StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠto kažete na ovo mišljenje?

Ukrajinski vojni stručnjak govori za ‘Slobodnu‘: ‘Na Zagreb je zapravo pala ruska krstareća raketa! Mislim da znam i odakle je lansirana‘

Piše Zoran Šagolj/sd
18. ožujka 2022. - 21:05

U danu kada je hrvatski premijer Andrej Plenković u NATO-ovoj bazi Torrejon kod Madrida tražio odgovore o padu Striža Tu-141 na Zagreb, razgovarali smo s ukrajinskim ekspertom za vojna pitanja i međunarodnu politiku Mikhailom Samusom, piše Slobodna Dalmacija.

Iz ratnog Kijeva i kao zamjenik ravnatelja za međunarodne poslove u tamošnjem Centru za studije vojske, pretvorbe i razoružanja (CACDS) te voditelj Nove geopolitičke istraživačke mreže, s priličnom pozornošću danima prati sve dostupne informacije o prošlotjednom incidentu u glavnom hrvatskom gradu.

image

Mikhail Samus: Nemoguće da Ukrajinci koriste opremu s petokrakom

PRIVATNI ARHIV

NATO bez komunikacije

Naš sugovornik odmah na početku povlači paralelu između zagrebačkog i kasnijeg pada ruske bespilotne letjelice Orlan-10 u Rumunjskoj. Po njemu to - kristalizira situaciju.

- Kristalizira je - pojašnjava - na način da Rusija koristi bespilotne letjelice (engleski UV ili UAV - Unmanned Aerial Vehicle), kao i sve ostalo raspoloživo oružje poput krstarećih raketa. Ovo što je palo na Zagreb je vrlo blizu krstarećoj raketi.

Za mene je veliko iznenađenje kada je hrvatski premijer Andrej Plenković objavio da vaša zemlja nije dobila nikakvu informaciju od rumunjske i mađarske strane. To znači da ne postoji nikakva komunikacija između protuzračnih obrana triju zemalja članica NATO-a, iako imamo već skoro mjesec dana intenzivan zračni rat između Ukrajine i Rusije, u kojemu ruska strana svakodnevno ispaljuje puno krstarećih raketa na naše gradove i ciljeve u Ukrajini.

NATO članice bi morale polagati priličnu pažnju na ovakve incidente usmjerene protiv svog zračnog prostora i pokušati ga zaštititi integriranom protuzračnom i proturaktenom obranom. Koliko mi je poznato, NATO od 2012. ima objedinjeni proturaketni sustav, koji bi trebao integrirati one zemalja članica i izmjenjivati informacije.

image
Bernhard Gröhl/wikipedia

Sve dovodi u vezu i s upornim traženjima i vapajima ukrajinskih vlasti, ali i stanjem unutar Sjevernoatlantskog saveza.

- Ukrajina već skoro mjesec dana traži protuzračnu i proturaketnu obranu, ali i fizičko zatvaranje neba nad našom zemljom pred ruskom opasnošću, ali izgleda da sam NATO nije spreman zaštititi ni svoje nebo. To je problem.

Ako promotrimo trenutačnu situaciju, najbolje bi rješenje bilo dati Ukrajini protuzračne i proturaktene sustave kako bi bila još učinkovitija. Svaki dan obaramo ruske rakete, samo danas srušena su tri ruska zrakoplova, što znači da je naša PZO prilično učinkovita. Problem je što Rusija ima na stotine i tisuće raketa i zrakoplova, pa nam je zato potrebno sve više sustava za obranu ne samo našeg neba, već i NATO članica. Ukrajina je sada praktično vanjski štit Saveza i nadam se da će NATO samit donijeti dogovore i konkretnu pomoć - veli Samus.

Na pitanje odakle bi konkretno mogla biti ispaljena raketa na Zagreb nudi više opcija:

- Sve je moguće ako nemamo odgovarajuću kontrolu zračnog prostora. Da Ukrajina i NATO imaju udruženu obranu neba, naši bi radari pružili takve informacije, počevši od toga tko ju je ispalio, odakle, kojom je točno rutom putovala...

Glavno je pitanje sada imaju li NATO članice te informacije. Po meni, ako već pitate, raketa na Zagreb mogla je biti ispaljena s okupiranog Krima. Tamo Rusi imaju stacionirane bespilotne letjelice i koriste ih. Moguće je da je to bilo i iz okupiranog dijela Moldavije, točnije Transnistrije, kao i dijelova Ukrajine koje su sada zauzeli, poput Hersonske oblasti. Ona je vrlo blizu.

