StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSAVJETI POLICIJE

Ukrali su vam bicikl? Evo što učiniti!

Piše Hina
6. rujna 2023. - 13:53

Dobar bicikl puno i košta, posebno ako je još i električni koji sve više ulaze u upotrebi u gradovima gdje je teško pronaći parking mjesto za automobil. Stoga, ako ste vlasnik jednog, dobro je znati što učiniti ako ‘dobije noge‘, odnosno ukradu vam ga.

U Karlovcu je ove godine prijavljeno 14 krađa bicikala, najviše tijekom ljeta pa je policija vlasnicima bicikala uputila niz savjeta kako bi se krađe spriječile te što treba učiniti da bi u slučaju pronalaska ukradenog bicikla mogli dokazati vlasništvo.

Podsjećaju da su tri bicikla pronađena i vraćena, a kradljivci su sankcionirani, jer su vlasnici mogli dokazati vlasništvo.

Posljednju krađu policiji je prijavila 59-godišnjakinja čiji je bicikl nestao iz spremišta stambene zgrade u gradskoj četvrti Drežnik-Hrnetić. Šteta je procijenjena na 350 eura, a za počiniteljem se još traga.

Vrlo je vjerojatno da dio građana krađu bicikala ni ne prijavljuje. Policija ima evidenciju o pronađenim ukradenim biciklima, a poznato je da dio vlasnika svoje bicikle pronađu u prodaji rabljenih.

Iz karlovačke policije stoga savjetuju vlasnike da kada kupe novi bicikl, zabilježe tvornički broj ili neke druge uočljive karakteristike. Ako na okviru bicikla nema broja, bilo bi dobro napraviti unikatnu oznaku.

Također treba zapisati vrstu komponenti i serijski broj amortizera, fotografirati bicikl i čuvati sliku te čuvati račun kupovine sve dok je bicikl u prometu, piše Hina.

Drugi se set savjeta odnosi na zaključavanje bicikala zaštitnim lancem, odnosno potrebno je zaključavati ulazna vrata stubišta ili objekata gdje se odlažu bicikli, bez obzira na koliko kratko vrijeme se bicikl odlaže.

Zanimljiv je savjet da na biciklu ne treba ostavljati alat, jer bi on mogao poslužiti kradljivcu, a o svemu rečenome treba razgovarati i s djecom i uputiti ih na odgovorno ponašanje prema njihovom biciklu, da ga ne ostavljaju bez nadzora, nezaključanog ili nepospremljenog, piše Hina.

28. travanj 2024 22:55