StoryEditorOCM
KulturaZatvaranje 18. Epidaurus Cavtat Festivala uz dvije dive

Ksenija Prohaska i Milka Podrug-Kokotović izmamile i suze i smijeh mnogobrojne publike

Piše DV
22. rujna 2024. - 08:54

Završna večer 18. Epidaurus Cavtat Festivala donijela je emotivan i nezaboravan nastup dviju ikona hrvatskog kazališta - Ksenije Prohaska i Milke Podrug-Kokotović. U intimnom ambijentu Teatra Epidaurus, Domu kulture Cavtat, publika je uživala u kombinaciji poezije, glazbe i pregršt anegdota koje su dotaknule srca svih prisutnih.

Ksenija Prohaska briljirala je svojim dojmljivim glazbeno-poetskim nastupom, odajući počast djelima velikana poput Lorce ili pak Nerude, te evocirajući strast i bol ‘nikad prežaljenog‘ flamenca, dok je večer otvorila nezaboravnom izvedbom pjesme ‘Gracias a la vida‘. Publika je saznala i to kako će Ksenija uskoro izdati i zbirku svoje poezije, čemu se neizmjerno veselimo.

Tijekom nastupa, prisjetila se svog prvog susreta s Milkom Podrug-Kokotović, kojeg je doživjela kroz ekran gledajući legendarni ‘Libar Marka Uvodića‘.

- Kada sam je prvi put ugledala, znala sam da želim biti glumica. Milka me nadahnula tada, a inspirira me i danas - prisjetila se Ksenija emotivno - Zajedno smo radile u predstavama ‘Bjegunka‘ i ‘Nosi nas voda‘ - nezaboravno! - emotivno je istaknula naša svjetski poznata glumica.

Milka Podrug-Kokotović, ispunjena emocijama, pridružila se na pozornici Doma kulture svojoj ‘partnerici‘ iz ‘Bjegunki‘, dijeleći sa publikom niz anegdota iz kazališta i privatnog života, sve uz britak humor. S posebnim osmijehom prisjetila se kako je uvijek imala ‘Miša‘ u životu – njen suprug Mišo Kokotović je jedan, a drugi    dugogodišnji suradnik, naš legendarni glumac Miše Martinović, čija je kćer Perica bila među brojnom publikom ove posebne večeri.

Milka Podrug-Kokotović poznata je po svojoj dugoj i bogatoj karijeri, koja obuhvaća uloge od tragičnih heroina do komičnih likova, a u hrvatskom kazalištu ostavila je neizbrisiv trag, osobito na Dubrovačkim ljetnim igrama od 1964. godine. Rođena u Dicmu 1930. godine, svoju profesionalnu karijeru započela je u Dubrovniku, gdje i danas djeluje u Kazalištu Marina Držića. Podrug-Kokotović igrala je brojne nezaboravne uloge u domaćim filmovima i serijama, a kritičari i kazališni znalci hvale njezino glumačko umijeće i bogatu scensku prisutnost. Za svoj dugogodišnji rad osvojila je brojna priznanja i nagrade, uključujući nagradu za životno djelo.

Ksenija Prohaska, jednako istaknuta hrvatska glumica, u Zagrebu je završila Akademiju kazališnih umjetnosti, a tijekom karijere ostvarila je brojne zapažene uloge, kako na kazališnim daskama, kroz različite uloge klasičnog kazališnog repertoara: od grčkih tragedija do Shakespearea, Goldonija, Lorce, Ibsena, Strindberga... Veliko priznanje doživljava za ulogu Nevjeste u Lorcinoj Krvavoj svadbi. Priznanja doživljava i na filmovima kao što su legendarni "Gosti iz galaksije" oskarovca Dušana Vukotića i "Bugsy" s Warrenom Beattyjem, koji su pridonijeli njezinoj svjetskoj slavi. Povratak u Hrvatsku označio je i njezin trijumf na domaćim kazališnim scenama, gdje se istaknula u ulogama kao što su Filumena Marturano i Marlene Dietrich.

Nastupom na Teatru Epidaurusa, obje su glumice još jednom dokazale svoju veličinu i umjetničku snagu, oduševivši prisutne dojmljivim izvedbama i osobnim pričama. Večer je završila s nostalgijom i obećanjem - novi susret na 19. izdanju festivala, u iščekivanju nove zanimljive predstave.

Epidaurus Cavtat Festival još jednom je pokazao zašto je nezaobilazno kulturno događanje na jugu Hrvatske, a završnica s legendarnim glumicama Ksenijom Prohaska i Milkom Podrug-Kokotović zauvijek će ostati u srcima svih prisutnih. Vidimo se dogodine, u 19. izdanju ovog značajnog kulturno-umjetničkog manifesta na jugu Hrvatske.

22. rujan 2024 08:55