StoryEditorOCM
KulturaPRESSICA UOČI 71. IGARA|

‘S vremenom se treba akomodavat‘, važno je da se tradicija nastavlja!

Piše Bruno Lucić
8. srpnja 2020. - 13:10
Konferencijom za medije u atriju palače Sponza najavljen je početak 71. Dubrovačkih ljetnih igara. Intendantica Dora Ruždjak Podolski iznijela je nekoliko svojih razmišljanja.

- Ponosna sam da se 71. Dubrovačke ljetne igre održavaju i to prvenstveno zahvaljujući viziji ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek koja je prije kriznog, prvog vala i nekako paralelno s tim nesretnim događanjima, imala viziju i željela svojski da se Igre održe. S obzirom na to da smo imali tu vrstu garancije, nismo spavali tijekom pandemije, nego smo zaista na relaciji Dubrovnik-Zagreb izuzetno konstruktivno razgovarali o novim oblicima i novim modalitetima koji bi trebali obilježiti eventualne Igre - ako će se održati. Bili smo uvijek puni vjere i nade da će se to sve i dogoditi. I eto nas! Puno toga izazovnog je pred nama, program je krojen s puno mara prema Dubrovniku samom, prema njegovom predivnom ambijentu i neuništivom duhu.

image
S konferencije za medije u atriju palače Sponza uoči otvorenja igara 10.srpnja
Božo Radić/Hanza Media



Uistinu sam sretna će to zapravo biti prava ambijentalnost i to je neka vrsta nagrade u ovakvim vremenima. Pored naših programa koji su strukturirani specijalno za festival, kao i uvijek imamo dva lijepa gostovanja i odlično je da će Dubrovčani, građani, posjetitelji imati prilike upoznati se opet s predstavama koje su izuzetne, a opet kažem privilegijeus obzirom na to da, uz Salzburg i Ljubljanu, u svijetu su i Dubrovačke ljetne igre. Bio bi onda Salzburg kao najstariji festival, pa onda Igre, pa onda tek Ljubljana, ali važno je naglasiti koliko moramo biti ponosni na tu činjenicu odnosno osvijestiti te činjenice koliko je u ovim vremenima bitna kultura jer taj segment je dosta stradao tijekom pandemije, kazala je intendantica te nastavila:


- Pokazalo se ustvari neopravdanim tvrditi kako su umjetnici 'uhljebi' i kako su jedna tako 'sporedna pojava' jer na kraju krajeva, kao što znamo koliko se materijala konzumiralo online, kulturnih i kulturnih sadržaja, za početak, a da ne kažem koliko su se umjetnici istaknuli u nekim volonterskim i dobrotvornim udrugama, inicijativama tijekom ove pandemije. Važno mi je to naglasiti jer trebamo znati mjesto i vrijeme koje nas obilježava i kojemu na taj način pripadamo i dajemo svoj obol. Još ću samo reći da sam isto tako uz potporu ministrice i njenu jednu sugestiju zajedno sa svim mojim suradnicima i s 'kućom' kao takvom, organizacijskom platformom, dajemo priliku mladim umjetnicima, dajemo priliku samostalnim umjetnicima i svim onim umjetnicima koji su ostali bez ikakvih prihoda u vrijeme ove krize. Tako da smatram da Igre uz svoje doajene i svoj respektabilni identitet koji ima i ove godine, daju podršku i vidljivost jednoj skupini koja je ugrožena i koja je stradala. Sretna sam i zbog ovogodišnjeg otvaranja, jedva ga čekamo kao taj neki novi oblik - Marina, svaka ti sreća na tvom putu! Dobro nam došli na sva događanja, poručila je Ruždjak Podolski.

image
S konferencije za medije u atriju palače Sponza uoči otvorenja igara 10.srpnja
Božo Radić/Hanza Media


Osvrnuo se na Igre i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.
- Ispred nas su 71. Dubrovačke ljetne igre, kažu 's vremenom se treba akomodavat'' tako da uistinu Ljetne igre idu u korak s vremenom te, naravno, epidemiološkim uvjetima kojim se moramo prilagoditi. Zato će ovogodišnje Ljetne igre biti posebne. Ono što je važno i što je bitno reći: tradicija se nastavlja, Dubrovačke ljetne igre će i ove godine imati izvrstan program, svatko će za sebe pronaći ponešto i to je ono što je važno. Mi svi iz Grada znamo koliko nam znače Ljetne igre i koliko su bitne i značajne za Grad. Naučili smo mi da nam u Gradu ponekad smetaju i gosti u okviru programa, mislim da će to ove godine, nažalost, biti manje, ali vratit će se gosti i opet će se vratiti Ljetne igre iduće godine, ako Bog da, na svoju staru poziciju. Idemo u korak s vremenom, nastavljamo dalje, zahvalio bih se na dosadašnjoj a nadam se i budućoj suradnji i s vodstvom Ljetnih igara i s intendanticom, do sada smo uvijek 'disali kao jedno', nadam se da će isto tako biti u budućnosti i nema, naravno, razloga da ne bude tako. Veselim se programu i naravno otvaranju Ljetnih igara koje će biti sve, samo ne standardne, koje će biti uistinu posebne, kazao je Franković.

