\u017eajno vezana uz njegove gra\u0111ane, tiskana u Firenci 1499. uz potporu Senata Dubrova\u010dke republike, s unikatnim iluminacijama i minijaturama. Poklonio Dubrova\u010dkoj biblioteci arheolog Arthur Evans 1932.","Isidorus Hispalensis. Fragment De serpentibus iz djela Etymologiae, X\/XI st. (Zbirka rukopisa Znanstvene knji\u017enice)
\n
\nNajstarija jedinica gra\u0111e u Znanstvenoj knji\u017enici. Fragment pisan na pergameni otkriven je pri restauraciji u korici inkunabule Summa aurea de virtutibus & vicijs autora Paraldusa iz 1494.","Logotip povodom 80. godi\u0161njice Dubrova\u010dkih knji\u017enica","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17770954_1920.jpg":"1920x1080","k_17770954_1280.jpg":"1280x1280","k_17770954_1024.jpg":"1024x1024","k_17770954_640.jpg":"640x640","k_17770954_480.jpg":"480x480","k_17770954_340.jpg":"340x340","k_17770954_220.jpg":"220x220","o_17770954_1280.jpg":"1280x853","o_17770954_1024.jpg":"1024x682","o_17770954_640.jpg":"640x426","o_17770954_480.jpg":"480x320","o_17770954_340.jpg":"340x226","o_17770954_220.jpg":"220x146","h_17770954_1280.jpg":"1280x854","h_17770954_1024.jpg":"1024x683","h_17770954_640.jpg":"640x427","h_17770954_480.jpg":"480x320","h_17770954_340.jpg":"340x227","h_17770954_220.jpg":"220x147","pp_17770954_1280.jpg":"1006x1280","pp_17770954_1024.jpg":"805x1024","pp_17770954_640.jpg":"503x640","pp_17770954_480.jpg":"377x480","pp_17770954_340.jpg":"267x340","pp_17770954_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18150144_1920.jpg":"1920x1080","k_18150144_1280.jpg":"1280x1280","k_18150144_1024.jpg":"1024x1024","k_18150144_640.jpg":"640x640","k_18150144_480.jpg":"480x480","k_18150144_340.jpg":"340x340","k_18150144_220.jpg":"220x220","o_18150144_1280.jpg":"1280x853","o_18150144_1024.jpg":"1024x682","o_18150144_640.jpg":"640x426","o_18150144_480.jpg":"480x320","o_18150144_340.jpg":"340x226","o_18150144_220.jpg":"220x146","h_18150144_1280.jpg":"1280x854","h_18150144_1024.jpg":"1024x683","h_18150144_640.jpg":"640x427","h_18150144_480.jpg":"480x320","h_18150144_340.jpg":"340x227","h_18150144_220.jpg":"220x147","pp_18150144_1280.jpg":"1006x1280","pp_18150144_1024.jpg":"805x1024","pp_18150144_640.jpg":"503x640","pp_18150144_480.jpg":"377x480","pp_18150144_340.jpg":"267x340","pp_18150144_220.jpg":"173x220"},{"size0":"628x800","hd_18044860_1920.jpg":"1920x1080","k_18044860_1280.jpg":"1280x1280","k_18044860_1024.jpg":"1024x1024","k_18044860_640.jpg":"640x640","k_18044860_480.jpg":"480x480","k_18044860_340.jpg":"340x340","k_18044860_220.jpg":"220x220","o_18044860_1280.jpg":"1280x1630","o_18044860_1024.jpg":"1024x1304","o_18044860_640.jpg":"640x815","o_18044860_480.jpg":"480x611","o_18044860_340.jpg":"340x433","o_18044860_220.jpg":"220x280","h_18044860_1280.jpg":"1280x854","h_18044860_1024.jpg":"1024x683","h_18044860_640.jpg":"640x427","h_18044860_480.jpg":"480x320","h_18044860_340.jpg":"340x227","h_18044860_220.jpg":"220x147","pp_18044860_1280.jpg":"1006x1280","pp_18044860_1024.jpg":"805x1024","pp_18044860_640.jpg":"503x640","pp_18044860_480.jpg":"377x480","pp_18044860_340.jpg":"267x340","pp_18044860_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x756","hd_18044876_1920.jpg":"1920x1080","k_18044876_1280.jpg":"1280x1280","k_18044876_1024.jpg":"1024x1024","k_18044876_640.jpg":"640x640","k_18044876_480.jpg":"480x480","k_18044876_340.jpg":"340x340","k_18044876_220.jpg":"220x220","o_18044876_1280.jpg":"1280x945","o_18044876_1024.jpg":"1024x756","o_18044876_640.jpg":"640x472","o_18044876_480.jpg":"480x354","o_18044876_340.jpg":"340x251","o_18044876_220.jpg":"220x162","h_18044876_1280.jpg":"1280x854","h_18044876_1024.jpg":"1024x683","h_18044876_640.jpg":"640x427","h_18044876_480.jpg":"480x320","h_18044876_340.jpg":"340x227","h_18044876_220.jpg":"220x147","pp_18044876_1280.jpg":"1006x1280","pp_18044876_1024.jpg":"805x1024","pp_18044876_640.jpg":"503x640","pp_18044876_480.jpg":"377x480","pp_18044876_340.jpg":"267x340","pp_18044876_220.jpg":"173x220"},{"size0":"808x1142","hd_18044986_1920.png":"1920x1080","k_18044986_1280.png":"1280x1280","k_18044986_1024.png":"1024x1024","k_18044986_640.png":"640x640","k_18044986_480.png":"480x480","k_18044986_340.png":"340x340","k_18044986_220.png":"220x220","o_18044986_1280.png":"1280x1809","o_18044986_1024.png":"1024x1447","o_18044986_640.png":"640x904","o_18044986_480.png":"480x678","o_18044986_340.png":"340x480","o_18044986_220.png":"220x310","h_18044986_1280.png":"1280x854","h_18044986_1024.png":"1024x683","h_18044986_640.png":"640x427","h_18044986_480.png":"480x320","h_18044986_340.png":"340x227","h_18044986_220.png":"220x147","pp_18044986_1280.png":"1006x1280","pp_18044986_1024.png":"805x1024","pp_18044986_640.png":"503x640","pp_18044986_480.png":"377x480","pp_18044986_340.png":"267x340","pp_18044986_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18150134_1920.jpg":"1920x1080","k_18150134_1280.jpg":"1280x1280","k_18150134_1024.jpg":"1024x1024","k_18150134_640.jpg":"640x640","k_18150134_480.jpg":"480x480","k_18150134_340.jpg":"340x340","k_18150134_220.jpg":"220x220","o_18150134_1280.jpg":"1280x853","o_18150134_1024.jpg":"1024x682","o_18150134_640.jpg":"640x426","o_18150134_480.jpg":"480x320","o_18150134_340.jpg":"340x226","o_18150134_220.jpg":"220x146","h_18150134_1280.jpg":"1280x854","h_18150134_1024.jpg":"1024x683","h_18150134_640.jpg":"640x427","h_18150134_480.jpg":"480x320","h_18150134_340.jpg":"340x227","h_18150134_220.jpg":"220x147","pp_18150134_1280.jpg":"1006x1280","pp_18150134_1024.jpg":"805x1024","pp_18150134_640.jpg":"503x640","pp_18150134_480.jpg":"377x480","pp_18150134_340.jpg":"267x340","pp_18150134_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18150136_1920.jpg":"1920x1080","k_18150136_1280.jpg":"1280x1280","k_18150136_1024.jpg":"1024x1024","k_18150136_640.jpg":"640x640","k_18150136_480.jpg":"480x480","k_18150136_340.jpg":"340x340