Može li se raditi i o ukrajinskoj strani, vašim regularnim snagama i njihovoj pogrešci?

- Teoretski je moguće, jer UV-ije imamo u svojim zračnim snagama kao prepoznate jedinice. Ali, ono što želim reći jest da imamo rat i intenzivno elektronično ratovanje. Ovo je prilično star sustav, pa su možda Rusi poslali ovaj konkretni UV pokušavajući prikupiti neke obavještajne podatke.

Ne isključujem ni jednu mogućnost elektroničkog ratovanja s bilo čije strane, ali pričekajmo službene zaključke hrvatske komisije. Ona će dati najbolje odgovore, jer ima sve dijelove letjelice. Svakako, ako je ukrajinska, imala bi naša znakovlje, a ako je ruska, crvenu zvijezdu i druga obilježja. Ja sam proteklih dana pregledao mnogo snimaka s mjesta pada, ali nigdje nisam uočio te insignije.

Prve informacije nakon pada govorile su o crvenoj zvijezdi na letjelici?

- Ako je crvena zvijezda na njoj, onda nema sumnje. Nemoguće da Ukrajinci koriste sovjetsku opremu s petokrakom, jer se u 30 godina puno toga promijenilo. To bi bilo kontra svake logike. Ako postoji slika, onda je posrijedi ili incident ili čekiranje NATO sustava s ruske strane, jer su možda željeli vidjeti kakva će biti reakcija, kolika je spremnost triju zemalja članica Saveza, ali i cijelog južnog dijela NATO-a. Ako pogledate ovaj tip UV-ija, to je zapravo krstareća raketa za prikupljanje informacija o protivniku.

image

Bespilotna letjelica Tu-141 Striž kakva je prošlog tjedna pala na Zagreb

Samorazaranje letjelice

U Hrvatskoj je dosta rasprava izazvala informacija ministra obrane i premijera da je letjelica nosila eksploziv, čak neku vrstu bombe.

- Ovaj tip sovjetske letjelice ima organski eksplozivni materijal za samouništenje. Teško je reći je li posrijedi taj organski ili dodatni eksploziv, ali sigurno služi za samorazaranje letjelice prije nego što se druga strana dočepa obavještajnih podataka koje je projektil prikupljao. Rekao bih, posve očekujuće za sovjetsku opremu.

Ponavljam, ne bih ništa isključio, ali najbolji će odgovor dati hrvatski stručnjaci u suradnji s onima iz NATO-a. Ako je mađarska strana rekla da ima sve informacije o letu, ako Rumunjska zna rutu, onda je moguće dati sve odgovore. I SAD ima dodatne informacije, jer neprestano koriste obavještajne zrakoplove u regiji. Zato sam optimističan, nećemo ostati bez odgovora - zaključio je Mikhail Samus iz Kijeva.

Da je bila pogreška, dron bi nosio ukrajinske oznake!


Razmišljanja Mikhaila Samusa umnogome se podudaraju s onima Maksima Kamenjckog, predavača sa Sveučilišta Tarasa Ševčenka u Kijevu, u čijem je fokusu proučavanje međunarodnih odnosa.
Za ruski Orlan srušen u Rumunjskoj kaže da je sastavni dio kompleksa RB341V Lejer-3 i jedna od namjena mu je prikupljanje podataka s mobilnih uređaja na terenu, stavljajući ih na digitalnu mapu, pri čemu može oboriti GSM-mrežu u krugu od šest kilometara.
Što se, pak, Striža u Zagrebu tiče, tu je bez ikakve dvojbe:
- S naše, ukrajinske strane to apsolutno nema smisla. Zašto tako podvaliti nama prijateljskoj zemlji, što Hrvatska sigurno jest?! Kad bi i teoretski i bila naša pogreška, onda bi taj jarunski dron morao imati naše oznake. A on je imao zvijezdu petokraku!
Sve treba detaljno istražiti, ali mi se najstvarnijim čini da je ispaljen sa sjevera Transnistrije, koja je desetljećima pod ruskom kontrolom.
- O tom sustavu Tu-141 prije nekoliko dana razgovarao sam s mojim školskim kolegom, inače umirovljenim inženjerom ratnog zrakoplovstva, koji je, dakle, imao kontakt s tim letjelicama. Kako mi je objasnio, eksploziv na njoj zapravo je sustav za meko prizemljivanje.

I po njemu, ovako korištenje od strane ukrajinske strane apsolutno je nemoguće. Sustav je dosta jednostavan i pouzdan - još nam je rekao Kamenjcki.

image

Maksim Kamenjcki

 

06. srpanj 2024 02:16