StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUŽIVO SA SJEDNICE

Vlada objavila koliko rastu plaće u državnom i javnom sektoru, čeka se na ime novog šefa DORH-a

Piše vijesti sd
25. siječnja 2024. - 14:12

13:40 Nakon Malenice riječ je preuzeo ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i govorio o novim koeficijentima za zaposlene u javnim službama. Prvo su predstavljeni koeficijenti u obrazovanju.

Predstavljen je i rast plaća u jednom od najkompleksnijih sustava - zdravstvu. Socijalna skrb predstavljena je kroz tri radna mjesta, prenosi N1

Prikazano je i povećanje koeficijenata nekih radnih mjesta u kulturi.

- U manadatu ove Vlade nominalni rast bruto plaća od 2016. iznosio je 57 posto, a kumulativna inflacija 27 posto, rekao je Piletić.

Prosječna plaća je za 460 eura veća od početka rada ove Vlade, istaknuo je.

image
Goran Mehkek/Cropix
image

Vladini podaci

Screenshot/

13.37 Prosječno povećanje koeficijenata u državnoj službi je ukupno 35 posto, rekao je Malenica.

Prikazao je tablicu s podacima o novim koeficijantima kod državnih službenika i namještenika.

Istaknuo je da je riječ o prosječnoj plaći s prosječnim radnim stažom i bez uzdržavanih članova obitelji.

- Namještenik četvrte vrste imao je najmanji koeficijent 0,6, a on je sad narastao na 1,06 i to je najniži propisani koeficijent u ovoj uredbi, rekao je, a prenosi N1..

image

Vladini podaci

Screenshot/
image

Vladini podaci

Screenshot/

13:26 U uvodnom dijelu Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, drži govor o novim koeficijentima za državne i javne službenike.

Istaknuo je na početku da se radi o pravednijoj podjeli radnih mjesta, a da je jedna od zadaća bilo vrednovanje radnih mjesta

- Broj radnih mjesta u državnoj službi smanjen je sa 1.055 na 862, a u javnim službama sa 965 na 400 radnih mjesta. Povećanje koeficijenata ide u smjeru povećanja 13,5 posto, dodao je.

image

Vladini podaci

Screenshot/

- Osnovica je ukupno u mandatu ove Vlade povećana 40 posto. Konsolidirana su radna mjesta koja su iste ili slične složenosti. Prije ovih uredbi donijeli smo Zakon o plaćama koji je stupio nasnagu 1. siječnja, i on je predstavljao pravnu osnovu za donošenje ove dvije uredbe koje danas predstavljamo, istaknuo je Malenica, a prenosi N1.

Vlada će na današnjoj sjednici predstaviti uredbe o koeficijentima za državnu i javne službe za koje je dobila potporu članova vladajuće koalicije. Temeljem tih uredbi može se očekivati da će plaće za ožujak, s isplatom u travnju, zbog povećanih koeficijenata u prosjeku rasti 13,5 posto.

image

Vladini podaci

Screenshot/
image
Goran Mehkek/Cropix

Kako doznaje N1, očekuje se da bi premijer Andrej Plenković mogao u uvodnom obraćanju ministrima objaviti odluku o novom glavnom državnom odvjetniku.

image

Vladini podaci

Screenshot/

Podsjetimo, za novog šefa DORH-a kandidirali su se odvjetnik Mladen Dragičević, zamjenik županijskog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner, trenutni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić.

image
Goran Mehkek/Cropix
27. travanj 2024 02:37