StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘NIJE POVEZANO‘

U Čakovcu umrla teško bolesna žena koja se dan ranije cijepila, Beroš otkrio nalaz obdukcije

Piše JL
5. siječnja 2021. - 12:48
Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite otkrio je kako je korisnica Doma u Čakovcu umrla dan nakon cijepljenja. Beroš je izvijestio da je stigao nalaz s patologije jedne žene stare 82 godine, korisnice Doma za starije u Čakovcu, koja je 27. 12. cijepljena, a preminula idući dan zbog srčanog zatajenja, prenosi Jutarnji list.

- Nakon cijepljenja, gospođa je bila urednog stanja, a idući dan je epidemiolog provjerio stanje koje je bilo opet uredno. Oko 17 sati dan nakon cijepljenja njezino kliničko stanje se pogoršalo. Pozvana je hitna pomoć, ali preminula je. Bris na covid-19 je bio negativan, a nalaz je ukazao da je preminula od srčane dekompenzacije, zatajenja rada srca uzrokovanog fibrozom, povećanjem srca i promjenama srčanih krvnih žila. Bila je kronični bolesnik, bolovala je od astme i poremećaja gutanja. Imala je sondu kroz nos. Imala je spazam grkljana, anginu pectoris, psihičke promjene i urinarni infekt. Nije samostalno hodala. S obzirom na to da u cjepivu nema kontraindikacija, ustanovljeno je da ju je bilo potrebno cijepiti. Povjerenstvo u Ministarstvu zdravstva nije našlo da je uzrok smrti povezan s cijepljenjem. Ako se cijepe naši najugroženiji, uvijek postoji mogućnost da netko premine, a da to nije u vezi s cijepljenjem. Promjene nađene na obdukciji su dugogodišnje, rekao je Vili Beroš.

Događaj je prijavljen HALMED-u kao sumnjiva nuspojava, no i dalje se smatra da smrt bolesnice nije povezana s cijepljenjem.
Na pitanje zašto je prijavljeno HALMED-u, Beroš odgovara:

- To je uobičajeni postupak i treba se prijaviti. U trenutku događaja nismo imali obdukcijski nalaz, sukladno zakonu je prijavljena sumnja na nuspojavu. Znali smo da će se nalaz obdukcije čekati neko vrijeme i mislimo da je bilo adekvatno prijaviti sumnju. Međutim, hrvatsku javnost kao i uvijek, izvješćujemo sada kada smo sigurni o čemu je riječ.

Zasad nisu nađene mutacije povezane s novim sojem virusa
Alemka Markotić se osvrnula na novi soj virusa.
- Imamo dio nekih rezultata na nekoliko uzoraka i tu zasad nisu nađene mutacije povezane sa sojem u Velikoj Britaniji. Dio uzoraka se još testira. Čim budemo imali informacije, podijelit ćemo ih s vama.

Ministar Beroš je rekao da su sastanci oko odobrenja cjepiva Moderne i dalje u tijeku.
- Jučer je bio sastanak oko odobrenja za Modernu i imali su još jednu malu dvojbu koju je potrebno otkloniti. Danas će biti novi sastanak na tu temu. Moderna će započeti promptno s isporukama manjih količina cjepiva svaka dva tjedna. Sve oči su uprte u EMA-u i njenu odluku, rekao je Beroš.

U Hrvatskoj prijavljeno ukupno šest nuspojava
Krunoslav Capak je odgovorio na pitanje o nuspojavama prijavljenima HALMED-u od više od 13.000 ukupno cijepljenih osoba u Hrvatskoj.

- Koliko je meni poznato, prijavljeno je šest nuspojava, rekao je Capak.

Do kraja mjeseca cijepljenje kroničnih bolesnika
Osvrnuo se i na oxfordsko cjepivo te odgovorio kada će biti cijepljenje za starije od 65 godina i kronične bolesnike.
- Što se tiče oxfordskog cjepiva, ono će za područje EU biti odobreno do kraja prvog mjeseca. Nemamo još precizan datum. Sasvim je izvjesno da će to biti do kraja mjeseca. Druga faza cijepljenja će početi po našim procjenama vrlo vjerojatno u drugoj polovici i krajem siječnja, za tu drugu skupinu prioriteta, pojasnio je Capak.
24. travanj 2024 11:43