StoryEditorOCM
KulturaKršćansko lice kulture

U organizaciji DSO-a i Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije: publiku očekuje veličanstveni koncert, izvedba Mozartovog ‘Requiema‘

Piše Dv
20. ožujka 2024. - 12:05

Dubrovački simfonijski orkestar i za ovogodišnje izdanje manifestacije Kršćansko lice kulture priređuje veličanstveni koncert. Riječ je o oratorijskom remek djelu i jednom od najgenijalnijih djela uopće, Mozartovom Requiemu. U organizaciji DSO-a i Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije, koncert će održati u utorak, 26. ožujka u crkvi Male braće. Početak koncerta je u 20 sati.

Requiem je Mozartovo posljednje djelo, nastalo njegovim umiranjem i suočavanjem sa skorom smrću. Ostaje nedovršeno smrću u prosincu 1791. godine, a prema skicama ga završava njegov učenik Franz Xaver Süssmayr. U njemu je sažeta sva dramatičnost i strahota posljednjeg suda, ali i jednakost svih pred Bogom na taj dan. S jedne strane postavljen je zbor koji predstavlja masu, a s druge su solisti koji preispituju smisao postojanja i postavljaju nadu u onozemaljski život. Koncertom će ravnati Hari Zlodre, a zbor čine Mješoviti zbor studija glazbe FPMOZ-SUM, Akademski zbor Pro musica i Zbor srednje glazbene škole Ivana pl. Zajca iz Mostara. Solisti su sopranistica Neda Pejković, mezzosopranistica Žana Marendić, tenor Bože Jurić-Pešić i bas Ante Jerkunica.

Ulaz na koncert je besplatan. Ovim koncertom, svečanim i transcedentnim Requiemom, Mozartovom glazbenom oporkukom, završit će se manifestacija Kršćansko lice kulture 2024. godine.

Organizaciju koncerta podržali su Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanska županija.

27. travanj 2024 04:40