StoryEditorOCM
KulturaKONFERENCIJA ZA MEDIJE U DUBROVAČKOM TEATRU

FANTASTIČNI GLUMCI, NAIZGLED MINIMALISTIČKA SCENOGRAFIJA, ISKORAK PREMA VISOKOM PROFESIONALIZMU Ukratko, premijera Euripidove Alkestide u KMD-u!

Piše PSD.
13. rujna 2019. - 18:55
Konferencijom za medije na Velikoj sceni dubrovačkog teatra najavljena je premijera predstave „Alkestida“ prema Euripidu i dramaturgiji i adaptaciji teksta Lade Kaštelan, a u režiji slovenske redateljice Livije Pandur. Redateljica je izrazila zahvalnost zbog suradnje s glumcima, članovima autorskog tima i svim zaposlenicima KMD-a na čelu s ravnateljem Paolom Tišljarićem. Napomenula je kako je raduje raditi s glumcima i svojim suradnicima, probe su počele u svibnju, nastavile u lipnju te u kolovozu i rujnu.

- Mislim da smo spremni i jedva čekamo premijeru. Glumci su pokazali fantastičnu spremnost i strast prema kazalištu. Ovo je Kazalište sada napravilo korak prema visokom profesionalizmu kakvog rijetkog viđamo na ovim našim prostorima. Glumci su se pokazali kao fantastični te je nastala zanimljiva mreža odnosa. Lada Kaštelan osvježila je komad tako da ne radimo klasičnu priču, već novu i svježu priču po Euripidu. Sofoklo je pisao o ljudima kakvi bi trebali biti, a Euripid je pisao o ljudima kakvi jesu, objasnila je Pandur te dodala kako je od 92 komada, sačuvano ostalo 9 Euripidovih djela te je podcrtala kako su njegova djela i 2,5 tisuće godina kasnije jednako zanimljiva i danas.



Osvrnula se i na scenografiju koju je opisala kao 'naizgled strašno minimalističku, ali zapravo veoma složenu'. Scenograf Sven Jonke i njegova asistentica Irena Kraljić s pohvalama su govorili o suradnji, kostimografkinja Danica Dedijer istaknula je kako su kostimi lišeni boja kako bi gluma i glumci bili u prvom planu i glavni faktori. Slovenska glumica Katarina Stegnar koja igra naslovnu ulogu Alkestide, inače prvakinja ansambla Slovenskog mladinskog gledališča, kazala je kako se prilikom proba uopće nije osjećala kao strankinja. Rekla je kako su svi skupa napravili ono što se u njemačkom označava kao „Gesamtkunstwerk“ (cjelovito umjetničko djelo) te da su elementi profesionalizma i predanosti bili sasvim ujednačeni. Podcrtala je kako je to bio jedan lijepi kolektivni rad.

Gostujući glumac Igor Kovač (Admet) otkrio je kako po prvi put dolazi u KMD te je pohvalio vodstvo dubrovačkog teatra. Pozvao je naročito mlade i bračne parove da dođu pogledati predstavu. Glorija Šoletić (Admetova majka) priznala je kako dugo nije tako kvalitetno i predano radila kao na ovoj predstavi, nadovezala se na to njezina kolegica Nika Lasić (Gošća) koja je gledajući neke scene osjetila da je „srce boli“. Vini Jurčić (Gošća) pojasnila je kako je svatko od glumaca tijekom proba imao dovoljno prostora, Mirej Stanić (Gošća) i Hrvoje Sebastijan (Gost) zahvalili su na suradnji, Zdeslav Čotić (Heraklo) u prvi je plan stavio energiju koja je proistekla iz cijelog procesa, dok je Bojan Beribaka (Gost) na prvo mjesto stavio ljubav kojom su se bavili pripremajući komad.

Pretpremijera predstave je 13., premijera 14., a reprize 15., 19., 20. i 21. rujna. Sve izvedbe su s početkom u 21 sat.



Podjela i autorski tim

U predstavi igraju: Katarina Stegnar (Alkestida), Igor Kovač (Admet), Zdeslav Čotić (Heraklo), Glorija Šoletić (Admetova majka) te Mirej Stanić, Nika Lasić, Vini Jurčić, Hrvoje Sebastijan i Bojan Beribaka (Gosti). Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Lada Kaštelan, scenograf je Sven Jonke (NUMEN), kostimografkinja Danica Dedijer, skladatelji Primož Hladnik i Boris Benko (SILENCE), oblikovateljica svjetla je Vesna Kolarec, asistentica scenografa Irena Kraljić, asistentica redateljice Mateja Kokol, asistentica kostimografkinje Andrea Marić, a fotografije s predstave priredio je Aljoša Rebolj. bLu
27. travanj 2024 17:31