StoryEditorOCM
KulturaDJEVOJKA SE ODMARA

Otkrivamo: U Zagrebu se pojavila slika Vlaha Bukovca kojoj se više od pola stoljeća gubio svaki trag

Piše Romina Peritz/JL
14. ožujka 2024. - 10:36
Djelo iz ‘sretnog praškog razdoblja cavtatskog slikara Vlaha Bukovca ‘Djevojka se odmara‘ pronađena u ZagrebuJl/

Slika se nekad nalazila u zbirci Bukovčeve kćeri Ivanke, a nastale je tijekom slikarevog "sretnog razdoblja" u Pragu, donosi Jutarnji.

Na aukciji koja će se održati u utorak 19. ožujka u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, među osamdesetak djela bit će ponuđena i slika Vlaha Bukovca "Djevojka se odmara" iz 1909. godine, dosad smatrana izgubljenom. Riječ je o djelu iz Bukovčeva praškog razdoblja koje nikad nije bilo izlagano u Hrvatskoj, no spominje se u monografiji "Vlaho Bukovac – Život i djelo" iz 2005. Vere Kružić Uchytil koja ju je obradila na temelju fotografije i kazivanju slikarevih nasljednika iz Cavtata.

Bukovčev opus nastao zadnjih godina prvog desetljeća 20. stoljeća u Pragu, slikarevog "sretnog razdoblja", nevjerojatno je brojan, ali sva su djela, smatra autorica, bez iznimke izvanrednog likovnog dometa.

Nakon Bukovčeve smrti 1922. godine slika je ostala u praškoj zbirci umjetnikove kćeri Ivanke Bukovac Javorsky u kojoj je i evidentirana 1968., godini kada se odlučila vratiti u Cavtat. Slici se potom gubi trag. U aukcijskoj kući napominju da je Bukovčeva "Djevojka koja se odmara" u Hrvatsku stigla prvi put nakon više od jednog stoljeća nakon što je naslikana i prvi put u svome postojanju izložena je u Zagrebu ovih dana, u prostorijama Artmarka gdje će biti sve do aukcije.

Prema riječima povjesničarke umjetnosti Biserke Rauter Plančić ova Bukovčeva slika, iako ne prikazuje mladoliku ljepoticu kojih je u opusu tog umjetnika popriličan broj, izvrstan je primjer slikarova fascinantnog umijeća da dočara apartnost dame koju portretira, ljepotu njezinih ruku i bjelinu prozračne haljine koja joj rasvjetljava brigama zamoreno lice.

Tijekom svog praškog razdoblja Bukovac je na tamošnjoj Umjetničkoj Akademiji vodio slikarsku klasu na kojoj su studije započinjali i brojni hrvatski slikari, navodi nadalje Rauter Plančić, a osim pedagoškim radom ta je njegova dionica obilježena i plodnim slikarskim stvaralaštvom, poglavito portretima kojih je i ova slika primjeren dio.

Procijenjena vrijednost slike "Djevojka se odmara" je 45 do 65 tisuća eura što je ujedno i najskuplje djelo na aukciji.

28. travanj 2024 03:11