StoryEditorOCM
KulturaU Dvoru

Graditelj instrumenata Željko Ćatić predstavio violine ‘Marta‘ i ‘Paula‘: Kulturni događaj od šireg nacionalnog značaja

Piše Sanja Dražić
11. lipnja 2024. - 20:19

Sigurno se ni starija publika ne sjeća prigode u kojoj je Dvor bio toliko ispunjen publikom različitih generacija i umjetnicima različitih profesija. Čarolija susreta s dvije dubrovačke violine koje se zovu Marta i Paula - po imenima kćeri violinistica za koje su i građene - pobudila je veliki interes.

Izgledalo je da je Dvor okupio sve koji Dubrovnik čine Gradom. I da se otvara novo poglavlje u njegovoj tradiciji i plemenitosti

U večeri su se izmjenjivali govor, sviranje i dugotrajan pljesak. Na početku Uvertira u G-duru Luke Sorkočevića u izvedbi gudačkog seksteta: violine Eva Šulić Brajčić, Paula Ćatić, Dora Kamber i Marta Ćatić te violončelistice Vanda Đanić i Đive Ćatić. Zatim govor Jelice Valjalo Kaporelo o instrumentalnom fundusu Dvora, violini općenito, graditeljima te samoj prigodi.

image
Privatni album

Graditelj Željko Ćatić je blisko i emotivno govorio o svojoj opčinjenosti drvom začete od djetinjstva na Lokrumu. Dobro posloženim slijedom događaja danas je restaurator tehničar za drvo restauratorskog odjela Dubrovačkih muzeja. Gotovo opipljivo, govorio je svemu uključenom u izradu violine - i o detaljima biranja drva, pravljenja laka i finesama u fazama rada.

Tri glazbene točke na novim violinama na klaviru je pratio Alberto Frka. Eva Šulić Brajčić izvela je Ravelov Tzigane, Marta Ćatić Massenetovu Meditaciju a Paula Ćatić Sarasateove Ciganske napjeve.

image
Privatni album

Nadamo se da će Željko Ćatić raspolagati uvjetima kakve zaslužuje. Kao i mogućnošću usavršavanja i organiziranja radionica za nove majstore. Jer, ova večer nije predstavila samo dvije violine. Ona je predstavila čitav jedan svijet, svjetonazor u spoju gotovo zapuštene tradicije i budućnosti.

11. lipanj 2024 21:05