StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKE KNJIŽNICE |

CRTEŽI RIJEČI Robert Kralj otvorio izložbu koja će se jednako svidjeti djeci i odraslima

Piše Bruno Lucić
14. prosinca 2020. - 22:31
Dubrovački umjetnik i restaurator Robert Kralj otvorio je u prizemlju Narodne knjižnice Grad izložbu „Crteži riječi“. Izložene su umjetnikove ilustracije rađene olovkom, tušem i suhim pastelom, a krase slikovnice „Zlatno libro“ te „Pavle i Đivo u Pomorskom muzeju“ koje su nastale u suradnji s Dubrovačkim muzejima. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Kristina Petričević.

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice


- Promatrač kroz ilustraciju povezuje vrijeme i običajne poveznice u jedan kulturni niz razumijevanja sadašnjeg kroz ono otkrivajuće i skriveno u slici. Umjetnik crtački slojevito, literarno-pripovjedno i zagonetno u uporabi simbola stvara figurativne ilustracije, koje zatim prepušta apstrakciji i mašti promatrača, ostavljajući svoje djelo egzistirajućim u mnoštvu interpretativnih koncepata. Robertu Kralju je crtež formalno-likovna dominanta, u kojima stvara skup koncentričnih i vibrantnih nakupina linija koje ispunjavaju cijeli medij. Tankoćutnom mikrostrukturalnom obradom površine stvara minijaturno tkanje vrtložastih, valovitih ili spiralnih linija koje pretvaraju podlogu u dinamično polje napeta energetskog naboja. Crtežom, kao najstarijim oblikom likovnog izričaja umjetnik prenosi puls stvaralačkih energija, u intuitivnom, osjetilno-duhovnom doživljaju, te procesu sinteze duhovnog i misaonog, napisala je kustosica u pratećem tekstu.

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice


Zahvalivši se okupljenima na dolasku, autor je prilikom otvaranja kazao nekoliko riječi.

- Kako već dvije godine ubrzavam svoj rad, povećavam svoju aktivnost prisustvom u likovnom radu i u društvu likovnjaka tako sam na kraju krajeva želio spojiti to svoje ubrzanje, održati ga da mi to bude moj život i ono što će biti stabilno u budućnosti. Slijedom toga, bilo je normalno da ću nastaviti što češće izlagati i baviti se likovnim radom tako da sam se uključio i u Dubrovačku udrugu likovnih umjetnika koja aktivno radi, koja je proglašena najboljom udrugom likovnih amatera u Hrvatskoj i koja od nas likovnjaka, članova udruge zahtjeva da se stalno razvijamo, da idemo naprijed u tom smjeru. Publika može vidjeti mali dio višegodišnjeg rada, to jest suradnje s Dubrovačkim muzejima u projektima vezanih za njihove muzejske artefakte i nekih zbirki, njihovih eksponata koje su htjeli približiti djeci i široj publici, pa tako i struci. Jer, projekti su napravljeni vrlo ozbiljno iako su to slikovnice, one su prilagođene i za manji uzrast i za odrasle ljude, bit će zadovoljni i odrasli i djeca. Meni je predana odgovornost ilustriranja odnosno prenošenja tih njihovih riječi na medij koji sam ja izabrao, a koji su oni potvrdili. Trebao sam koncept svojih suradnika spojiti s mojim konceptom u glavi i prenijeti na papir. To smo, prema kritikama, uspješno obavili i mislim da su bili zadovoljni i muzejski djelatnici, a i popularizacijom slikovnice „Zlatno libro“ u Hrvatskoj pokazalo se da je to uspješan projekt, rekao je Kralj te zahvalio višegodišnjim suradnicima, muzejskoj pedagoginji Aleksandri Piteša i višem kustosu Ivici Kipri priznavši kako se, surađujući s njima, podigao na viši nivo.

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice


Izložba ostaje otvorena do 14. siječnja 2021.
28. lipanj 2024 23:58