StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDANAS POPODNE

Više od sto ljudi sudjeluje u vježbi Civilne zaštite na Prevlaci! Provjerava se sustav pripravnosti za slučaj terorističkog napada radioaktivnim materijalom

Piše DV
25. listopada 2023. - 11:52

Na prostoru nekadašnje vojne baze na poluotoku Prevlaka Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH organizira vježbu „Cavtat 2023“ danas od  14 sati.

Vježba, u sklopu 11. svjetskog kongresa o kemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj - KBRN znanosti i nadzoru posljedica, organizirana je s ciljem provjere sustava pripravnosti i odgovora Republike Hrvatske za slučaj terorističkog napada koji uključuje i uporabu radioaktivnog materijala.

Prezentirat će se postojeći kapaciteti odgovora svih sudionika s naglaskom na uporabu novih tehnologija u odgovoru kojima raspolaže Ravnateljstvo civilne zaštite, a scenarij će obuhvatiti višestruke prijetnje, uključujući i prijetnju oružjem kako bi se prikazala sposobnost otkrivanja, identificiranja, ublažavanja i neutralizacije takvih prijetnji.

Na vježbi će sudjelovati više od 100 sudionika, uključujući predstavnike Ravnateljstva civilne zaštite, Ravnateljstva policije, Ministarstva obrane RH, Hrvatske vatrogasne zajednice, JVP-a Konavle i Zagreb, Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije te predstavnike ovlaštenog stručnog tehničkog servisa - Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Procijenjeno vrijeme trajanje vježbe je sat i pol, nakon čega će biti prezentirana najnovija oprema za odgovor na KBRN prijetnje.

30. travanj 2024 05:19