","k_18150136_220.jpg":"220x220","o_18150136_1280.jpg":"1280x853","o_18150136_1024.jpg":"1024x682","o_18150136_640.jpg":"640x426","o_18150136_480.jpg":"480x320","o_18150136_340.jpg":"340x226","o_18150136_220.jpg":"220x146","h_18150136_1280.jpg":"1280x854","h_18150136_1024.jpg":"1024x683","h_18150136_640.jpg":"640x427","h_18150136_480.jpg":"480x320","h_18150136_340.jpg":"340x227","h_18150136_220.jpg":"220x147","pp_18150136_1280.jpg":"1006x1280","pp_18150136_1024.jpg":"805x1024","pp_18150136_640.jpg":"503x640","pp_18150136_480.jpg":"377x480","pp_18150136_340.jpg":"267x340","pp_18150136_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18150138_1920.jpg":"1920x1080","k_18150138_1280.jpg":"1280x1280","k_18150138_1024.jpg":"1024x1024","k_18150138_640.jpg":"640x640","k_18150138_480.jpg":"480x480","k_18150138_340.jpg":"340x340","k_18150138_220.jpg":"220x220","o_18150138_1280.jpg":"1280x853","o_18150138_1024.jpg":"1024x682","o_18150138_640.jpg":"640x426","o_18150138_480.jpg":"480x320","o_18150138_340.jpg":"340x226","o_18150138_220.jpg":"220x146","h_18150138_1280.jpg":"1280x854","h_18150138_1024.jpg":"1024x683","h_18150138_640.jpg":"640x427","h_18150138_480.jpg":"480x320","h_18150138_340.jpg":"340x227","h_18150138_220.jpg":"220x147","pp_18150138_1280.jpg":"1006x1280","pp_18150138_1024.jpg":"805x1024","pp_18150138_640.jpg":"503x640","pp_18150138_480.jpg":"377x480","pp_18150138_340.jpg":"267x340","pp_18150138_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18150140_1920.jpg":"1920x1080","k_18150140_1280.jpg":"1280x1280","k_18150140_1024.jpg":"1024x1024","k_18150140_640.jpg":"640x640","k_18150140_480.jpg":"480x480","k_18150140_340.jpg":"340x340","k_18150140_220.jpg":"220x220","o_18150140_1280.jpg":"1280x853","o_18150140_1024.jpg":"1024x682","o_18150140_640.jpg":"640x426","o_18150140_480.jpg":"480x320","o_18150140_340.jpg":"340x226","o_18150140_220.jpg":"220x146","h_18150140_1280.jpg":"1280x854","h_18150140_1024.jpg":"1024x683","h_18150140_640.jpg":"640x427","h_18150140_480.jpg":"480x320","h_18150140_340.jpg":"340x227","h_18150140_220.jpg":"220x147","pp_18150140_1280.jpg":"1006x1280","pp_18150140_1024.jpg":"805x1024","pp_18150140_640.jpg":"503x640","pp_18150140_480.jpg":"377x480","pp_18150140_340.jpg":"267x340","pp_18150140_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18150142_1920.jpg":"1920x1080","k_18150142_1280.jpg":"1280x1280","k_18150142_1024.jpg":"1024x1024","k_18150142_640.jpg":"640x640","k_18150142_480.jpg":"480x480","k_18150142_340.jpg":"340x340","k_18150142_220.jpg":"220x220","o_18150142_1280.jpg":"1280x853","o_18150142_1024.jpg":"1024x682","o_18150142_640.jpg":"640x426","o_18150142_480.jpg":"480x320","o_18150142_340.jpg":"340x226","o_18150142_220.jpg":"220x146","h_18150142_1280.jpg":"1280x854","h_18150142_1024.jpg":"1024x683","h_18150142_640.jpg":"640x427","h_18150142_480.jpg":"480x320","h_18150142_340.jpg":"340x227","h_18150142_220.jpg":"220x147","pp_18150142_1280.jpg":"1006x1280","pp_18150142_1024.jpg":"805x1024","pp_18150142_640.jpg":"503x640","pp_18150142_480.jpg":"377x480","pp_18150142_340.jpg":"267x340","pp_18150142_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 355 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 319 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14899881 Threads: 1 Questions: 3140534527 Slow queries: 7001533 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234783139 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/vijesti/kultura ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 355 [name] => Kultura [alias] => kultura [parent] => 319 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dubrovnik/vijesti/kultura ) ) [link] => /dubrovnik/vijesti/kultura/voditeljica-znanstvene-knjiznice-paula-raguz-nastavljaci-smo-bogate-tradicije-kulture-citanja-i-obrazovanja-u-gradu-1105329 [printLink] => /dubrovnik/vijesti/kultura/voditeljica-znanstvene-knjiznice-paula-raguz-nastavljaci-smo-bogate-tradicije-kulture-citanja-i-obrazovanja-u-gradu-1105329?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 528985 [name] => Dubrovačke knjižnice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubrovacke-knjiznice [link] => /tag/dubrovacke-knjiznice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 289870 [name] => Znanstvena knjižnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => znanstvena-knjiznica [link] => /tag/znanstvena-knjiznica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 505502 [name] => Paula Raguž [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => paula-raguz [link] => /tag/paula-raguz ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ljetnikovac Skočibuha je nažalost devastiran i opasan za boravak i rad. Drago nam je da je Grad prepoznao ovaj gorući problem, ističe sugovornica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAZGOVOR | [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => VODITELJICA ZNANSTVENE KNJIŽNICE PAULA RAGUŽ Nastavljači smo bogate tradicije kulture čitanja i obrazovanja u Gradu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-20-02-16-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/17770954.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tonći Plazibat/Cropix [mainImageDesc] => Smatram da su Gradu Dubrovniku potrebne i Znanstvena i Narodna i Sveučilišna knjižnica, napominje Raguž [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/17770954.jpg [title] => Tonći Plazibat/CropixSmatram da su Gradu Dubrovniku potrebne i Znanstvena i Narodna i Sveučilišna knjižnica, napominje Raguž ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18150144.jpg [title] => Tonći Plazibat/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18044860.jpg [title] => Znanstvena knjižnicaDragišić, Juraj - De natura celestium spirituum (...): De natura angelica. Florentiae: [Bartholomaeus de Libris], 1499. (Znanstvena knjižnica, Ink. 45)

