StoryEditorOCM
KulturaLAZARETI

Gimnazija Dubrovnik predstavila dva zanimljiva projekta: učenici proučavali stare školske dnevnike i zapisnike nastavničkog vijeća i usporedili način igranja, zabavljanja, druženja nekad i sad

Piše PSD.
6. lipnja 2022. - 13:25

U četvrtoj lađi Lazareta je 3. lipnja otvorena izložba te predstavljeni projekti "Mjesto odrastanja" i "Svjedoci gimnazijske prošlosti". Oba su projekta uspješno realizirana u školskoj godini 2021./2022. pod mentorstvom Đura Capora, Kiti Jurice Korde i Renate Lujak Grdović

image
Ivana Marinović/

U projektu "Svjedoci gimnazijske prošlosti" učenici 2. i 3. razreda proučavali su isključivo pisane povijesne izvore: školske godišnjake koji su izlazili tijekom različitih desetljeća 20. stoljeća te arhivsku građu: školske dnevnike i zapisnike nastavničkog vijeća. Učenici su sami odabrali teme iz gimnazijskog školstva koje ih zanimaju te napravili plakate. Na ovaj način učenici su se upoznali s povijesnim izvorima, razvili metode razumijevanja povijesnih izvora te usvojili metode istraživačkog učenja i pisanja znanstvenog rada. Teme plakata i učenici koji su radili na njima su: Ekonomska povijest (Nika Mlinarić, Patricia Andričić, Jele Kušelj i Donatella Ivulić 3.B), Ekskurzije (Petra Valentić 2.A i Nives Kmetović 3.F), Vjeronauk / Ideološki predmeti (Davide Criscuolo 3.F i Martin Baće 2.F), Statistika ocjena (Tina Krmek i Lana Jažo 2.F), Nastava TZK (Karla Popović, Lucija Kraljević i Lea Jerinić 2.D), Ukori (Maris Daničić i Klara Tikvica 2.D) i Zanimljivosti (Petra Pavličević i Nika Vidojević 2.C).

image
Ivana Marinović

Projekt Povijesne grupe "Mjesto odrastanja" bazirao se na proučavanju sličnosti i razlika u vremenu odrastanja 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća i danas. Temom su se bavili učenici i učenice koji žive na istom prostoru kao i njihovi roditelji u vrijeme odrastanja kako bi mogli što bolje usporediti promjene koje su se dogodile u prostoru, ali i načinu igranja, zabavljanja, druženja nekad i sad. Projekt se bazira na prikupljanju fotografija iz obiteljskih albuma i ostalog slikovnog materijala te na usmenoj povijesti (intervjui i ankete), a sve s ciljem oživljavanja vremena odrastanja prije tridesetak godina i uspoređivanja s današnjim. Riječ "mjesto" zapravo predstavlja ključne trenutke, svakodnevne rutine kao i prostore koji su obilježili odrastanje nekad i sad. U projektu su sudjelovali sljedeći učenici: prikupljale fotografije, intervjuirale roditelje, analizirale intervjue i ankete, pisale tekstove: Mia Baralić, Ana Čagalj, Marijana Kriste (učenice 3.D razreda) te Katarina Matović i Paula Mojaš (učenice 3.C razreda); prikupljali fotografije i intervjuirali roditelje: Lamija Kusturica i Iva Vidak (2.B), Petra Pavličević i Marta Vugdelija (2. C), Petra Baranac i Bariša Lulić (2. E), Lucija Radulj i Roko Zvone (1. A), Ema Lasić (1. B.), Marko Barišić i Toni Radica (1.E), Laura Gečević, (3. D) i Leon Krile (3. F).

Konačni rezultat projekta "Mjesto odrastanja" četiri su plakata koji sadrže najzanimljiviji i najreprezentativniji dio prikupljenog materijala.

Tom prilikom prikazana su dva videouratka. Naime, u projektu "Svjedoci gimnazijske prošlosti" snimane su fotografije i videi prilikom sastanaka grupe i odlazaka u arhiv te je stvoren kratki videouradak koji dokumentira proces stvaranja radova. U videouratku "Mjesto odrastanja" roditelji učenika su svojim fotografijama iz djetinjstva prizvali sjećanje i izazvali nostalgične reakcije kod posjetitelja izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 25. lipnja, a radno vrijeme radnim je danom od 9 do 15 sati te subotom od 9 do 12.30. Ulaz je slobodan. 

28. travanj 2024 13:48