StoryEditorOCM
KulturaRAZGOVOR S RAVNATELJEM UMJETNIČKE GALERIJE DUBROVNIK

MARIN IVANOVIĆ Kulturna ustanova ne može samo otvoriti svoja vrata i čekati da netko dođe

18. veljače 2018. - 23:41

Marin Ivanović godinu je dana ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik. Kako se snašao u novoj funkciji, kako je zadovoljan novom gradskom upravom, kako će otvoriti vrata Galerije javnosti, što je s restoranom i suvenirnicom u sklopu Galerije, zašto preferira suvremene umjetnike pa i Davida Guettu, otkriva u razgovoru.

OBNOVA VILE BANAC

Vaš mandat počeo je uz mnoga osporavanja i odobravanja. Što ste sebi u ovih godinu dana osporili, što odobrili, a što naučili?

U protekloj godini dana sam se suočio s mnogim izazovima i potrebama za učenjem o financijama, garđevinskoj dokumentaciji, managementu osoblja, komunikaciji s publikom, suradnji s raznim ustanovama i tvrtkama. Sve je trebalo usvojiti brzo, da bi se ostvarilo osnovno poslanje, a to je program. I osobno sam se dodatno izgradio, opet sam osvijestio ljudsku dobrotu i zlobu. Naučio sam prihvaćati udarce i ići dalje, a beskrajno cijeniti male stvari. Ovu i prethodnu godinu ne bih nizašto mijenjao jer smo od ustanove koja je mnogima Dubrovčanima na srcu i važna, a zatvorila se u sebe, dobili ustanovu koja diše punim plućima i ostvaruje mnogobrojne programe.

Ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara hvali novu gradsku upravu, a što kažete Vi kao ravnatelj UGD-a?

U prvoj godini njihovog i moga mandata doživio sam da je gradska uprava odobrila dodatnih 300 tisuća kuna Umjetničkoj galeriji za rješavanje problema lifta koji 40 godina nitko nije bio u stanju riješiti. Lift je sada u fazi izrade, a do kraja ožujka trebao bi proraditi. Gradonačelnik je u šest mjeseci četiri puta bio kod nas, otvorio je dvije najvažnije izložbe i dva dječja projekta čime je pokazao senzibilitet i kulturu postavio visoko na listu prioriteta. Također, njegova zamjenica Jelka Tepšić je na skoro svim našim događanjima. Zavod za obnovu Dubrovnika je na poziv Upravnog odjela za međunarodne projekte i fondove Europske unije u program za 2018. uvrstio izradu projektne dokumentacije za kandidiranje UGD- a na EU-fondove radi obnove zgrade. Očekujemo da će do rujna biti gotova sva dokumentacija, tako da je naša suradnja s gradskom upravom više nego zadovoljavajuća.

Vila Banac je na klizištu, govori se kako je ugrožena statika zgrade. Raspada li se Umjetnička galerija u doslovnom smislu?

Zgrada je izuzetno derutna: otpada žbuka, vlaga je potpuno uništila pojedine stropove, popucali su skalini u glavnom atriju jer se zgrada izmiče. Vanjski frontalni zid...

Cijeli razgovor pročitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika!


 

 

10. lipanj 2024 15:56