StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAgenti glume ranjenike

Vladimir Putin lažirao posjet vojnoj bolnici? Ranjeni vojnik u pidžami koji mu je obećao da će se vratiti na frontu, već prije snimljen u druženju s predsjednikom ali u drugoj ulozi

Piše Anita Belak Krile/SD
29. svibnja 2022. - 12:21

 Prije nekoliko dana iz Rusije je u svijet odaslana fotografija na kojoj se vidi kako predsjednik Vladimir Putin u društvu ministra obrane Sergeja Šojgua posjećuje ranjene ruske vojnike u vojnoj bolnici Mandrik u Moskvi. Mnogi su odmah komentirali kako su na fotografijama muškarci u bolničkim pidžamama djelovali napeto, a također se nisu vidjele nikakve očite ozljede tipične za vojnike ozlijeđene u ratnim zonama. Štoviše, stajali su pred Putinom postrojeni i uspravni kao jablani, piše Slobodna.

Nakon što je Putinu osoba iz pratnje rekla da se jedan od ranjenih vojnika želi ponovno vratiti na bojište, on ga je upitao je li doista ima namjeru dalje služiti, a vojnik je odgovorio: "Naravno da imam!"

Putin koji je nosio bijelu kutu preko odijela, rekao je: "Svakako hoćeš"

Jednog od vojnika koji su bili postrojeni pored kreveta, ruski lider je pitao za obitelj, odakle je i u kojoj se jedinici borio i potom zaključio kako će "njegov sin biti ponosan na svog tatu”. 

No, nakon te službene objave na Twitteru se pojavilo više fotografija koje sugeriraju da je cijeli susret namješten, odnosno da je jedan od pacijenata koji se uslikao sa ruskim vođom, već prije za vrijeme Putinovog posjeta tvornici, glumio radnika.

“Putin se susreo s ranjenim vojnikom koji je, nekom čudnom koincidencijom također i tvornički radnik kojeg je prethodno upoznao”, napisao je sarkastično  na Twitteru Adam Rang, Putinov neistomišljenik koji živi u Estoniji i podijelio fotografiju vojnika u bolničkoj sobi i drugu fotografiju koja prikazuje istog čovjeka u gomili ljudi koja se u drugoj prigodi sastala s Putinom.

Ukrajinski vozač trkaćih automobila Igor Šuško podijelio je kompilaciju fotografija za koju tvrdi da prikazuju osobe koje se kroz godine stalno pojavljuju na tobožnjim Putinovim neposrednim druženjima s radnim ljudima i građanima. 

“U slučaju da se pitate kako Putin uopće može riskirati da bude u prisutnosti običnih ruskih ljudi, morate znati da on to nikad ne čini”, napisao je Šuško.

I na Telegram kanala General SVR, kojeg navodno vodi bivši špijun KGB-a stoji da Putin nije posjetio vojnu bolnicu u Moskvi nego je video njegovog obilaska 'ranjenih vojnika' snimljen prije.

"Putin i FSB su svakako mađioničari-iluzionisti, ali su još uvijek daleko od Davida Copperfielda", ironično je poručio.

image
Mikhail Metzel/Afp

 

26. travanj 2024 18:04