StoryEditorOCM

UN: Ruska okupacija Černobila je bila jako, jako opasna

Piše Hina
26. travnja 2022. - 15:21

Ruska okupacija nuklearne elektrane u Černobilju od 24. veljače do kraja ožujka bila je "jako, jako opasna", rekao je glavni direktor UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi koji je stigao na to područje na 36. godišnjicu nuklearne katastrofe.

"Situacija je bila apsolutna abnormalna i jako, jako opasna", rekao je Grossi novinarima za posjeta Černobilju, na samu godišnjicu nesreće koja se dogodila 1986., prenio je AFP.

Rusi su se u međuvremenu povukli iz Černobilja.

Ukrajinska državna tvrtka za atomsku energiju Energoatom objavila je da su ruski projektili u utorak preletjeli na niskoj visini iznad Zaporižja, najveće europske nuklearke na jugu Ukrajine, i ponovila upozorenja da bi ruska invazija mogla dovesti do "nuklearne katastrofe", prenio je Reuters. 

Krstareći projektili preletjeli su nuklearku i pogodili trgovačku zgradu u gradu Zaporižja pri čemu je poginula najmanje jedna osoba.

Energoatom je rekao da ruske postrojbe, koje su okupirale elektranu 4. ožujka, na njezinu području drže tešku opremu i streljivo. 

"Trideset i šest godina nakon tragedije u Černobilju, Rusija izlaže cijeli svijet opasnosti od ponavljanja nuklearne katastrofe!", upozorio je Energoatom.

Rusija to nije komentirala. 

Ukrajinski premijer Denis Šmihal  je u povodu godišnjice napisao su posljedice nuklearne katastrofe bilo strašne z a cijelu Europu.

U travnju 1986. eksplodirao je u tada svojetskoj elektrani Černobilju četvri blok i ta se nuklearna nesreća smatra najvećom u povijesti korištenja nuklearne energije u civilne svrhe. 

Tisuće ljudi umrle su, tisuće su bile ranjene, mnoštvo je oboljelo. Deseci tisuća morali su iseliti. U opsegu 30 kilometara oko nuklearke evakuirano je oko 350.000 ljudi. To je područje i danas nenaseljeno uz iznimku starih stanovnika koji su se vratili unatoč zabrani.

28. travanj 2024 13:17