StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMASTECHEF RADONICA ZA QUEEN OF OYSTERS

Video: Čips od kamenica s morskom travom, ceviche od kamenica s ginom i kamilicom, pašteta, brodet.... Tako vrhunski chef Hrvoje Zirojević spravlja jela od malostonske delicije!

Piše Maja Rilović Koprivec
29. ožujka 2022. - 18:44
Dubrovnik, 290322. U Restoranu Veranda u Štikovici održana je kulinarska radionica s Hrvojem Zirojevićem o upotrebi malostonske kamenice za vrhunska kulinarska ostvarenja. Na fotografiji: Hrvoje Zirojević.Bozo Radic/Cropix

Čips od kamenica s morskom travom, stonska sol aromatizirana  kamenicama, žele brodet od školjki kamenica, pašteta od pečene jetre od mola, u koju je dodana svježa kamenica i more i ikra od ježa, a marinano i zarolano u carpaccio od tune... Na to posuti pepeo od dehidriranih crnih maslina, uz kremu od ljubičaste kapule u limunovu soku… S istom kremom mogu se puniti i višnje pa se sve zaliti višnjevačom. Pasta u šugu od plodova mora s nagratanim listićima kamenica…Ceviche – salata od svježe, sirove ribe, kamenica, kozica u kombinaciji s citrusnim voćem, ljutom papričicom i začinima, a razblaženo u čaju od kamenica i kamilice s ginom…  

image

Dubrovnik, 290322.
U Restoranu Veranda održana je kulinarska radionica s Hrvojem Zirojevićem o upotrebi malostonske kamenice za vrhunska kulinarska ostvarenja.
Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

  Ovo su samo su neke od ideja za recepte s malostonskom kamenicom koju je osmislio i danas u restoranu Veranda u Štikovici prezentirao Hrvoje Zirojević, vjerojatno najbolji chef u Hrvatskoj kada su u pitanju riblja jela, na edukacijskoj radionici za domaće kuhare i dubrovačke ugostitelje. Zirojević je dugo godina bio chef restorana  Laganini na Palmižani, kuhao za nebrojene svjetske zvijezde i uglednike, od Europe, Amerike do Japana, a danas vodi restoran  Dvor u Splitu.

Oduševljeni edukator, koji i sam kaže da uvijek i nakon 30 godišnjeg iskustva, pokušava što više učiti i istraživati, prenio je svoja znanja dubrovačkim ugostiteljima s jednostavnošću i lakoćom kako to inače umiju samo najveći stručnjaci i umjetnici svoga posla.

image

Dubrovnik, 290322.
Priprema malostonske kamenice.
Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

Radionica je osmišljena u okviru projekta brendiranja i prezentacije Malostonske kamenice kao autohtonog proizvoda najviše kvalitete. Ciljevi su projekta nazvanog „Malostonska kamenica – The Queen of Oysters“ koji provodi Udruga Stonski školjkari, i jedna od  važnih sastavnica projekta upravo je edukacija i  povećanje vidljivosti i prepoznatljivosti ove delicije. Voditelj projekta Vedran Kunica rekao je kako se radi široka promocija  malostonske kamenice kako bi se ona snažnije brendirala.

Vina za ova nova jela koja je s kamenicama osmislio Zirojević, odabrao je trostruki somelijerski prvak Hrvatske Siniša Lasan mada je imao nezahvalnu zadaću odabrati vina za jela koja nije i probao. Ipak istaknuo je kako se sa svježom kamenicom najbolje sljubljuje neki suhi pjenušac.  I on je poručio dubrovačkim ugostiteljima:

- Naglasite u svojim jelovnicima i prezentacijama da poslužujete Malostonsku kamenicu, ne samo kamenicu nego upravo Malostonsku kamenicu jer ona ima zaštitu i vrijedna je isticanja – rekao je Siniša Lasan.

image

Dubrovnik, 290322.
Na fotografiji: Siniša Lasan.
Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

- Sa svježom kamenicom uvijek preporučujem  neki suhi pjenušac koji  sljubljuje slanošću i mineralnošću. Uvijek pjenušac, nije važno koji je, nego mora biti suh, a  ne sladak. Uz ovakva  jela s kamenicama gdje su one termički obrađene, s drugačijim začinima, poslužit ćemo drugačija vina i probati i različite stilove vina od ozbiljnih i domaćih vina do maceriranih i orange, nefiltriranih vina – da vidimo što će najbolje ići uz  Hrvojeva jela. 

Orange vina poslužite  ako ne znate s kojim vinom bi sljubili jelo - preporučuje Lasan, -  Ovo  vino je uvijek pogodak, s  ovakvim stilom vina postići će se određeno sljubljivanje. To znači da je bijelo vino proizvedeno metodom proizvodnje crnih vina što znači da ima tanina. Oranž  Superslav iz Kutjeva svježe je i puno aroma, to je bijelo vino proizvedeno metodom proizvodnje crnih vina što znači da ima tanina i blago suši usne – predložio je Lasan. Također je uz riblja jela poslužio i rukatac vinarije Radovanović s Korčule i Tomčev pjenušac Ostreun odležan u morskim dubinama Malostonskog zaljeva. 

02. svibanj 2024 10:49