Inkunabula posvećena Dubrovniku i sadržajno vezana uz njegove građane, tiskana u Firenci 1499. uz potporu Senata Dubrovačke republike, s unikatnim iluminacijama i minijaturama. Poklonio Dubrovačkoj biblioteci arheolog Arthur Evans 1932.
) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18044876.jpg [title] => Znanstvena knjižnicaIsidorus Hispalensis. Fragment De serpentibus iz djela Etymologiae, X/XI st. (Zbirka rukopisa Znanstvene knjižnice)

Najstarija jedinica građe u Znanstvenoj knjižnici. Fragment pisan na pergameni otkriven je pri restauraciji u korici inkunabule Summa aurea de virtutibus & vicijs autora Paraldusa iz 1494.
) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18044986.png [title] => Dubrovačke knjižniceLogotip povodom 80. godišnjice Dubrovačkih knjižnica ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18150134.jpg [title] => Tonći Plazibat/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18150136.jpg [title] => Tonći Plazibat/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18150138.jpg [title] => Tonći Plazibat/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18150140.jpg [title] => Tonći Plazibat/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18150142.jpg [title] => Tonći Plazibat/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nedavno je u organizaciji Znanstvene knjižnice Dubrovačkih knjižnica održan međunarodni trodnevni stručni skup „Susreti konzervatora i restauratora arhivskog gradiva, knjižnične građe i umjetnina na papiru“. Tema ovogodišnjeg skupa, održanom putem Zooma, bila je „Čuvanje znanja: dijeljenje znanja i iskustva u svrhu unaprjeđenja konzervatorsko-restauratorske djelatnosti“. Osim ravnateljice Dubrovačkih knjižnica Jelene Bogdanović, Skup je otvorila i voditeljica Znanstvene knjižnice Paula Raguž koja je na toj funkciji već tri godine. Za 'Dubrovački' je Raguž govorila o aktivnostima Znanstvene knjižnice, procesu digitalizacije, suradnjama, ali i nedostacima.

---

image
Tonći Plazibat/Cropix
---

KULTURNO BLAGO

Koliko ste zadovoljni onim što ste dosad kao voditeljica Znanstvene knjižnice napravili, jeste li sebi zadali neke konkretne ciljeve?

Dubrovačke knjižnice ukupno imaju nešto više od 40 zaposlenih, a u Znanstvenoj knjižnici radi 13 stručnih djelatnika. Velika smo knjižnica, jedna od najvećih u Hrvatskoj, s oko pola milijuna jedinica građe, od toga dvadesetak tisuća pripada u kulturno dobro jer je starije od 1850. godine. Među najvećim vrijednostima u navedenom kulturnom dobru izdvajaju se osamdeset i jedna inkunabula i devetsto pedeset rukopisa. Moji ciljevi su svakako bili provesti reviziju, pregled, zaštitu i obradu dijela građe nedostupnog u računalnom katalogu, te digitalizirati i javno izložiti onaj dio naših zbirki koji nije zaštićen autorskim pravima, a od javnog je interesa. Moram priznati kako sam zadovoljna svim dosad postignutim rezultatima koji su ostvareni zahvaljujući trudu svih kolega i ravnateljice.

