StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNACIONALNI STOŽER CZ

U zadnja 24 sata zabilježeno 47 novozaraženih, četvero je preminulih

Piše Tomislav Kukec/JL
4. travnja 2020. - 14:23
Na redovitoj tiskovnoj konerenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite, prenosi Jutarnji list, ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako je u RH u 24 sata zabilježeno 47 novih bolesnika.
- Što znači da ukupno imamo 1126 COVID-19 pozitivnih bolesnika, Učinjeno je 9800 testiranja, od čega u 24 sata 583. Imamo četiri preminule osobe u KBC Osijek, riječ je o osobama starije životne dobi, svi su bili kronični bolesnici. Ukupno imamo 12 preminulih, na respiratoru je 39, a oporavljenih imamo 119, što je 27 više u odnosu na jučer.
Sljedeća dva i pol tjedna su kritična, ona će odrediti našu sudbinu. Budimo odgovorni, poštujmo mjeru, one su tu s jasnim razlogom, rekao je Beroš.

Obratio se i Davor Božinović.
- Na adrese pošte građana počele su stizati zlonamjerne poruke koje žele ukrasti podatke za online bankarstvo. Predstavljaju se kao sigurnosni djelatnici banke te tvrde da su blokirali kartice jer im je netko pristupio. Traže da slijede poveznicu putem koje bi se trebali priijaviti i potvrditi identitet. Ako dobiju takve poruke, građani neka nipošto ne otvaraju poveznicu, nego neka izbrišu tu poruku. Radi se o pokušaju krađe osobnih podataka.
Što se tiče e-propusnica, do 11 sati danas je izdano 382.191 propusnica, najviše od strane poslodavaca. Odbijeno je 9625 zahtjeva. Sustav je počeo funkcionirati. Još ćemo vidjeti s grupnim propusnicama kod velikih poslodavaca, ali možda i nećemo morati produljivati rok početka važenja e-propusnica, moguće samo za poslovne subjekte hoćemo.
Evidentirane su 3802 dojave, u više od tisuću potvrđeno kršenje mjera samoizolacije. Obaviješten je Državni inspektorat. Još postoje pojedinci koji krše mjere i ugrožavaju sebe, obitelj i sve građane s kojima mogu stupiti u kontakt. To nam je jedan od najvećih izazova.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio je proceduru prilikom pvoratka građana iz inozemstva.
- Jučer se četiri ili pet automobila vraćalo s područja Tirola, sa skijališta gdje je bilo zaraženih ljudi, to nam je bio test. Sutra ćemo na Bregani i u Zadru organizirati proceduru. Pri dolasku će biti prisutni epidemiolozi, sanitarni inspektor i policija. Svaka opcija bit će profilirana od strane epidemiologa da se utvrdi ima li simptome, je li bila u kontaktu s pozitivnim ili je boravila u području gdje je bolest. Oni koji napuštaju Hrvatsku bit će prepraćeni do granice od strane policije. Ako netko ima simptome, odmah ide u bolnicu i provest će se test, a ostali idu u samoizolaciju uz aktivni nadzor epidemiologa gdje će ga se dva puta dnevno zvati i provjeravati ima li simptome.

Dodao je da srećom nema zaraženih u domovima za starije i nemoćne.
- Na vrijeme smo uveli, a kasnije i pojačali mjere koje se odnose na ustanove poput domova. Na terenu se domovi za starije pridržavaju propisanih mjera, nemamo proboja bolesti.

Ministar Beroš komentirao je poboljšanje vremena.
- To vapi ljude da izađu van. Slijedećih nekoliko tjedana je kritično. Pozivamo građane da ostanu doma. Tjelesna aktivnost je jako važan faktor za zdravlje, ali se privremeno može odgoditi jer imamo infektivnu bolest koja nam prijeti. Vrlo često se čujem s gospodinom Vakulom. Jučer mi je poslao stih: Zaboravimo na avanture, čuvajmo se za kasnije ure. Kad prođe ovo, bit će vremena za aktivnosti na otvorenom, piše Jutarnji list.
16. travanj 2024 23:56