StoryEditorOCM
KulturaNARODNA KNJIŽNICA GRAD

U čast proljeću, ususret Uskrsu: Četrnaest dubrovačkih umjetnika okupilo se da bi ‘probudilo‘ boje i obnovilo oblike

Piše Bruno Lucić
11. travnja 2022. - 23:35

U prizemlju Narodne knjižnice Grad otvorena je grupna i uskršnja izložba 14 dubrovačkih umjetnika pod nazivom ”Buđenje boja, obnova oblika”. Tema izložbe je buđenje proljeća, odnosno Uskrs, a autori koji su izložili svoja djela su: Mišo Baričević, Marta Baće, Vedran Grabovac, Vulko Hajdić, Marija Koprivica, Maja Kovačević, Robert Kralj, Loren Ligorio, Anamarija Obradović, Diana Rajić, Silvija Sikavica, Josip Škerlj, Anto Violić i Josipa Vlašić.

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

U ime domaćina i organizatora, okupljene je pozdravila glasnogovornica Dubrovačkih knjižnica Andrea Oberan. Potom je povjesničar umjetnosti i autor popratnog teksta, Ivan Viđen, kazao nekoliko riječi o karakteru izložbe.

- Ovo je jedna proljetna izložba lako pamtljivog imena ”BBOO - Buđenje boja, obnova oblika”. Kao što znamo, grupacija od 14 dubrovačkih umjetnika u – usudio bih se reći – uhodanom likovnom salonu Dubrovačkih knjižnica na temu buđenja boja, obnove oblika odnosno Uskrsa, a Uskrs je u ovom slučaju, kao što možete vidjeti, jedna široko shvaćena tema, a opet shvaćena kao i naslov, dakle, buđenje boja – obnova oblika. Nije fraza ako kažem da naše podneblje u kojemu živimo, mediteransko podneblje, hoćeš-nećeš tjera nas da budemo opsjednuti bojama i oblicima te da je to nešto što je sasvim prirođeno našem oku. S druge strane, Uskrs kao buđenje ciklusa života, podsjećanje na ciklus života, na buđenje prirode nakon zime a i života nakon smrti je opet je lakše izraziti jakim bojama, emocijama i gestama. Ovdje izloženi umjetnici kao jedna grupacija bez neke posebne afilijacije su toj temi, tim osjećajima, koja zadana tema u njima budi, pristupili na najrazličitije načine.

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

Vidjet ćete velike varijacije u tehnikama i formatima, a i u pristupima – od onih koji su tu temu nekako obradili doslovno uzimajući teme ili simbole povezanih s Kristovim životom i njegovom mukom preko onih koji su tu temu uzeli u aluziji, u nekakvom naslućivanju do onih koji su se potpuno udaljili od samog događaja Uskrsa, rekao je povjesničar umjetnosti te dodao:

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

- Prikazali su što njima zapravo proljeće, buđenje proljeća u ovo uskrsno doba znači. Naravno da je ono što možemo reći na jednoj grupnoj izložbi, a ne možemo nekoga izdvajati posebno, možemo reći da svaki od nas pa tako i svaki od umjetnika od onoga što nosi u sebi kad mu se da nekakva tema može iskreno i otvoreno predočiti, što ustvari on osjeća o tome. U odnosu na onu bazu koju svatko od njih nosi u sebi, na to i odgovara ovom nadgradnjom koja se vidi u svakom umjetničkom djelu. No, "Buđenje boja, obnova oblika" je i trajanjem do 21. travnja jedna uskrsna izložba ove godine i umjetnicima koji su nas ovdje počastili svojim djelima možemo zaželjeti da slikaju i dalje te da i dalje rade na buđenju boja i obnovi oblika, poručio je Viđen. 

07. svibanj 2024 09:53