Koliko korisnika ima Znanstvena knjižnica, kakva je njihova struktura? Koliko ih je iz inozemstva, a koliko domaćih? Jeste li se uspjeli umrežiti s drugim sličnim ustanovama u inozemstvu?

Budući da smo više orijentirani na podršku u istraživanju i učenju, nego na posudbu popularne literature, korisnika imamo nešto manje od Narodne knjižnice: prošle godine smo imali oko 3000 posjeta uživo, a virtualno još oko 5000. Međutim, oni ovdje provode višestruko više vremena, a usluge koje traže su složenije naravi: to su u prvom redu tematska pretraživanja za studente, pomoć u istraživanju za znanstvenike sa sveučilišta iz Hrvatske i ostatka Europe, te neovisne istraživače. Nerijetko se traži skeniranje građe na zahtjev, što je usluga koju smo u mogućnosti obaviti iznimno kvalitetno otkako smo prije dvije godine kupili skener za osjetljivu građu. Međunarodni korisnici nam dolaze redovito: samo u posljednjih pet godina imali smo goste istraživače iz Italije, Bugarske, Poljske, Srbije, Njemačke i SAD-a, a bili smo domaćini međunarodnog (virtualnog) skupa konzervatora i restauratora.

---

image
Dragišić, Juraj - De natura celestium spirituum (...): De natura angelica. Florentiae: [Bartholomaeus de Libris], 1499. (Znanstvena knjižnica, Ink. 45)

Inkunabula posvećena Dubrovniku i sadržajno vezana uz njegove građane, tiskana u Firenci 1499. uz potporu Senata Dubrovačke republike, s unikatnim iluminacijama i minijaturama. Poklonio Dubrovačkoj biblioteci arheolog Arthur Evans 1932.
Znanstvena knjižnica
---

S hrvatskim sveučilištima i znanstvenim institutima ostvarujemo izvrsnu suradnju. Od srodnih ustanova u inozemstvu izdvojila bih suradnju s Rochester Institute of Technology s kojima smo realizirali projekt „Spektralno snimanje“ gdje su se posebnim uređajem snimali i analizirali naši stari rukopisi i rekonstruirao izbrisani tekst. I na skupu konzervatora i restauratora koji je održan od 26. do 28. svibnja imali smo goste predavače iz deset zemalja. Ipak, najbrojniji svakodnevni korisnici su studenti i predavači Sveučilišta u Dubrovniku, te kolegice i kolege iz srodnih gradskih ustanova u kulturi. Dođu nam vrlo često i turistički vodiči te umirovljenici koji istražuju dubrovačku povijest „za svoju dušu“. Velikoj većini korisnika je zajednička ljubav prema dubrovačkoj povijesti i kulturnom blagu koju naša ustanova baštini dugi niz godina. Naša je dužnost i čast kao knjižničarima to blago ne samo očuvati već ga iznova oživljavati i prezentirati kroz izložbe, digitalizaciju, javna predavanja, znanstvena istraživanja, skupove, radionice i izdavačku djelatnost.

U kojoj je fazi revizija građe?

Revizija Spomeničkih zbirki knjiga iz 16. do 19. stoljeća je završena, kao i revizija trezorskih zbirki (Inkunabula i Rukopisa), dok je revizija zbirke Ragusina upravo u tijeku i bit će u potpunosti završena do kraja lipnja. U ljetnim mjesecima većina djelatnika radit će u ljetnikovcu Skočibuha na reviziji zbirke serijskih publikacija, kao i opće zbirke, koje su započete prošle godine. Pri tome su iz opće zbirke izdvojene i preseljene u palaču Caboga u Gradu sve knjige starije od 1808. godine, te je tako nastala još jedna zbirka koja ima status kulturnog dobra.

ODJEL ZA KONZERVACIJU I POHRANU

Okrenuli ste se digitalizaciji građe. Što je sve digitalizirano i dostupno korisnicima, a što još namjeravate digitalizirati i po kojem kriteriju?

Digitalizacija građe je danas nezaobilazan proces ne samo u knjižnicama, nego i u svakoj javnoj ustanovi. Nama je ona zanimljiva i potrebna iz dva aspekta: zaštite od oštećenja i dostupnosti udaljenim korisnicima. U našoj ustanovi digitalizacija je započela prije više od desetljeća, no od 2018. napokon imamo digitalnu platformu ZDUR gdje je moguće vrlo lako pronaći, čitati i pretraživati dio naše građe. Treba naglasiti kako smijemo objavljivati samo građu koja više ne podliježe autorskim pravima pa smo se stoga orijentirali prvenstveno na stare dubrovačke novine s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća. To je ujedno i ono što čitatelje i najviše zanima. Naslovi koji su zasad objavljeni su Narodna svijest, Crvena Hrvatska, Prava Crvena Hrvatska te oko devedeset naslova satiričnih novina. Stranice iz naše zbirke satiričnih listova ili „Foja od pazara“, na društvenim mrežama često dijele Dubrovčani iz Grada i svijeta. Na ZDUR-u je dostupno osam inkunabula, dva rukopisa i nekoliko vrlo starih i rijetkih knjiga.

