StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet3.MEMORIJALNI MARATON

USPJEŠNO ZAVRŠEN BICIKLISTIČKI MARATON Od Prevlake do Vukovara simbolično spojeni jug i istok Hrvatske

Piše dv
27. srpnja 2020. - 10:07
U organizaciji Biciklističkog kluba Metković i Udruge veterana IV. gardijske brigade Dubrovačko- neretvanske županije i ovu godinu se vozio memorijalni biciklistički maraton Prevlaka - Vukovar „Na vik on živi ki zgine pošteno“, treći po redu od 14. Do 19.srpnja. Deveteročlana ekipa krenula je na put od 6 dana i 1000 km koji ih je vodio od RT Oštro na Prevlaci do Borova Sela, Vukovara i Iloka.

image
I ovu se godinu vozio memorijalni biciklistički maraton Prevlaka - Vukovar „Na vik on živi ki zgine pošteno“


Prvi dan vozila se dionica Prevlaka (Rt Oštro) – Metković u dužini od 145 km. Uz put su sudionici na Bistrini zapalili svijeće poginulim braniteljima IV. gardijske brigade, dok je biciklističku ekipu u Metkoviću dočekalo izaslanstvo grada Metkovića i veterani IV. gardijske brigade. Zapaljena je svijeća na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima. Drugi dan hrabre bicikliste čekala je najteža dionica od Metkovića do Knina u dužini od 207 km i ukupnog uspona 2122 mnv. Slijedeći se dan vozilo od Knina preko Gračaca, Udbine, Korenice, Plitvičkih jezera do Slunja, tijekom koje dionice su sudionici Memorijalnog maratona zapalili svijeću u Udbini kod križa ispred crkve Hrvatskih mučenika, a potom odali počast Josipu Joviću na Plitvičkim Jezerima i kod spomenika hrvatskim braniteljima u Rakovici i Slunju.

image
I ovu se godinu vozio memorijalni biciklistički maraton Prevlaka - Vukovar „Na vik on živi ki zgine pošteno“


Dionica od Slunja do Hrvatske Kostajnice započela je sa kišnim jutrom koje ih je pratilo cijelim putem, a potom se najduža etapa vozila od Hrvatske Kostajnice preko Gradiške, Slavonskog Broda, Đakova do Ernestinova u dužini od 220 km. I u Slavonskom Brodu su biciklisti zapalili svijeće na spomenicima poginulim hrvatskim braniteljima, poginulim braniteljima 3. brigade te na spomeniku Prekinutog djetinjstva. Posljednji se dan vozila dionica Ernestinovo, Nuštar, Borovo Selo, Vukovar do Iloka i Dunava gdje se ovogodišnji maraton i završio. Iako je kiša padala cijelo vrijeme biciklisti su u Nuštru zapalili svijeću kod spomenika braniteljima Nuštra, a zatim ih je put vodio do glavnog cilja maratona i Borova Sela gdje su zapaljene svijeće kod čempresa na ulazu u Borovo Selo, a zatim u Borovu Selu kod spomenika ubijenim redarstvenicima. Kod spomenika u Borovu Selu bicikliste su dočekali branitelji i članovi Kluba djece hrvatskih branitelja Domovinskog rata pri Udruzi veterana 4.gbr iz Splita.

image
I ovu se godinu vozio memorijalni biciklistički maraton Prevlaka - Vukovar „Na vik on živi ki zgine pošteno“


Nakon Borova biciklisti su posjetili spomen dom Hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, zatim Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru gdje su zapalili svijeće. S memorijalnog groblja put ih je vodio na Ovčaru gdje su kod spomenika odali počast 200 ubijenih ranjenih hrvatskih branitelja i civila iz Vukovarske bolnice. Ovogodišnji maraton završio je na Dunavu u Iloku gdje su biciklisti simbolično spojili jug i istok Hrvatske. Sudionicima ovog maratona iskrene čestitke na organizaciji ovog maratona i očuvanja uspomene na one koji su dali najvrijednije za Hrvatsku, svoj život.
01. lipanj 2024 05:48