StoryEditorOCM
KulturaUMJETNIČKI DOPRINOS

U prizemlju Narodne knjižnice Grad otvorena izložba ‘Grad slavi Njemu u čast‘: ‘Ovo je još jedan likovni progovor o Festi sv. Vlaha!‘

Piše Bruno Lucić
2. veljače 2024. - 18:07

Povodom Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika a u organizaciji Dubrovačkih knjižnica u prizemlju Narodne knjižnice Grad otvorena je izložba "Grad slavi Njemu u čast". Na izložbi sudjeluju: Dubravka Rathman, Vedran Grabovac, Luce Đuraš, Mišo Baričević, Mirica Dubčić, Nikola Nino Dubčić, Miroslav Stamatović, Karja Tolja, Josip Škerlj, Valter Kožul, Maja Kovačević, Veronika Šulić, Maro Kriste, Marta Baće i Robert Kralj. Potonji je kao djelatnik Dubrovačkih knjižnica rekao par uvodnih riječi.

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

- Po izložbenom programu Knjižnice, svake godine u ovo doba imamo izložbu na temu Feste sv. Vlaha. Tako smo i ove godine okupili 15 autora s njihovim likovnim pristupom ovoj Festi. Zbog izložbe u Kazalištu Marina Držića nastojali smo izbjeći lik svetog Vlaha na način da napravimo neke druge elemente koji simboliziraju Festu sv. Vlaha. Nadam se da smo uspjeli u tome, naveo je Kralj. 

Izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

image

Grad slavi Njemu u čast

Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

- Ovo je još jedan likovni progovor o Festi sv. Vlaha. Tema je široka, ali je bila ograničena time da je lik sv. Vlaho pokušan prikazati na drugi način, ne samo frontalno. Unatoč tome da se na prvi pogled čini da je u likovnom smislu sve rečeno o svetom Vlahu, postoji jako puno pogleda i jako puno motiva koji nisu obrađeni. Vidite na izložbi što sve može značiti Festa sv. Vlaha nekom likovnom oku i platnu. Drago mi je da su se Dubrovačke knjižnice i ove godine uključile u program Feste i drago mi je da su se svi autori koji su se odazvali, potrudili da pokažu kako oni vide motiv Feste i sv. Vlaha na svoj a opet drugi način, izjavio je Viđen.

Izložba ostaje otvorena dva tjedna.

29. travanj 2024 20:36