---

image
Isidorus Hispalensis. Fragment De serpentibus iz djela Etymologiae, X/XI st. (Zbirka rukopisa Znanstvene knjižnice)

Najstarija jedinica građe u Znanstvenoj knjižnici. Fragment pisan na pergameni otkriven je pri restauraciji u korici inkunabule Summa aurea de virtutibus & vicijs autora Paraldusa iz 1494.
Znanstvena knjižnica
---

Mogu se pregledati i katalog Zbirke inkunabula te oba kataloga Zbirke rukopisa Znanstvene knjižnice kao nezaobilazna referentna djela, a odnedavno je po prvi put javno dostupan i skenirani abecedni katalog na listićima zbirke knjiga nekadašnjeg isusovačkog kolegija - Collegium Ragusinum (CR). Ovi kataložni listići su bili dosta nečitko ispisani rukom pa je sve podatke s njih trebalo prepisati u metapodatkovne profile. Može se reći kako je zbirka CR temelj današnjih Dubrovačkih knjižnica jer je 1944. godine s njom u knjižnicu pristiglo oko pet tisuća knjiga tiskanih od 16. do 19. stoljeća, četrdeset i pet inkunabula, te tridesetak iznimno vrijednih rukopisa. Čim je katalog objavljen, odmah smo dobili upit od Instituta za filozofiju u vezi s radom na projektu Hrvatski renesansni aristotelizam budući da je sad postala poznata činjenica da Znanstvena knjižnica u zbirki CR posjeduje više od dvadeset primjeraka Aristotelovih djela i komentara tiskanih u 16. stoljeću.

Dubrovačke knjižnice ove godine obilježavaju 80. rođendan, što Vam osobno znači ta obljetnica?

Izuzetnu čast što mogu biti dio te povijesti. Iako moje osobne zasluge i nisu baš velike, smatram da svatko od nas tko je imao i najmanju ulogu u očuvanju, zaštiti i obradi pisane baštine ili pomogao čitatelju da pronađe potrebnu literaturu može biti ponosan jer smo nastavljači bogate tradicije kulture čitanja i obrazovanja u našemu Gradu. Jako sam zahvalna osnivačima Dubrovačke biblioteke, te svim bivšim i sadašnjim kolegama i ravnatelji(ca)ma. Osobno mi je posebno zadovoljstvo što sam zahvaljujući pripremi nekih materijala za obljetnicu, kao i za izlaganje na skupu o poratnoj zaštiti knjižnične građe održanom u NSK u Zagrebu u ožujku, imala priliku (doduše, samo telefonom) upoznati gospođu Mirjanu Urban, nekadašnju ravnateljicu Dubrovačkih knjižnica.

---

image
Tonći Plazibat/Cropix
---

Što je s prostorom ljetnikovca Skočibuha, nazire li se dan kad bi građa koja se tamo čuva mogla dočekati adekvatne uvjete? Postoje li konkretna rješenja oko prostora?

Ljetnikovac Skočibuha je nažalost devastiran i opasan za boravak i rad. Drago nam je da je Grad prepoznao ovaj gorući problem. Palača Caboga u Gradu ima dovoljno prostora tek za spomenički dio fonda i zbirku Ragusina pa ostatak građe nema izbora nego ostati u takvim uvjetima. Pozdravljamo inicijativu za obnovom i svakako bi jako puno značilo za Knjižnicu i Grad da knjige budu smještene u adekvatnom i suhom prostoru. Ovaj Grad, njegovi građani, studenti i posjetitelji zaslužuju uređeno zdanje renesansnog ljetnikovca koje bi trebalo biti na ponos svima nama.

NASTAVAK DIGITALIZACIJE

Koliko je izgledan scenarij da Znanstvena knjižnica u budućnosti postane Sveučilišna?

Sveučilišna knjižnica je u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, a mi smo gradska ustanova u kulturi orijentirana na čuvanje, prezentaciju i istraživanje pisane baštine, te razvoj novih zbirki i usluga. Radi se o kompleksnom pravnom pitanju koje iziskuje konsenzus dvaju ministarstava i Grada. Smatram da su Gradu Dubrovniku potrebne i Znanstvena i Narodna i Sveučilišna knjižnica.

---

image
Logotip povodom 80. godišnjice Dubrovačkih knjižnica
Dubrovačke knjižnice
---

Što smatrate prioritetnim kad je riječ o Znanstvenoj knjižnici?

Prioritet su osiguravanje primjerenog prostora te razvoj zbirki i stručne djelatnosti uz povećanje broja zaposlenika i odgovarajuću tehničku opremu. Željeli bismo razviti i Odjel za konzervaciju i pohranu s adekvatnim laboratorijem i uvjetima rada te postati referentni centar za zaštitu papirnatih kulturnih dobara. U budućnosti ćemo svakako nastaviti s projektima digitalizacije koja nas povezuje globalno i nudi potencijal za suradnju s brojnim međunarodnim partnerima.

Koja biste događanja u Znanstvenoj knjižnici mogli najaviti?

Obljetnica se zbog očitih razloga obilježava nešto skromnije nego što smo prvotno zamislili. Ipak, nakon zastoja od nekoliko mjeseci, nastavljamo i s događanjima i izdavačkom djelatnošću. U vrtu Skočibuhe Luko Paljetak ponovo će voditi radionice dubrovačkog govora, tamo će biti i sastanci čitateljskog kluba, književni susreti s gostujućim autorima poput Monike Herceg i Julijane Matanović, te sastanci „Engleska čajanka“ za umirovljenike. U Znanstvenoj knjižnici u Gradu možemo najaviti ciklus znanstveno-popularnih predavanja (potvrđeni su predavači dr.sc. Vinicije Lupis i dr. sc. Ivica Martinović), a s prvim danima jeseni planiramo i dvije izložbe: jednu uživo i jednu virtualnu. Drago mi je najaviti i izdanje Kataloga libreta iz ostavštine Luke Dropca koje je priredila kolegica Lucija Kukica Ćosić.

