StoryEditorOCM
KulturaSUDBINA FESTIVALA |

IVANA MEDO BOGDANOVIĆ O 71. DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA Upitnije su nam naše premijerne predstave nego primjerice dramska gostovanja

Piše Bruno Lucić
26. ožujka 2020. - 09:56
Pandemija koronavirusa dovela je do otkazivanja brojnih događanja, manifestacija svjetskog i europskog glasa, otkazan je i festival u njemačkom Bayreuthu koji je trebao započeti 25. srpnja, a jedna od najvažnijih europskih, hrvatskih i dubrovačkih festivala - Dubrovačke ljetne igre - nije pošteđen posljedica. Pretprogram 71. Igara tradicionalno je predstavljen na Kandeloru, u međuvremenu je objavljen cjelokupni program te se krenulo s internetskom prodajom ulaznica.

Iz niza razloga, kao što su vremenski uvjeti, zauzetost prostora i slično, Igre ne možemo naprosto odgoditi za rujan, poručuje sugovornica

 

Prerano za otkazivanje


Koliko je ugroženo održavanje 71. festivalskog ljeta i hoće li i ga uopće biti, otkriva ravnateljica Ivana Medo Bogdanović.

- Svi smo u ovom trenutku svjesni da program 71. Igara, onako kako smo ga 2. veljače najavili, nećemo moći realizirati, tako da sada pokušavamo pronaći način kako izvesti barem dio planiranih programa kad i ukoliko se situacija stabilizira. Zaustavili smo i internetsku prodaju ulaznica jer je izvjesno da ćemo neke programe moći izvesti tek dogodine, a vjerojatno će doći i do izmjena u datumima izvođenja onih programa koji će se na koncu održati ovo ljeto. Svakako smatramo da je sad zaista prerano za otkazivanje cijelih Igara, ali i za najavu eventualnog skraćenog programa, ističe ravnateljica DLJI-a.

Proljeće je razdoblje kada pomalo započnu probe za dramske premijere, a ravnateljica je dala i odgovor na pitanje hoće li se Igre možda odgoditi.

image
Predstavljanje pretprograma 2. veljače 2020.
Božo Radić/HANZA Media


- Probe za prvu dramsku premijeru, „Očevi i djeca“ prema Turgenjevu u režiji Ivana Popovskog 25. srpnja na Lokrumu bi trebale krenuti početkom svibnja u Zagrebačkom kazalištu mladih, koje je koproducent predstave. Prerano je prognozirati hoće li kazališta tad već započeti s radom, kakve će biti preporuke nadležnih za okupljanja i slično. Vidimo i sami da je situacija nepredvidiva i da se stvari mijenjaju iz dana u dan. Termini Igara, međutim, neće se mijenjati, ali programi unutar vremenskog okvira od 10. srpnja do 25. kolovoza, sigurno hoće. Igre, iz niza razloga, kao što su vremenski uvjeti, zauzetost prostora i slično, ne možemo naprosto odgoditi za rujan, pojašnjava sugovornica.

Moglo se ovih dana čuti kako strani umjetnici otkazuju svoje nastupe.

- Ovdje se ne radi o otkazivanju nastupa već o „višoj sili“ koja je sastavni dio svih naših ugovora. Naime, ukoliko se zbog više sile ne održi program svi imamo obvezu pronaći novi termin nastupa, a u našem slučaju bi to bilo ljeto 2021. godine. Viša sila nije samo virus u srpnju i kolovozu kad se Igre odvijaju, već i sada u ožujku i travnju, jer smo uslijed ugroze ostali bez financija, kasni se s pripremama; suludo, ako ne i nemoguće, bi bilo u ovom trenutku slati rezervacije hotelima, tražiti radnike, raspisivati javne nabave, kupovati avionske karte i provoditi ostale organizacijske aktivnosti, objašnjava Medo Bogdanović.

