StoryEditor

Više od 39.000 osmaša u neizvjesnosti, odgođen upis prvašića

Piše Jutarnji list
7. travnja 2020. - 09:37
Split, 160320. Skola za zivot. Prvasici su svoj skolski program jutros pratili preko programa HRT3.CROPIX
Učenici osmih razreda osnovnih škola, njih 39.102, pred kojima su upisi u srednje škole, u neizvjesnosti su. Ova je školska godina, koju je obilježio i dugotrajni štrajk, doveo je do toga da je mnogo učenika ostalo bez većeg broja ocjena iz pojedinih predmeta, a zbog pandemije koronavirusa u ovom polugodištu i prelaska na online nastavu najmanje četiri tjedna ostali su bez ocjena.

Uz to, piše Jutarnji list, do daljnjega su otkazana sva državna natjecanja i smotre (negdje čak i županijska) u znanju. Upravo ocjene iz viših razreda osnovne škole te rezultati državnih i međunarodnih natjecanja presudni su za upise u srednje škole, pa su učenici i roditelji koji su nam se obratili zatražili da se Ministarstvo izjasni kako će se i na temelju kojih kriterija ove godine provesti upisi u srednje škole.

Upisna politika
Iz odgovora koje je MZO dostavio ukratko se može zaključiti da je, barem zasad, izvjesno kako većih promjena upisne politike ne bi trebalo biti ni ove godine, dakle, učenici će se u srednje škole upisivati na temelju ocjena te dodatnih bodova iz natjecanja prijašnjih godina.
- Upis učenika u prvi razred srednje škole odvijat će se u skladu s odredbama Pravilnika te Odluke o upisu učenika u prvi razred srednje škole, koju za svaku školsku godinu donosi ministar. Sukladno proceduri, Odluka će prije donošenja biti na javnom savjetovanju - odgovorili su jučer iz MZO-a.

- Učenici se, kao i do sada, prijavljuju i upisuju elektroničkim načinom putem stranice www.upisi.hr- podsjećaju iz MZO-a. Istaknimo i kako je Ministarstvo u dopisu nadležnim županijskim uredima produljilo rok, s 31. ožujka na 30. travnja, do kojega moraju završiti postupak planiranja upisnih mjesta.

Novi kriteriji
No, postoji li mogućnost da Ministarstvo donese neke nove kriterije i u odluci u svibnju predloži drukčiji način upisa u srednje škole, iz MZO-a nisu odgovorili. Također, iz triju zagrebačkih srednjih škola, koje su posljednjih godina provodile prijemne ispite za upis u prvi razred, potvrdili su nam jučer kako zasad ne razmišljaju o odustajanju od te prakse.
- Zasad sve ostaje kako smo planirali. Ne možemo predvidjeti razvoj situacije vezano za epidemiju i trenutno rješavamo ono što nam je bliže, a to je provedba online nastave. Međutim, prijemni ispit planiramo provesti i to u prvom tjednu srpnja, jer je on nužan za upis u našu školu - kaže Ljiljana Crnković, ravnateljica zagrebačke XV. gimnazije.

Isto razmišlja i ravnatelj zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zlatko Stić, srednje škole koja selekcijski postupak provodi za gimnazijski program:
- Ne postoji drugi način. Nadamo se da će se do srpnja, a lani smo prijemni ispit imali 5. srpnja, situacija smiriti. Lani smo imali 420 prijava učenika s 5.0, a mjesta za upis bilo je 96 - prepričava Stić. Iako je prilično oštećena u potresu zagrebačka gornjogradska Gimnazija Tituša Brezovačkog, kaže njezin ravnatelj Damir Jelenski, nada se najboljem - dovršetku obnove do srpnja i normalnoj provedbi prijemnih ispita u srpnju.

Ne zna se kada će biti upisi u prvi osnovne
Ministarstvo znanosti i obrazovanja zasad ne može ništa preciznije reći ni o tome kada će se nastaviti upisi u osnovne škole najmlađe djece, učenika koji od iduće školske godine trebaju krenuti u prvi razred. Ti su postupci obustavljeni u ožujku, a nisu još provedena ni psihofizička testiranja.
- Upisi u prve razrede osnovne škole nastavit će se provoditi kada se za to stvore uvjeti, to jest sukladno preporukama Stožera civilne zaštite. U ovom trenutku ne možemo odgovoriti kada će to točno biti - kratko su odgovorili iz MZO-a, iz kojega još poručuju kako će o nastavku upisa pravovremeno obavijestiti nadležna upravna tijela županija, Grada Zagreba i školskih ustanova, objavio je Jutarnji list.
26. svibanj 2022 12:58