StoryEditorOCM
KulturaNASTAVAK RADA |

DUBROVAČKI TEATAR PRKOSI KORONI Na daske KMD-a stiže "Art" Yasmine Reza, prva ovogodišnja premijera

Piše Bruno Lucić
15. veljače 2021. - 13:35

Prva ovogodišnja premijera u Kazalištu Marina Držića bit će predstava „Art“ Yasmine Reza u režiji Jasne Jukić. Premijera je konferencijom najavljena tamo gdje će 19. veljače biti izvedena - na KMD-ovoj Velikoj sceni.

image
Tonći Plazibat/Cropix

U predstavi igraju: Zdeslav Čotić (Srđan), Bojan Beribaka (Ivan) i Marjan Nejašmić Banić (Marko). Ravnatelj KMD-a Paolo Tišljarić, koji potpisuje scenografiju, izbor kostima i oblikovanje rasvjete, stavio je naglasak na rad ustanove na čijem je čelu, izrazio je žaljenje što se zbog postojećih epidemioloških ograničenja ne mogu raditi 'raskošnije predstave', ali je isto tako sretan što Kazalište producira nove komade u manjim timovima. Pritom je otkrio kako su svi koji sudjeluju u projektu na plaći te kako nema honorara. Komentirao je kako francuska spisateljica Reza nije često postavljana u Hrvatskoj.

- Hvala glumcima i cijeloj ekipi što i u ovakvim okolnostima barem na sat vremena stvaraju iluziju da je sve normalno te da kazalište živi. Morate shvatiti da Grad Dubrovnik trenutno ne financira program niti jedne kulturne ustanove. Mi i dalje uspijevamo zahvaljujući manjim timovima kojima honorari nisu plaćeni održati program, dodao je.

Potom se redateljica obratila okupljenim novinarima.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Najveća hvala i moja najveća inspiracija su moje kolege glumci, njima ne da se zahvaljujem, nego se njima klanjam zato što, ne samo da su pristali da rade sa mnom, ne da su mi otpočetka bili inspiracija, nego su inspiracija cijelo vrijeme, bili su iznimno dobri tako da bi se nekad prestrašila koliko su dobri i koliko me slušaju. Mislim da smo napravili dobar posao. Yasmina Reza je glumica i ona piše tako da osjeća glumca i nitko se ne osjeća zapostavljen u njezinim komadima - za svakog glumca napiše dobru ulogu. Ona piše svakodnevnim, jednostavnim govornim jezikom s dosta humora, a uvijek u svojim komadima otvara ozbiljne teme. S Yasminom Reza sam se susrela 2003. u Kazalištu Marina Držića, igrali smo „Početak zimskog perioda“, režirao je Petar Selem, a prije dvije godine sam s amaterima u Metkoviću režirala „Bog masakra“. Ovo je moja treća predstava s mojim kolegama glumcima, prve dvije su bile prigodne, božićne tako da mi nije prvi put susresti se kolegama u toj ulozi redatelja, samo se nisam susrela u ovako maloj, dobro ekipi pa je ovo neko posebno iskustvo, kazala je Jukić te podcrtala da je ponosna na svoje kazalište jer KMD producira predstave, a sve službe - kako je istaknula - u Kazalištu rade.

Redateljica je dodala kako su glumci koji igraju u predstavi najbliže godinama koje je za svoje likove zamislila sama autorica komada.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Glumci su također izrazili svoje zadovoljstvo radu na projektu. Čotić je tako naglasio kako je sve prošlo bez ikakvih trzavica, isto je tako sretan što u KMD-u nastaju predstave usprkos koroni. Nejašmić Banić pohvalio je činjenicu da KMD ne posustaje s radom istaknuvši da ni njegova matična kuća, HNK Split, nema toliko produkcija u ovim pandemijskim vremenima. Beribaka je podsjetio kako ga je Jukić, radeći s njim i njegovim kolegama, vratila na temelje glume.

Autor glazbe je glasnogovornik KMD-a Žarko Dragojević, a inspicijentica Ivana Ljepotica.

Nakon premijere 19. veljače, reprize su na rasporedu 20., 25., 26. i 27. veljače - sve izvedbe s početkom u 20 sati.

20. travanj 2024 06:51