StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNastavljena svjedočenja

U nastavku suđenja za HE Dubrovnik spominjani sumnjivi mailovi i kobni otvori u zidu

Piše Ahmet Kalajdžić
20. ožujka 2024. - 13:40

Drugog dana ožujskog nastavka sudskog postupka za tragediju u podzemnoj strojarnici Hidroelektrane Dubrovnik, na Županijskom sudu u Dubrovniku prvi je svjedočio predsjednik uprave tvrtke Deltron Mladen Drnasin.

On je izjavio kako je njegova tvrtka kao dio konzorcija izvođača radova sanacije u podzemlju Plata bila zadužena za klimatizaciju. Sjetio se da je voditelj poslova bio Ivica Sikavica:

-Nisam operativac, ne idem na teren i nikad nisam bio u Platu, a za te radove smo ugovor o poslovnoj suradnji sklopili s tvrtkom Sintaksa, ne i s HEP-om. Ne znam tko autor nacrta Konzorcijskog ugovora, vjerojatno Sintaksa i ne sjećam se jesam li nazočio raspodjeli poslova. Načelni dogovor išao je e-mailom, ali se sad ne sjećam dogovora o voditelju posla ispred konzorcija i ne znam tko je to bio niti tko je izradio glavni i izvedbeni projekt. Sve su usluge specificirane ugovorom, a fakture ispostavljane mjesečno- odgovorio je Drnasin zamjeniku dubrovačkog županijskog državnog odvjetnika Vlatku Cibiliću.

image

Danas je drugi dan nastavka suđenja za tragedijuu Platu

Bozo Radic/Cropix

Zaboravni direktor

Svjedok je branitelju optuženog Ivice Nuića, odvjetniku Janjku Grliću rekao da je u posao bio involviran od objave tendera i da je tek tad određeno što će raditi ono a što Sintaksa:- Ugovor o suradnji sam pročitao pripremajući se za ovu raspravu, ali se ne sjećam jesam li ga čitao prije ili nakon sklapanja! Strojarski inženjer Lovreković je naš zaposlenik, ali ne znam tko je ispred Deltrona ovjeravao završne situacije izvedenih radova.

Za razliku od jučer, četvrtooptuženi Nuić je danas nazočio raspravi te je svjedoka pitao je li on kao predsjednik uprave trebao imenovati voditelja radova na gradilištu i zašto je strojarske radova vodio elektroinžinjer Ivica Sikavica. Svjedok je odgovorio da ne zna je li Sikavica bio obvezan nadzirati propisno izvođenje radova, a obveze Deltrona su bile samo klimatizacija, a voditelj konzorcija bio odgovoran za ugovorene poslove.

image

Danas je drugi dan nastavka suđenja za tragedijuu Platu

Bozo Radic/Cropix

Spriječeno zatvaranje otvora strojarnice!

Potom je svjedočio član Uprave Deltrona, elektrotehničar Ante Drnasin iz Splita te izjavio da su nacrt ugovora dobili od Sintakse, da ga je on potpisao ispred Deltrona dok je za ugovor odgovarala Sintaksa. On nije znao za podjelu uloga u Konzorciju, niti sadržaj ugovora, a nije znao je li Marko Lovreković bio uključen, "ali ako u ugovoru tako piše, onda je tako". Kad je uvidio sve obveze iz Konzorcijskog ugovora, zaključio je da je 3 posto od svake stavke bila primjerena naknada za voditelja. Svjedok je ustvrdio da nije znao za probleme u Platu i da je izvršenje obveza pratio Sikavica, a nije znao je li Deltron bilo što platio Nuiću.

Ante Drnasin je odvjetniku Grliću priznao da nije bio puno involviran u izvršenje ugovora, ali je razmatrao primjedbe na radove. Sjetio se i konteksta u kojem je Sikavica spomenuo Nuića: kad se u svezi radova u Platu čuo sa Sikavicom koji je u ime Deltrona vodio radove i bio izravno odgovoran Anti Drnasinu kao članu uprave, Sikavica mu je rekao da Nuić radi za Sintaksu i da vodi konzorcij. No, naglasio je: samo temeljem te izjave mogao sam zaključiti o ulozi Nuića!

image

Danas je drugi dan nastavka suđenja za tragedijuu Platu

Bozo Radic/Cropix

Zanimljivo je kako je svjedok rekao da tijekom radova nije znao da je Deltron kao podizvođača angažirao tvrtku Lupin doo, ali sad zna:- Bez odobrenja uprave Sikavica nije imao ovlast sklopiti ugovor, ali postoje manji poslovi za koje ih je to mogao dogovoriti ali bez ugovora. Znam da je Sikavica poslao djelatnike Lupina da zatvore sporni otvor strojarnice kojeg je Deltron otvorio da bi unio novu klimatizaciju, ali su ga na zahtjev HEP-a ostavili tako otvorenog da Segra i drugi izvođači mogu unijeti svoj materijal za izvođenje svojih radova- izjavio je Ante Drnasin te dodao:- Sikavica određuje što će tko raditi rekao mi je da se taj otvor ne zatvori. On ima i ovlast prijave gradilišta, ali ne znam je li tu prijavu dostavio i Državnom inspektoratu u Splitu.

image

Danas je drugi dan nastavka suđenja za tragedijuu Platu

Bozo Radic/Cropix

Bez primjedbi u jamstvenom roku!

Svjedok je petooptuženom Miljenku Vučiću rekao da "ne zna je li građevinski dnevnik vođen ili priložen u spis, da primopredajni zapisnik postoji ali ga on nije vidio niti potpisao, a primjedbi na izvedene radove Deltrona nije bilo, no nema posla kojeg je tvrtka preuzela a nije i obavila". Ante Drnasin je rekao da je zaključio kako je rupa u zidu zatvorena nakon što je Segra završila radove, da je izvršio uvid u prvi Primopredajni zapisnik s naznačenim primjedbama, ali tamo o otvoru nije bilo ništa! Sve navedene primjedbe su otklonjene te ih u drugom zapisniku nije bilo, a Sikavica mu nije ništa govorio o zatvaranju otvora u zidu. No, svjedok je pretpostavljao kako je taj otvor zatvoren te naglasio:- Nakon izvedenih radova, HEP u jamstvenom roku nije imao primjedbi na njih!- ustvrdio je te na upit zašto Deltron nije sudu dostavio svu e-mail prepisku, pa i onu Gabrijele Mikiel i Ivice Sikavice, naveo kako je moguće da je mail izbrisan, ali se u njemu kao primjedba izvođaču radova ne spominje otvor u zidu.

Nastavak rasprave slijedi sutra kad će svjedočiti novi pozvani svjedoci.

image

Danas je drugi dan nastavka suđenja za tragedijuu Platu

Bozo Radic/Cropix
26. travanj 2024 18:07