Dožupanica Žaklina Marević istaknula je zadovoljstvo programom, čestitala je vodstvu Igara, ali je posebno pohvalila dječji program.
Pomoćnik za dramski program Saša Božić komentirao je dramski program.
- Doista smo sretni i ponosni da se Dubrovačke ljetne igre održavaju, jedan od rijetkih europskih ljetnih festivala koji se događa. I, već kad smo počeli, kada je došlo do pitanja hoće li biti Igara ili ne, pokušali smo kao umjetnički tim ovu situaciju shvatiti kao neku vrstu kreativnog poticaja za neko promišljanje festivala i njegovih produkcija. Unatoč smanjenim financijskim sredstvima, predstavit ćemo čak četiri produkcije, produkcije i suradnje i one su nekako konceptualno i programski sve objedinjene na način da se bave reinterpretacijom djela dubrovačkih autora. Veselim se, vidim po prodanim kartama da je odaziv publike jako, jako dobar. Ljudi su zainteresirani i pozivam još ostale građane, posjetitelje Dubrovnika da uživaju u programima Dubrovačkih ljetnih igara, izjavio je Božić.

image
S konferencije za medije u atriju palače Sponza uoči otvorenja igara 10.srpnja
Božo Radić/Hanza Media


Ravnateljica Ivana Medo Bogdanović komentirala je financijski aspekt ovogodišnjeg festivalskog izdanja.
- Financije su smanjene i to za 60 posto u odnosu na usvojeni proračun u veljači. Međutim, smanjili su se i troškovi pripremanja samih izvedbi. Kao što vidite, pripremili smo bogat program. Troškovi odnosno financijski proračun se smanjio i od strane ulaznica jer, kao što znate, pridržavanjem fizičke distance izgubili smo, rekla bih, 70 posto kapaciteta gledališta odnosno ulaznica i zaista nemamo problem ove godine prodati ih, ali vidimo da su naši Dubrovčani, onaj dan kad smo pustili ulaznice u prodaju, odmah krenuli kupovati, rezervirati karte bez obzira na to što ne znamo što nas čeka u narednih 45 dana trajanja Igara. Iznimno smo ponosni što je, od 6,5 milijuna kuna, koliko iznosi ovogodišnji proračun, čak 2 milijuna kuna ostvareno od sredstava sponzora i donatora i moramo biti svjesni da je to jako veliki iznos inače, a kamoli u ovoj pandemiji. Dobili smo čak i neke nove sponzore i potpisali ugovore u jeku pandemije kao što je, recimo, EuroHerc, naš novi sponzor, ali svakako ide zahvala, prvenstveno zakladi Caboga koja je ove godine s nama, MasterCard, OTP banka, Tele2, Jadranski luksuzni hoteli, Kraš i Coca Cola. Bez ta dva 2 milijuna kuna program ne bi mogao biti ovako bogat, ovim se putem zahvaljujem i svim drugim financijerima: Ministarstvu kulture, Gradu i Županiji. Imamo i sredstva iz europskih fondova odnosno iz europskih projekata, kazala je Medo Bogdanović te pozvala sugrađane da dođu na 71. Igre.
Dodala je kako vjeruje da će ove godine 90 posto publike činiti domaća publika, a inače je omjer lani bio 50:50 što je, prema njezinim riječima, "i tada dokazivalo koliko smo gradski festival iako smo međunarodnog karaktera". Navela je kako će vjerojatno ove godine u publici sjedati više Dubrovčana nego ikada te je ravnateljica DLJI i njima zahvalila na potpori.

image
S konferencije za medije u atriju palače Sponza uoči otvorenja igara 10.srpnja
Božo Radić/Hanza Media


Redateljica svečane ceremonije otvaranja Marina Pejnović više je rekla o otvaranju:
- Kao što znamo, prvi put u povijesti otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara bit će u portu. S jedne strane to je mana zato što nije na tradicionalnom mjestu, a s druge strane je vrlina upravo zato što ćemo na toj lokaciji moći ostvariti sve epidemiološke uvjete, a izaći se jedna nova slika Dubrovnika u širu javnost preko televizije. Veliko je čudo što uopće ove godine imamo Dubrovačke ljetne igre, to je i ideja otvaranja: Negromant dolazi u Grad i budi građane, budi ljude. Ove godine imamo dva orkestra: jedan je Dubrovački simfonijski orkestar koji se nalazi na šetnici ispred Arsenala, imamo Jazz orkestar HRT-a koji se nalazi na velikom mulu, na malom mulu imamo Aljošu Jurinića, glumci su posvuda kao i uvijek i pozvano je ove godine građanstvo na zidine iznad poteza prema Porporeli i na šetnici prema Porporeli. Također, uzvanici će biti na brodovima na velikom mulu i bit će jako zanimljivo, kazala je Pejnović ne želeći otkriti kako će izgledati najsvečaniji čin - podizanje zastave "Libertas".

No, već se ranije moglo čuti kako će se zastava podići na tvrđavi sv. Ivana. Također, ove godine, kao što je to bio običaj do sada, na otvaranju neće sudjelovati zbor, navodno radi epidemioloških smjernica, ali će sudjelovati manji vokalni sastav.

Glasnogovornica Igara, Karla Labaš također je podsjetila na neke važne stavke.

- Ove godine ne dolazi se na otvaranje s ulaznicom, nije potrebna ulaznica. Dva su otvorena ulaza za publiku: to su mala vrata od Akvarija i ulaz na zidine na tvrđavi sv. Ivana. Gore imamo približno 120 mjesta za publike, dole ćemo imati približno 200 mjesta. Ulaze ćemo otvoriti točno u 20 sati i ostat će otvoreni do popunjenja označenih i dostupnih mjesta. Naravno, bit će moguće ceremoniju otvaranja pratiti i iz baraka i brodica u portu - kako s onih na vezovima na malom i velikom mulu, na rivi, tako će i iz drugih lučica vlasnici baraka moći doploviti u porat do, naravno, prije početka ceremonije, do 20.30 sati, pojasnila je Labaš.

Svečana ceremonija otvaranja 71. Igara održat će se u staroj gradskoj luci 10. srpnja u 21 sat, a generalna proba za dan prije točno u ponoća.
25. travanj 2024 22:22