StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠKOLA,NASTAVA I OCJENE |

ZNATE LI: S koliko se zaključenih jedinica ove godine pada razred? Razred se, ponovno, pada s tri zaključene jedinice!

Piše dv
20. travnja 2021. - 14:07

Zbog neočekivanog prelaska na online nastavu, prošle je godine Vlada RH uredbom učenicima omogućila da umjesto tri razred padnu tek s pet zaključenih jedinica. Također, piše specijalizirani portal srednja.hr učenici nižih razreda lani nisu mogli pasti razred. Iz Ministarstva pak poručuju da se to ove godine neće dogoditi. Razred se, dakle, ‘automatski’ pada već s tri zaključene jedinice.

Vlada je prošle godine donijela zakonsku uredbu kojom je, zbog proglašenja epidemije koronavirusa, izmijenjen Zakon o odgoju i obrazovanju.

Učenici viših razreda osnovne škole i srednjih škole na dopunsku nastavu mogli su s četiri jedinice, a umjesto dva imali su tri ispitna roka. Učenici pak nižih razreda nisu mogli pasti razred.

Bile su ‘izvanredne okolnosti’

– Ovo je jedan napor vlade s obzirom na izvanredne okolnosti i tu čestitam ministrici Divjak na prijedlogu, rekao je lani u svibnju, prilikom donošenja odluke, premijer Andrej Plenković.

A budući da epidemija koronavirusa još traje, ali i da su se učenici već privikli na online nastavu, pitali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja što učenici mogu očekivati ove godine.

Sada sve po starom

– Budući da su se iznimke utvrđene Uredbom odnosile isključivo na školsku godinu 2019./2020. kako je izrijekom navedenom u svim njezinim odredbama, Ministarstvo nema namjeru predlagati takvu Uredbu za ovu školsku godinu, odgovorili su nam iz Ministarstva.

Dakle, navodi srednja.hr ove godine vrijede “stare” zakonske odredbe. Na dopunski rad ćete ako imate do dvije zaključene jedinice, a već s tri “automatski” padate razred. Razred, ako ne prođete na popravnom, možete pasti neovisno o tome koji ste razred.

Jedini zakonski izuzetak su učenici od prvog do trećeg razreda osnovne škole koji mogu prijeći razred čak i ako na kraju nastavne godine iz jednog nastavnog predmeta imaju ocjenom nedovoljan. Međutim, zakon definira da učenik ne može prijeći dva puta u viši razred ako ima ocjenu nedovoljan iz istog predmeta te da odluku o prelasku razreda učiteljsko vijeće na prijedlog razrednika.

20. travanj 2024 03:30