StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAmerički manevar

‘Zadnji put kada su Amerikanci povukli ovaj potez, ova država je gorjela! Znamo i šifru operacije...‘

Piše dv
31. kolovoza 2023. - 19:49

Stacioniranje američkog nuklearnog oružja na britanskom tlu tijekom Hladnog rata izazvalo je prosvjedni pokret koji je dugo živio u sjećanju. Mnogi na ljevici Jeremyja Corbyna nostalgični su za kampanjama u kojima su se predstavljali kao "mirovni aktivisti" naivno posvećeni postizanju globalnog sklada jednostranim razoružanjem. Drugi se tih aktivnosti sjećaju u mnogo manje ružičastom svjetlu: vidjeli su ih u najboljem slučaju kao obmane, a u najgorem, kao korisne idiote za Sovjete.

Veliki povratak?

Američko nuklearno oružje uklonjeno je iz Ujedinjenog Kraljevstva 2008. godine, a sada bi se, prema nekim izvješćima, to oružje moglo vratiti. Dokumenti su otkrili da su američke zračne snage osigurale sredstva za novi pogon Kraljevskog ratnog zrakoplovstva u Suffolku.

Novac je dodijeljen za prostor u kojem će biti smješteno osoblje. Riječ "jamstvo" se, kažu stručnjaci, koristi kao šifra za skladištenje nuklearnog oružja. Izviješteno je da će američki mlažnjaci s mogućnostima za nuklearno oružje biti smješteni u Ujedinjenom Kraljevstvu već ove godine.

image

Američki borbeni zrakoplov F-16 

Axel Heimken/Afp

Telegraph piše, a Jutarnji prenosi, zašto bi to moglo biti potrebno: nuklearni ugovori dogovoreni s Rusijom u proteklih nekoliko desetljeća su se raspali, a Vladimir Putin je ranije ove godine suspendirao sudjelovanje Rusije u paktu o kontroli nuklearnog naoružanja, Novom START ugovoru. Nema baš puno nade da će se Putin uskoro vratiti tom ugovoru.

Ruski propagandisti govorili su otvoreno o korištenju nuklearnog oružja, posebice taktičkih bojevih glava u Ukrajini. Je li potencijalni američki potez znak da je Washington zabrinut da bi Kremlj mogao ispuniti te prijetnje? U najmanju ruku, to bi podsjetilo Putina da bi svaki izravan napad na Zapad rezultirao razaranjem.

No britanski i američki čelnici moraju biti spremni na debatu koja bi mogla uslijediti, piše Telegraph.

Paranoične sumnje u američke namjere

Previše njih na ljevici fantaziraju o tome kako spriječiti nuklearni rat, odbacujući uspješnu doktrinu uzajamnog zajamčenog uništenja u korist pretpostavke da će Rusi slijediti primjer razoružavanja. Tu su i neopravdane i ponekad paranoične sumnje u američke namjere. Ignoriraju i činjenicu da je bliski vojni odnos Velike Britanije s SAD-om kamen temeljac britanske nacionalne obrane. Moguć povratak američkog nuklearnog oružja možda nije razlog za slavlje, no svejedno se to može pokazati potrebnim, piše Telegraph.

28. travanj 2024 22:18