---

image
Tonći Plazibat/Cropix
---

---

Broj knjižničara i broj knjiga

Nedostaje li vam u Znanstvenoj knjižnici stručnog kadra?
Apsolutno. Svaki stručni djelatnik Knjižnice, uključujući ravnateljicu, radi prema potrebi sve vrste poslova, od čišćenja, prenošenja teških knjiga nadalje. Prema broju knjižničara u odnosu na broj knjiga, prosječno je svaki odgovoran za oko četrdeset tisuća jedinica građe, a svake godine taj se broj još poveća za oko šest tisuća knjiga i četiri tisuće časopisa. Lani su nam tijekom ljetnih radova priskočile u pomoć dvije volonterke, te nekoliko studentica i studenata na praksi, na čemu im od srca zahvaljujemo, a dvoje volontera je radilo i tijekom jeseni i zime. Bilo bi nam drago da nam se mladi ljudi jave i ove godine.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Znanstvena knjižnica Znanstvena knjižnica Dubrovačke knjižnice Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix
Tonći Plazibat/Cropix
Smatram da su Gradu Dubrovniku potrebne i Znanstvena i Narodna i Sveučilišna knjižnica, napominje Raguž
Znanstvena knjižnica
Dragišić, Juraj - De natura celestium spirituum (...): De natura angelica. Florentiae: [Bartholomaeus de Libris], 1499. (Znanstvena knjižnica, Ink. 45)

Inkunabula posvećena Dubrovniku i sadržajno vezana uz njegove građane, tiskana u Firenci 1499. uz potporu Senata Dubrovačke republike, s unikatnim iluminacijama i minijaturama. Poklonio Dubrovačkoj biblioteci arheolog Arthur Evans 1932.
Znanstvena knjižnica
Isidorus Hispalensis. Fragment De serpentibus iz djela Etymologiae, X/XI st. (Zbirka rukopisa Znanstvene knjižnice)

Najstarija jedinica građe u Znanstvenoj knjižnici. Fragment pisan na pergameni otkriven je pri restauraciji u korici inkunabule Summa aurea de virtutibus & vicijs autora Paraldusa iz 1494.
Dubrovačke knjižnice
Logotip povodom 80. godišnjice Dubrovačkih knjižnica
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/vijesti/kultura/voditeljica-znanstvene-knjiznice-paula-raguz-nastavljaci-smo-bogate-tradicije-kulture-citanja-i-obrazovanja-u-gradu-1105329 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c7734fde4680684fa0f194450c9d57f4a69b45a3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=VODITELJICA+ZNANSTVENE+KNJI%C5%BDNICE+PAULA+RAGU%C5%BD+Nastavlja%C4%8Di+smo+bogate+tradicije+kulture+%C4%8Ditanja+i+obrazovanja+u+Gradu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fvijesti%2Fkultura%2Fvoditeljica-znanstvene-knjiznice-paula-raguz-nastavljaci-smo-bogate-tradicije-kulture-citanja-i-obrazovanja-u-gradu-1105329 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fvijesti%2Fkultura%2Fvoditeljica-znanstvene-knjiznice-paula-raguz-nastavljaci-smo-bogate-tradicije-kulture-citanja-i-obrazovanja-u-gradu-1105329 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ljetnikovac Skočibuha je nažalost devastiran i opasan za boravak i rad. Drago nam je da je Grad prepoznao ovaj gorući problem, ističe sugovornica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAZGOVOR | [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
KulturaRAZGOVOR |

VODITELJICA ZNANSTVENE KNJIŽNICE PAULA RAGUŽ Nastavljači smo bogate tradicije kulture čitanja i obrazovanja u Gradu

Piše Bruno Lucić
12. lipnja 2021. - 17:21
Smatram da su Gradu Dubrovniku potrebne i Znanstvena i Narodna i Sveučilišna knjižnica, napominje RagužTonći Plazibat/Cropix

Nedavno je u organizaciji Znanstvene knjižnice Dubrovačkih knjižnica održan međunarodni trodnevni stručni skup „Susreti konzervatora i restauratora arhivskog gradiva, knjižnične građe i umjetnina na papiru“. Tema ovogodišnjeg skupa, održanom putem Zooma, bila je „Čuvanje znanja: dijeljenje znanja i iskustva u svrhu unaprjeđenja konzervatorsko-restauratorske djelatnosti“. Osim ravnateljice Dubrovačkih knjižnica Jelene Bogdanović, Skup je otvorila i voditeljica Znanstvene knjižnice Paula Raguž koja je na toj funkciji već tri godine. Za 'Dubrovački' je Raguž govorila o aktivnostima Znanstvene knjižnice, procesu digitalizacije, suradnjama, ali i nedostacima.

image
Tonći Plazibat/Cropix

KULTURNO BLAGO

Koliko ste zadovoljni onim što ste dosad kao voditeljica Znanstvene knjižnice napravili, jeste li sebi zadali neke konkretne ciljeve?

Dubrovačke knjižnice ukupno imaju nešto više od 40 zaposlenih, a u Znanstvenoj knjižnici radi 13 stručnih djelatnika. Velika smo knjižnica, jedna od najvećih u Hrvatskoj, s oko pola milijuna jedinica građe, od toga dvadesetak tisuća pripada u kulturno dobro jer je starije od 1850. godine. Među najvećim vrijednostima u navedenom kulturnom dobru izdvajaju se osamdeset i jedna inkunabula i devetsto pedeset rukopisa. Moji ciljevi su svakako bili provesti reviziju, pregled, zaštitu i obradu dijela građe nedostupnog u računalnom katalogu, te digitalizirati i javno izložiti onaj dio naših zbirki koji nije zaštićen autorskim pravima, a od javnog je interesa. Moram priznati kako sam zadovoljna svim dosad postignutim rezultatima koji su ostvareni zahvaljujući trudu svih kolega i ravnateljice.

Koliko korisnika ima Znanstvena knjižnica, kakva je njihova struktura? Koliko ih je iz inozemstva, a koliko domaćih? Jeste li se uspjeli umrežiti s drugim sličnim ustanovama u inozemstvu?

