StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNa licu mjesta potvrdio opravdanost

Za posjeta župana Dobroslavića Zračnoj luci Dubrovnik medicinski helikopter odletio na hitnu intervenciju u Metković

Piše Ahmet Kalajdžić
14. veljače 2022. - 14:52
Župan Nikola Dobroslavić, direktor ZLD Frano Luetić i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Joško Lulić uoči konferencije za medije na aerodromuBožo Radić/cropix

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić posjetio je Zračnu luku Dubrovnik kako bi provjerio pripravnost helikopterske medicinske službe uoči predostojeće turističke sezone. Stjepajem okolnosti, prije posjeta župana helikopter je poletio na žurnu intervenciju u Metković, gdje je pacijentu trebao hitan prijevoz do KBC Split. Time se na licu mjesta pokazao  značaj ove službe koja je lani letjela od 15. travnja do kraja godine, ali ove godine već od početka siječnja. 

- Planirali smo posjet hitnoj helikopterskoj medicinskoj službi stacioniranoj na Zračnoj luci kao dodatak Hitnoj medicinskoj službi koja je cjelogodišnja bila već lani ali je letjela tek od travnja - rekao je župan te dodao: 

image
Božo Radić/cropix

-Ova služba je veliki dobitak za našu županiju odnosno za teško dostupna područja za koja treba za prijevoz do naše bolnice ili KBC Split. Helikopter smo dobili zahvaljujući Ministarstvu unutarnjih poslova, a Ministarstvo zdravstva je s našom hitnom medicinskom službom dalo potrebno osoblje. Sve dobro funkcionira i postižemo 'zlatni sat' za sve pacijente da mogu stići do naše ili bolnice u Splitu kao danas. Lani smo imali skoro 200 intervencija, a ove godine već imamo 36, što je skoro jedna intervencija dnevno. To puno znači za naše građane, županija iz proračuna plaća smještaj i prehranu zaposlenika Hitne medicinske službe, MUP plaća helikopter - kazao je župan.

image
Božo Radić/cropix

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Joško Lulić je kazao kako je i tijekom ove godine nastavljena služba hitne medicinske službe koja se pokazala kao standard za našu županiju i cijelu Hrvatsku. Zbog našeg geografskog položajs i udaljenosti, ova služba nam je neophodna za zdravstvenu sigurnost. Pravodobni transport pacijenta znači veću sigurnost za ozdravljenje što ima i ekonomsko opravdanje. Danas se primjerice stiglo pružiti pomoć najbrže što se moglo: iz Dubrovnika do Metkovića se leti 15-tak minuta ali je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta let trajao 20 minuta. Međutim, tamo je pacijent već bio spreman sa zemaljskim timom te su za daljnjih 15 minuta već stigli u Split - rekao je Lulić i nagasio kako županija financira sa 400 tiusća kuna sta ni prehranu liječnika i zdravstvenog tima, da HZZO s 90 tisuća kuna mjesečno plaća te timove, a mislim da letove 'eurocopte airbus' pokriva EU. 

Troškovi transporta helikopterom su manji nego trošak medicinskog vozila od Korčule do Dubrovnika. 

Frano Luetić je rekao kako imaju sreću da su 365 dana na usluzi helikopterskoj medicinskoj lsužbi i da sve usluge pružaju besplatno. 

20. travanj 2024 07:15