Ovakve situacije posebno ugrožavaju dramske premijere.

image
Ivana Medo Bogdanović
CROPIX


- Možemo reći da su naše premijerne predstave upitnije nego primjerice dramska gostovanja jer je s pripremama za vlastite premijerne dramske produkcije potrebno krenuti ranije, a i zahtijevaju više financijskih sredstava. Vjerujem da ćemo u narednih mjesec dana imati konkretnije informacije oko toga što će od najavljenog programa 71. Igara ovo ljeto biti izvedeno, dodaje Medo Bogdanović.
 

Odgovornost prema javnim novcima


Također se nameće pitanje hoće li Ministarstvo kulture, Grad Dubrovnik i Županija korigirati odnosno smanjiti iznose namijenjene Igrama.

- Nemamo još službenu odluku o smanjenjima, ali iluzorno bi bilo to ne očekivati. To se posebice odnosi na financijska sredstava koje za festival osiguravaju Grad Dubrovnik i Županija Dubrovačko-neretvanska čiji proračuni velikim dijelom ovise o turizmu. Čini mi se da su upitne i potpore Hrvatske turističke zajednice te Turističke zajednice Grada Dubrovnika, a svakako će doći do smanjenja planiranih iznosa prihoda od prodaje ulaznica, najmova i slično. Mogu obećati da ćemo imati razumijevanja i da ćemo se ponašati odgovorno prema javnim novcima. To uvijek i činimo, a sada ćemo se još više potruditi što više novca pribaviti od donatora i sponzora, kazuje ravnateljica.

S druge strane, tu su sponzori.

- Dio naših vjernih sponzora je već uplatio sredstva za 71. Igre, s nekima imamo potpisane sponzorske ugovore, no s dijelom sponzora smo dogovorili privremenu odgodu sklapanja ugovora jer je uslijed ove epidemije i njihovo poslovanje ugroženo, poručuje Ivana Medo Bogdanović te odgovara na pitanje o eventualnoj korekciji cijena ulaznica:

- Ne mogu u ovom trenutku ništa o tome reći, tek smo nedavno zaustavili prodaju. Sve ovisi o tome što će ostati na programu.

image
CROPIX


Davno je najavljen i koncert Andrea Bocellija.

- Podsjetit ću da koncert Andree Bocellija, ni mi kao organizator ni Grad Dubrovnik kao financijer, nikad nismo službeno potvrdili. Pregovori su bili u tijeku, a sada su, jasno je, zaustavljeni.

Iako je Festivalsku palaču zadesila ista sudbina kao i druge javne ustanove u kulturi, aktivnosti se nastavljaju - online.

- Dubrovačke ljetne igre će na društvenim mrežama nastaviti s uobičajenim aktivnostima, uz napomenu da će se najave ovoljetnih programa morati zaustaviti do daljnjega, odnosno do donošenja odluke o programu. Nažalost, kako Igre nemaju vlastiti ansambl, već su svi umjetnici angažirani na predstavama honorarci, nemamo prava za prikazivanje video snimki naših predstava i koncerata, a ostvarivanje tih prava bi povlačilo dodatne nemale troškove. No, ono što imamo u svojoj arhivi i za što imamo prava ćemo svakako podijeliti s našom internetskom publikom.

Europski projekti i viša sila
No, valja istaknuti i europske projekte.
- Glavne aktivnosti vezane za oba naša europska projekta („Future Epics“ i „Port of Dreamers“) planirane su za ovo ljeto, odnosno radi se o završnim umjetničkim produkcijama koje bi trebale biti izvedene na Igrama u srpnju i kolovozu. Zbog trenutne situacije, može doći do nekih odgoda, poput datuma početka probi, može se dogoditi da se raspored malo presloži pa da sve produkcije budu premijerno izvedene u Dubrovniku ovo ljeto pa tek onda u matičnim kućama, no čak i ako bi došlo do otkazivanja, ugovori s izvršnom agencijom EACEA-om predviđaju i te situacije, odnosno postupanje u slučaju više sile (force majeure).
19. travanj 2024 00:27