Budući da smo više orijentirani na podršku u istraživanju i učenju, nego na posudbu popularne literature, korisnika imamo nešto manje od Narodne knjižnice: prošle godine smo imali oko 3000 posjeta uživo, a virtualno još oko 5000. Međutim, oni ovdje provode višestruko više vremena, a usluge koje traže su složenije naravi: to su u prvom redu tematska pretraživanja za studente, pomoć u istraživanju za znanstvenike sa sveučilišta iz Hrvatske i ostatka Europe, te neovisne istraživače. Nerijetko se traži skeniranje građe na zahtjev, što je usluga koju smo u mogućnosti obaviti iznimno kvalitetno otkako smo prije dvije godine kupili skener za osjetljivu građu. Međunarodni korisnici nam dolaze redovito: samo u posljednjih pet godina imali smo goste istraživače iz Italije, Bugarske, Poljske, Srbije, Njemačke i SAD-a, a bili smo domaćini međunarodnog (virtualnog) skupa konzervatora i restauratora.

image
Dragišić, Juraj - De natura celestium spirituum (...): De natura angelica. Florentiae: [Bartholomaeus de Libris], 1499. (Znanstvena knjižnica, Ink. 45)

Inkunabula posvećena Dubrovniku i sadržajno vezana uz njegove građane, tiskana u Firenci 1499. uz potporu Senata Dubrovačke republike, s unikatnim iluminacijama i minijaturama. Poklonio Dubrovačkoj biblioteci arheolog Arthur Evans 1932.
Znanstvena knjižnica

S hrvatskim sveučilištima i znanstvenim institutima ostvarujemo izvrsnu suradnju. Od srodnih ustanova u inozemstvu izdvojila bih suradnju s Rochester Institute of Technology s kojima smo realizirali projekt „Spektralno snimanje“ gdje su se posebnim uređajem snimali i analizirali naši stari rukopisi i rekonstruirao izbrisani tekst. I na skupu konzervatora i restauratora koji je održan od 26. do 28. svibnja imali smo goste predavače iz deset zemalja. Ipak, najbrojniji svakodnevni korisnici su studenti i predavači Sveučilišta u Dubrovniku, te kolegice i kolege iz srodnih gradskih ustanova u kulturi. Dođu nam vrlo često i turistički vodiči te umirovljenici koji istražuju dubrovačku povijest „za svoju dušu“. Velikoj većini korisnika je zajednička ljubav prema dubrovačkoj povijesti i kulturnom blagu koju naša ustanova baštini dugi niz godina. Naša je dužnost i čast kao knjižničarima to blago ne samo očuvati već ga iznova oživljavati i prezentirati kroz izložbe, digitalizaciju, javna predavanja, znanstvena istraživanja, skupove, radionice i izdavačku djelatnost.

U kojoj je fazi revizija građe?

Revizija Spomeničkih zbirki knjiga iz 16. do 19. stoljeća je završena, kao i revizija trezorskih zbirki (Inkunabula i Rukopisa), dok je revizija zbirke Ragusina upravo u tijeku i bit će u potpunosti završena do kraja lipnja. U ljetnim mjesecima većina djelatnika radit će u ljetnikovcu Skočibuha na reviziji zbirke serijskih publikacija, kao i opće zbirke, koje su započete prošle godine. Pri tome su iz opće zbirke izdvojene i preseljene u palaču Caboga u Gradu sve knjige starije od 1808. godine, te je tako nastala još jedna zbirka koja ima status kulturnog dobra.

ODJEL ZA KONZERVACIJU I POHRANU

Okrenuli ste se digitalizaciji građe. Što je sve digitalizirano i dostupno korisnicima, a što još namjeravate digitalizirati i po kojem kriteriju?

Digitalizacija građe je danas nezaobilazan proces ne samo u knjižnicama, nego i u svakoj javnoj ustanovi. Nama je ona zanimljiva i potrebna iz dva aspekta: zaštite od oštećenja i dostupnosti udaljenim korisnicima. U našoj ustanovi digitalizacija je započela prije više od desetljeća, no od 2018. napokon imamo digitalnu platformu ZDUR gdje je moguće vrlo lako pronaći, čitati i pretraživati dio naše građe. Treba naglasiti kako smijemo objavljivati samo građu koja više ne podliježe autorskim pravima pa smo se stoga orijentirali prvenstveno na stare dubrovačke novine s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća. To je ujedno i ono što čitatelje i najviše zanima. Naslovi koji su zasad objavljeni su Narodna svijest, Crvena Hrvatska, Prava Crvena Hrvatska te oko devedeset naslova satiričnih novina. Stranice iz naše zbirke satiričnih listova ili „Foja od pazara“, na društvenim mrežama često dijele Dubrovčani iz Grada i svijeta. Na ZDUR-u je dostupno osam inkunabula, dva rukopisa i nekoliko vrlo starih i rijetkih knjiga.

image
Isidorus Hispalensis. Fragment De serpentibus iz djela Etymologiae, X/XI st. (Zbirka rukopisa Znanstvene knjižnice)

Najstarija jedinica građe u Znanstvenoj knjižnici. Fragment pisan na pergameni otkriven je pri restauraciji u korici inkunabule Summa aurea de virtutibus & vicijs autora Paraldusa iz 1494.
Znanstvena knjižnica

Mogu se pregledati i katalog Zbirke inkunabula te oba kataloga Zbirke rukopisa Znanstvene knjižnice kao nezaobilazna referentna djela, a odnedavno je po prvi put javno dostupan i skenirani abecedni katalog na listićima zbirke knjiga nekadašnjeg isusovačkog kolegija - Collegium Ragusinum (CR). Ovi kataložni listići su bili dosta nečitko ispisani rukom pa je sve podatke s njih trebalo prepisati u metapodatkovne profile. Može se reći kako je zbirka CR temelj današnjih Dubrovačkih knjižnica jer je 1944. godine s njom u knjižnicu pristiglo oko pet tisuća knjiga tiskanih od 16. do 19. stoljeća, četrdeset i pet inkunabula, te tridesetak iznimno vrijednih rukopisa. Čim je katalog objavljen, odmah smo dobili upit od Instituta za filozofiju u vezi s radom na projektu Hrvatski renesansni aristotelizam budući da je sad postala poznata činjenica da Znanstvena knjižnica u zbirki CR posjeduje više od dvadeset primjeraka Aristotelovih djela i komentara tiskanih u 16. stoljeću.

