StoryEditorOCM
KulturaLJETO U GRUŽU:

STREET PARK/ART PARK Prvi korak ka pretvaranju Gruža i parka u ekološko- umjetničku oazu

Piše napisao i snimio: Ahmet KALAJDŽIĆ
24. srpnja 2021. - 13:04

Danas je u sklopu  manifestacije "Ljeto u Gružu" započeo prvi "Street Art / Art park". Riječ je o projektu zamišljenom kao urbana platforma za suvremenu umjetnost koja aktivira javni prostor te park i umjetnike čini vidljivima široj javnosti. Projekt su os,mislile dizajnerica Kristina Mirošević i umjetnica Iris Lobaš Kukavičić, a jutros su ga posjetili i gradonačelnik Mato Franković koji je tako dao potporu organizatorima i sudionicima ovog iznimno vrijhednog projekta koji će dugoročno utjecati na ozračje Gruža, ali i cijelog Dubrovnika.

image
Počeo je prvi Street Art/Art park u sklopu manifestacije "Ljeto u Gružu"
Ahmet KalajdŽiĆ

U zapadnom dijelu parka su tri, javnim natječajem izabrabne dubrovačke umjetnice, oslikavale klupe u parku. Riječ je o Jasmini Runje, Leni Kramarić i Josipi Vlašić. Cijeli park je iskorišten da bi se, pored navedenih umjetnica, izložile umjetničke slike dubrovačkih akademskih slikara Anamarije Bezek, Klare Knego, Ive Laterze, Iris Lobaš Kukavičić, Ivane Miloglav, Wande Mitrović, Ivana Peraka, Tine Violić i Eve Zvrko.

image
Ivan Perak jedini je umjetnik među umjetnicama- sudionicama Street Art/Art parka
Ahmet KalajdŽiĆ

-Željeli smo iskoristiti ova j predivni park i od njega stvoriti "Street Art / Art park". Iseja je da umjetnici oslikavaju klupe a ostali, njih 12, se predstavljaju svojim radovima. Tako smo doveli kulturu ljudima ovog diejla grada. Reakcije su pozitivne i veliki je interes te nerijetko razgovaraju s umjetnicima- rekla je suorganizatorica manifestacije Kristina Mirošević koja je zahvaljujući gradonačelniku Frankoviću na potpori projektu koji je dio urbanog oživljavanja Gruža i "Respect the  City" projekta te da je, unatoč početku manifestacije bio veliki interes  umejtniak i vrlo teško izabrati sudionike.

image
Josipa Vlašić je sudionik Street Art/Art park manifestacije
Ahmet KalajdŽiĆ

Akademska slikarica Josipa Vlašić na klupi je slikala rasute šipke:- Znam da im nije sezona, ali sam se odlučila za njih da sa svojom jakom, roskastom bojom budu uočljivi i nadam se da će konačni rezultat biti dobar. Bit će to cjelodnevni proces i trebam još jedan sloj boje dati, ali usmjet ću- rekla je Vlašić dok je dubrovački gradonačelnik Mato Franković prigodom posjeta rekao:

image
Počeo je prvi Street Art/Art park u sklopu manifestacije "Ljeto u Gružu"
Ahmet KalajdŽiĆ

-Ljeto u Gružu je izvrstan projekt a transformacija u Street Art park otvara nove vidike i nove mogućnosti ovog lijepog i plemenitog prostora kojem će sad umjetnici udahnuti novi duh. Upravo se radi se na tri klupe koje će umjetnici darovati gradu a projekt se nastavlja i umjetnici će ga i dalje oplemenjivati sugrađanima i svim posjetiteljima.  Park nalazi između dvije ceste i kao takav je možda manje atraktivan za provođenje slobodnog vremena u njemu, ali istovremeno kada dođete u njega i vidite koliko je lijep i uredan, da predstavlja mir unutar velike urbane zone, vjerujem da će takav nastaviti privlačiti sugrađane i turiste. Za Gruž u budućnosti planiramo transformaciju gdje će se promet spustiti ispod postojeće razine ceste, a ovaj postojeći dio popločat ćemo kamenim pločama. Možemo zamisliti kako će izgledati ovaj prostor bez automobila! To je nešto što gradu treba, a već smo predstavili idejna rješenja, nastavljamo dalje s projektnom dokumentacijom, a dobili smo i zelena svjetla Europske unije i Jaspersa. Realni rokovi su završetak ove programske inicijative EU unutar sedam godina, a u aktualnom četverogodišnjem mandatu možemo završiti izradu cjelokupne projekten dokumentacije i tako promišljati grad budućnosti – rekao nam je gradonačelnik Franković koji ideju spuštanja prometa u "podzemlje" ima i za Lapad na potezu od kružnog toka do nogometnog stadiona, čime će Dubrovnik u cjelini postati ljepše mjesto za njegove stanovnike. Sve se može financirati sredstvima europskih fondova i predstoje koraci ka aplikaciji za te novce.

20. travanj 2024 00:29