StoryEditorOCM
Hrvatska i svijethrvatska kao eldorado

Ugostiteljska je tuga pregolema, sezona stiže, a konobara nema! U BiH muku muče s djelatnicima, svi su pobjegli kod nas

Piše dv
6. lipnja 2022. - 13:42

Uoči sezone hrvatski ugostitelji redovito ističu probleme u vezi s nedostatkom radnika. Pri tome se često apostrofira premala kvota za uvozne radnike koja im se ne čini dovoljna, prenosi Slobodna Dalmacija.

Da se i drugi ugostitelji suočavaju sa sličnim, pa i većim problemima, pokazuje i primjer iz Bosne i Hercegovine, preciznije Republike Srpske, odakle radnici u ugostiteljstvu odlaze u Hrvatsku jer su im ovdje bolje plaće.

Brojni turistički kompleksi u Republici Srpskoj suočeni su s nedostatkom radne snage. Svi traže konobare, šankere i kuhare. A njih nikada manje. Bez obzira na nastojanja države da izađe u susret poslodavcima, situacija nije sjajna.

- Imamo problem što nemamo dovoljno radnika. Obujam posla se povećao, a mi ne možemo izaći u susret zahtjevima svih turista i klijenata zato što je nedostatak radne snage u ovom trenutku u Republici Srpskoj jako velik. Za sada se ne vidi rješenje jer sve veći broj radnika iz dana u dan odlazi u Njemačku, Hrvatsku i Crnu Goru – rekla je Milena Stanišić, marketinška menadžerica turističkog kompleksa, piše Srpska Info.

image

Konobari oldaze na jadran u potrazi za boljom plaćom, a sve češće ne vraćaju se ni nakon sezone (ilustracija)

Božo Radić/Cropix

Znači, i u Republici Srpskoj glavni problem poslodavaca je manjak djelatnika zbog čega ne mogu odgovoriti potrebama posla. S druge strane, Sindikat na problem gleda drugačije i ističe da su glavni razlozi odlaska radnika male plaće i uvjeti rada.

A statistika je neumoljiva i prema njoj prosječna plaća radnika u ugostiteljstvu iznosi od 600 do 1.000 konvertibilnih maraka, odnosno od 300 do 500 eura. A to je ipak poprilično niže nego u Hrvatskoj.

– To se događa svake ljetne sezone, ali ove godine je malo izraženije i ima više zabrinjavajuću dimenziju u odnosu na prethodne godine. Zabrinjavajuće je jer se veći dio ljudi neće vratiti natrag raditi i živjeti. S Udruženjem poslodavaca Sindikat je počeo razgovore oko Kolektivnog ugovora, gdje ćemo pokušati osigurati stabilnije plaće i veća primanja za radnike – kazao je Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, turizma i ugostiteljstva RS, piše ATV, prenosi Srpska Info.

image

Upitno je hoće li stanovnici Banje Luke ovo ljeto imati gdje popiti kavu

Elvis Barukčić/AFP

Ako ove inicijative ne uspiju, i u Republici Srskoj razmišljaju o uvozu inozemnih radnika. Odakle bi oni dolazili i bi li im bile privlačne plaće od 200 do 500 eura, nije poznato.

19. travanj 2024 05:02