Dubrovačke knjižnice ove godine obilježavaju 80. rođendan, što Vam osobno znači ta obljetnica?

Izuzetnu čast što mogu biti dio te povijesti. Iako moje osobne zasluge i nisu baš velike, smatram da svatko od nas tko je imao i najmanju ulogu u očuvanju, zaštiti i obradi pisane baštine ili pomogao čitatelju da pronađe potrebnu literaturu može biti ponosan jer smo nastavljači bogate tradicije kulture čitanja i obrazovanja u našemu Gradu. Jako sam zahvalna osnivačima Dubrovačke biblioteke, te svim bivšim i sadašnjim kolegama i ravnatelji(ca)ma. Osobno mi je posebno zadovoljstvo što sam zahvaljujući pripremi nekih materijala za obljetnicu, kao i za izlaganje na skupu o poratnoj zaštiti knjižnične građe održanom u NSK u Zagrebu u ožujku, imala priliku (doduše, samo telefonom) upoznati gospođu Mirjanu Urban, nekadašnju ravnateljicu Dubrovačkih knjižnica.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Što je s prostorom ljetnikovca Skočibuha, nazire li se dan kad bi građa koja se tamo čuva mogla dočekati adekvatne uvjete? Postoje li konkretna rješenja oko prostora?

Ljetnikovac Skočibuha je nažalost devastiran i opasan za boravak i rad. Drago nam je da je Grad prepoznao ovaj gorući problem. Palača Caboga u Gradu ima dovoljno prostora tek za spomenički dio fonda i zbirku Ragusina pa ostatak građe nema izbora nego ostati u takvim uvjetima. Pozdravljamo inicijativu za obnovom i svakako bi jako puno značilo za Knjižnicu i Grad da knjige budu smještene u adekvatnom i suhom prostoru. Ovaj Grad, njegovi građani, studenti i posjetitelji zaslužuju uređeno zdanje renesansnog ljetnikovca koje bi trebalo biti na ponos svima nama.

NASTAVAK DIGITALIZACIJE

Koliko je izgledan scenarij da Znanstvena knjižnica u budućnosti postane Sveučilišna?

Sveučilišna knjižnica je u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, a mi smo gradska ustanova u kulturi orijentirana na čuvanje, prezentaciju i istraživanje pisane baštine, te razvoj novih zbirki i usluga. Radi se o kompleksnom pravnom pitanju koje iziskuje konsenzus dvaju ministarstava i Grada. Smatram da su Gradu Dubrovniku potrebne i Znanstvena i Narodna i Sveučilišna knjižnica.

image
Logotip povodom 80. godišnjice Dubrovačkih knjižnica
Dubrovačke knjižnice

Što smatrate prioritetnim kad je riječ o Znanstvenoj knjižnici?

Prioritet su osiguravanje primjerenog prostora te razvoj zbirki i stručne djelatnosti uz povećanje broja zaposlenika i odgovarajuću tehničku opremu. Željeli bismo razviti i Odjel za konzervaciju i pohranu s adekvatnim laboratorijem i uvjetima rada te postati referentni centar za zaštitu papirnatih kulturnih dobara. U budućnosti ćemo svakako nastaviti s projektima digitalizacije koja nas povezuje globalno i nudi potencijal za suradnju s brojnim međunarodnim partnerima.

Koja biste događanja u Znanstvenoj knjižnici mogli najaviti?

Obljetnica se zbog očitih razloga obilježava nešto skromnije nego što smo prvotno zamislili. Ipak, nakon zastoja od nekoliko mjeseci, nastavljamo i s događanjima i izdavačkom djelatnošću. U vrtu Skočibuhe Luko Paljetak ponovo će voditi radionice dubrovačkog govora, tamo će biti i sastanci čitateljskog kluba, književni susreti s gostujućim autorima poput Monike Herceg i Julijane Matanović, te sastanci „Engleska čajanka“ za umirovljenike. U Znanstvenoj knjižnici u Gradu možemo najaviti ciklus znanstveno-popularnih predavanja (potvrđeni su predavači dr.sc. Vinicije Lupis i dr. sc. Ivica Martinović), a s prvim danima jeseni planiramo i dvije izložbe: jednu uživo i jednu virtualnu. Drago mi je najaviti i izdanje Kataloga libreta iz ostavštine Luke Dropca koje je priredila kolegica Lucija Kukica Ćosić.

image
Tonći Plazibat/Cropix
Broj knjižničara i broj knjiga

Nedostaje li vam u Znanstvenoj knjižnici stručnog kadra?
Apsolutno. Svaki stručni djelatnik Knjižnice, uključujući ravnateljicu, radi prema potrebi sve vrste poslova, od čišćenja, prenošenja teških knjiga nadalje. Prema broju knjižničara u odnosu na broj knjiga, prosječno je svaki odgovoran za oko četrdeset tisuća jedinica građe, a svake godine taj se broj još poveća za oko šest tisuća knjiga i četiri tisuće časopisa. Lani su nam tijekom ljetnih radova priskočile u pomoć dvije volonterke, te nekoliko studentica i studenata na praksi, na čemu im od srca zahvaljujemo, a dvoje volontera je radilo i tijekom jeseni i zime. Bilo bi nam drago da nam se mladi ljudi jave i ove godine.

11. svibanj 2024 22:02