StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVELIKI POŽAR

Vatrena linija nad Trogirom, preusmjereni avioni, kuće nisu ugrožene

Piše jutarnji list
2. kolovoza 2021. - 17:02

 Prema najnovijim informacijama kuće nisu ugrožene, a stanje na terenu je puno bolje, donosi Jutarnji.

- Požar još uvijek nije pod kontrolom. Zaustavljeno je širenje požara s južne strane i vatra više ne prijeti kućama. Požar je aktivan na sjeverno-istočnom dijelu. Imamo informaciju da su u požaru oštećene dvije kamp kućice, a nema ozlijeđenih vatrogasaca, kazao je za HRT glavni vatrogasni zapovjednika Slavko Tucaković.

Iz zračne luke Resnik Slobodna Dalmacija doznaje kako su oni trenutno i dalje otvoreni, ali rade u smanjenom obujmu. Avioni koji zbog velikog požara na trogirskom području nisu mogli sletjeti u splitsku zračnu luku sletjeli su u zadarsku, a doznajemo i kako sada svaki avioprijevoznik za sebe odlučuje hoće li odgoditi let ili će se on ipak održati pod otežanim uvjetima.

Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević rekao je za N1 da požar još nije pod nadzorom. Sjeveroistočni dio je ugrožen, kuće su obranjene.

Nema podatak o izgorjeloj kući, no dodaje da su navodno izgorjele dvije kamper-kućice. Vatru gasi 180 vatrogasaca, 50 vozila i tri kanadera.

“Borimo se, ali nemamo još požar pod nadzorom”, dodao je.

Veliki požar na predjelu Segeta Gornjeg izbio je u ponedjeljak oko 11 sati na pustom nepristupačnom predjelu.

Uz teško pristupačan teren, blizina naselja i vjetar također otežavaju gašenje u kojem sudjeluju vatrogasci iz ovih gradova: Trogir, Split, Sinj i Podstrana te DVD-ovi: Trogir, Okruk, Marina, Solin, Seget-Vranjica, Slatine, Kaštel Gomilica, Mladost, Kaštela, Vranjic, Dugopolje i Split.

Požar u zaleđu Trogira gase 72 vatrogasca s 24 vatrogasna vozila, a uključila su se i tri kanadera te helikopter, izvijestili su iz Županijskog vatrogasnog operativnog središta u Splitu.

- Kaotično je stanje, dajemo sve od sebe, kazao je jedan vatrogasaca koji je na terenu za portal Dalmacija Danas.

Požarište i dalje nadlijeću dva kanadera te helikopter MI-8 i pokušavaju ugasiti požar u kojem već šest sati "nestaje" makija, ali i dio borove šume. Izgorjela je i jedna kuća u zaseoku Hrabar, piše Slobodna Dalmacija.

Struju su, zbog blizine vatre dalekovodu, već isključili stanovnicima Segeta Gornjeg i Marinske zagore.

Kako Dalmatinski portal doznaje od Pere Bilasa, pomoćnika direktora Zračne luke Split, zbog požara u blizini aerodroma više je zrakoplova upućeno na alternativne piste. Resnik nije zatvoren, nego je došlo do poremećaja u zračnom prometu.

- Doći će do kašnjenja u slijetanju pa onda i polijetanju. Zrakoplovi polijeću iz zračne luke Split - kaže Bilas.

Kanaderi stalno prelijeću jer im je to najkraći put do požarišta.

- Požar se širi, nemamo ga pod kontrolom, radimo nadljudskim naporima da riješimo. Sve snage idu za Plano, teško ludilo je - rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević za Dalmatinski portal.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izjavio je pak za N1 kako se situacija na požarištu smiruje.

- Ugašena je vatra prema kamenolomu, a dalje se gasi prema sjeveroistoku. Promet u Zračnoj luci Split trenutno je otvoren. Gašenje bi trebalo trajati satima, ali očekuje se smirivanje vjetra - rekao je Tucaković, donosi Jutarnji.

20. travanj 2024 10:39